Architektės I. Dubovskytės projektuotas namas Andrius Stepankevičius
Upės namai – gamtos padiktuotos linijos
Rasa Pangonytė

Pastato ir gamtos darna. Tokiu siekiu vadovavosi unikalaus kraštovaizdžio fone, šalia Vilniaus, namą projektavusi architektė Indrė Dubovskytė.

Architektė sako, kad „Upės II namai“pavadintas projektas yra antrasis gyvenamasis namas prie Neries suformuotame keturių gyvenamųjų namų kvartale. Pirmasis namas buvo suprojektuotas ir pastatytas 2015-2017 metais, tad idėja atsižvelgti į gamtos padiktuotas sąlygas jau buvo sukurta.

Šalia miško, ant upės kranto esantis sklypas architektei pasufleravo ir pagrindinę namo apdailos medžiagą: „Pastato apdailos medžiagos natūralios – medis padengtas medžiagomis, kurios apsaugo nuo aplinkos poveikio“.

Projektuodama namo tūrį I. Dubovskytė atsižvelgė į gamtos diktuojamas linijas bei ašis. Pasirinkta V pastato forma sukuria jaukų uždarą vidinį kiemą. Namo fasade architektė numatė daug ir didelių langų. „Tokiu būdu stengiausi maksimaliai sulieti namo vidaus erdves su išore“, – paaiškina ji.

Didieji svetainės ir miegamųjų kambarių langai orientuoti į pietų pusę. Siekdama suvaldyti saulės šviesą, šioje pusėje projektuotoja numatė plačias stogines. Vasarą namo vidų jos saugo nuo kaitros, o žiemą „žemiau kylanti saulė apšviečia ir šildo vidaus erdves“.

Gyvenamajame name suplanuota bendra svetainės ir virtuvės erdvė, trys gyvenamieji kambariai, baseinas, pirtis, katilinė ir garažas. I. Dubovskytė sako, kad svarbiu šio namo akcentu tapo įėjimas. „Įėjus į namą per didelius langus iškart atsiveria vaizdas į upę. Tokiu būdu siekiau praplėsti vidaus erdves ir sulieti jas su išore. Žinoma, visi gyvenamieji kambariai taip pat orientuoti į upės pusę, o virtuvė numatyta prie įėjimo/ įvažiavimo į sklypą, taigi šeimininkai visuomet mato, kas atvyksta ir išvyksta“, – komentuodama statinio išplanavimą sako konkurse „Tendencijos2020“ daugiausia publikos simpatijų sulaukusio namo autorė.

Foto galerija:new_000224251_1:

Straipsnio komentarai

Siųsti

Klausimėlis 01.23 22:17
Ką bendro su gamta turi šios dėžės, nusižiūrėtos iš prekinių vagonų depo?

Architektūra architektura