Beno Šileikos ir Simonos Kuzminskaitės fotografijos
Šilumos pripildyti namai
Laura Čiginskaitė

Namai, kuriuose būtų jauku, – tokį poreikį interjero dizainerei Dovilei Batutienei pirmiausia įvardijo užsakovai Laura ir Šarūnas Mazalai. Jauna šeima norėjo namų, kuriuose patogiai jaustųsi visi. Į pietus dideliais langais atsigręžęs kotedžas pilnas šilumos ne tik dėl kambarius užliejančios saulės, bet ir dėl namuose verdančio penketuko gyvenimo.

Interjero dizainerė D. Batutienė sako, kad užsakovai – labai šilti žmonės, kurie neturėjo ypatingų reikalavimų ir pageidavimų. Jaunos šeimos charakteris atsispindi ir interjere – čia dominuoja pastelinės spalvos, pro didelius langus sklinda šviesa, jaukią atmosferą kuria mediniai paviršiai.

Interjere susipina kokybiški aiškių linijų korpusiniai baldai, kuriuos papildo netradicinių formų minkštieji baldai – asimetrinė modulinė sofa, neįprasto dizaino miegamojo lova.

Pilkšvos spalvos ir šviesaus medžio derinį buvo nuspręsta pagyvinti „saldžių“ atspalvių akcentais: miegamojo lovos rausvu veliūriniu krašteliu, pirmojo aukšto vonios kambario vandens žydrumo siena, svetainėje esančiomis melsvomis detalėmis, vonios kambaryje dušo zoną atskiriant rausvomis plytelėmis. Interjero dizainerė pastebi, kad didžiausias pokytis namų interjere įvyko atradus baigiamuosius dekoro elementus: parinkus spalviškai tinkamus Algio Kriščiūno kūrinius, svetainėje atsiradus kilimui, miegamajame – lovatiesei ir kitoms smulkioms dekoro detalėms.

Kokybiški daiktai – namų šeimininkams vienas svarbiausių dalykų. L. Mazalienė įsitikinusi – daiktai turi tarnauti žmogui, o ne atvirkščiai. „Mėgstu pagalvėles, mažas vazeles – jų namuose iš pradžių buvo gana daug, bet galiausiai su dizainere nusprendėme, kad tokios detalės tik prideda chaoso, ir teko jų atsisakyti. Bet gal ir neblogai, daugiau laiko lieka knygoms, o ne dulkėms“, – juokiasi ji.

Namai penkiems

Jauna šeima planavo namus penkiems, todėl buvo svarbu, kad netrūktų vietos daiktams pasidėti, erdvės būtų suplanuotos funkcionaliai.

Interjero dizainerė D. Batutienė sako, kad daugiausia laiko skyrė tinkamam erdvių išdėstymui. Ieškant idėjų, gimė mintis holo pradžioje, už durų, įrengti talpią drabužinę, kuri būtų skirta lauko drabužiams ir batams, o po didžiuliu veidrodžiu paslėpti šildymo katilą ir vandens šildytuvą.

Aukštesnę erdvę po laiptais interjero dizainerė nusprendė skirti tualetui ir dušui, o likusią žemesnę – integruotiems sandėliavimo baldams. Erdvė po laiptais buvo dekoruota natūralios medžio faneros plokštėmis, kurios paslepia vonios kambario duris ir sandėliavimo zoną.

Interjero dizainerė D. Batutienė išduoda ir dar vieną erdvę, kurią įrengus pavyko atlaisvinti vonios kambarį. „Antrojo aukšto hole, po vientiso veidrodžio durimis, įrengėme ūkinę spintą, kurioje – skalbyklė, džiovyklė, rekuperacijos įrenginys“, – sako ji.

L. Mazalienė pasakoja norėjusi, kad priimti interjero sprendimai palengvintų kasdienybę. „Norėjome, kad namuose būtų patogu, neapkrauta daiktais. Juokais mūsų interjerą įvardiju kaip skandinavišką minimalizmą su medžio detalių prieskoniais“, – pasakoja „Mamų radijo“ įkūrėja L. Mazalienė.

Praktiškumo sumetimais jauna šeima mieliau rinkosi natūraliai atrodančias, tačiau sintetines medžiagas. Pasak D. Batutienės, jos yra atsparesnės didelei trinčiai ir ne tokios tepios. Pavyzdžiui, pasirinktos balinto ąžuolo vinilinės grindys, nes buvo svarbu, kad bėgiodami, važinėdami paspirtukais ar mašinėlėmis žaisdami vaikai nepažeistų grindų paviršiaus. Renkantis kilimą taip pat buvo ieškoma sintetinio pluošto, kurį būtų lengva valyti ir atnaujinti. Valgomojo stalo danga primena akmenį, tačiau iš tiesų tai melaminas – atspari ir daug priežiūros nereikalaujanti medžiaga.

Žaismingi akcentai

Interjere dominuoja pastelinės spalvos ir juodos akcentinės detalės. Pasak L. Mazalienės, norėjosi nepavargti nuo spalvų namuose, todėl čia puikiai tiko pasteliniai atspalviai. Juodų akcentinių detalių idėjai moteris iš pradžių prieštaravo, tačiau šiandien džiaugiasi šiuo sprendimu. „Namai įgavo tam tikrą braižą, neįsivyravo nuobodus vientisumas“, – sako ji.

Interjero dizainerė sako, kad balto metalo strypeliais dekoruoti laiptai – jungiamoji dviejų aukštų dalis. „Laiptų uždengimas buvo planuotas vientisas per visą patalpos aukštį tiek estetiniais, tiek ir saugumo sumetimais. Svarbus buvo pakopų aukštis ir gylis, vertinant, kad namuose bus net trys mažamečiai. O LED šviesa akcentuotas porankis ant sienos sumanytas ir dėl saugumo“, – sako D. Batutienė ir priduria, kad dažnai laiptai tampa ne tik puošmena, bet ir galvos skausmu šeimoms, turinčioms vaikų. Tai patvirtina ir L. Mazalienė. Pasak jos, abu su vyru dažnai turi priminti dukroms, kad tai ne vieta žaisti, tačiau mergaitėms ši erdvė lieka viena patraukliausių užsiėmimų vietų.

Kuriant interjerą šeimai buvo labai svarbu pagalvoti ir apie ateitį. Nuspręsta gaminti vienodo dizaino pilkos spalvos spintas, galvojant, kad galbūt ateityje didesnis tėvų miegamasis atiteks mergaitėms, o jie persikels į dukrų kambarį. Įrengiant vaikų kambarius buvo nuspręsta jų nedekoruoti vaikiškais akcentais. „Šias erdves norėjosi sukurti pastelines, lengvas, kad vėliau atsiradusių žaislų, detalių gausa neįneštų chaotiško vaizdo“, – komentuoja D. Batutienė.

Nors namai buvo kurti visiems penkiems šeimos nariams, L. Mazalienė sako, kad kol kas sunku nuspėti, kuri erdvė labiausiai patinka vaikams, tačiau jau dabar ji pastebi, kad išbėgti basomis į kiemą ar terasą jiems tampa vis smagiau. „Laisvės pojūtis tiek mūsų, tiek vaikų gyvenime tikrai sustiprėjo“, – gyvenimą naujuose namuose apibendrina moteris.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras