Beno Šileikos fotografijos
Kontrastingas žaidimas
Rasa Pangonytė

Sostinės centre esančio buto stilių dizainerei Dovilei Batutienei („Interjero studija“) padiktavo užsakovės asmenybė, o planą lėmė ne tik erdvė, bet ir lokalizacija – pro jo langus atsiveria vaizdas į Nerį ir Gedimino pilį.

Projekto autorė pasakoja, kad užsakovė – veikli, vaikus užauginusi moteris – norėjo jaukių namų, kuriuose galėtų pailsėti po intensyvių darbų. „Ankstesnio savininko sukurtas buto stilius naujajai šeimininkei buvo nepriimtinas, todėl iš senojo interjero liko tik parketlentės, laiptai ir baldai, kuriuos šiek tiek atnaujinome, priartindami prie naujo stiliaus“, – atliktą rekonstrukciją pristato D. Batutienė.

Tikra prabanga dizainerė vadina didelius buto langus, gausiai sklindančią šviesą, aukštas lubas ir erdvumą. „Renkantis interjero stilių buvo nuspręsta derinti modernumą ir klasiką, nebijoti prabangaus spindesio, naudoti blizgius, veidrodinius ir stiklinius paviršius, aukso spalvos metalo elementus, aksomo audinius“, – pagrindinę stilistinę idėją paaiškina dizainerė.

Ji pasirinko šviesias pastelines spalvas, kuriančias atsipalaidavimo, ramybės nuotaiką visose erdvėse. Solidumo butui suteikia tamsaus medžio, metalo ir tamsinto stiklo daiktai.

Pirmajame aukšte bendrą patalpą su 5 metrus siekiančiomis lubomis sudaro erdvi svetainė, valgomasis, virtuvė ir vonios kambarys svečiams. Šalia įėjimo suprojektuotas interjero akcentas – pilka siena. Už jos atsirado vietos skalbimo ir džiovinimo zonai, drabužinei.

Po įvijais laiptais esančiai virtuvės zonai D. Batutienė parinko baltą spalvą, kuri tarsi susilieja su to atspalvio sienomis. Niša valgomojo gale, pasak dizainerės, sprendimo laukė ilgiausiai. „Kadangi virtuvė nedidelė, ieškojome, kur klientė galėtų laikyti buities prietaisus, taures ar šventinius indus. Nesinorėjo sunkaus vientiso daikto, lengva indauja su stiklo durelėmis nelabai galėjo būti kaip papildomas sandėliukas, todėl galiausiai šiam baldui palengvinti pasirinkome bronzinto veidrodžio dureles“, – kalba ji. Šioje funkcionalioje spintoje telpa retai naudojami buitiniai prietaisai, o vidurinė, iš vidaus apšviesta dalis su stiklinėmis lentynėlėmis atlieka indaujos funkciją.

Antro aukšto antresolėje įrengta biblioteka, vonios kambarys, miegamasis ir erdvi drabužinė. D. Batutienė sako, kad ši namų vieta ypač patraukli – iš beveik 10 m2 dydžio laiptų aikštelės atsiveria gražiausias vaizdas. „Pro stoglangius matyti Gedimino pilis, pro didžiuosius svetainės langus galima stebėti Neries tėkmę, todėl ši erdvė puikiai tinka ramiam knygos skaitymui, atsipalaidavimui. Namų šeimininkė mielai skaito knygas ir be galo džiaugiasi turėdama užtektinai vietos joms“, – pamėgtą namų kampą pristato interjero dizainerė.

Miegamajam D. Batutienė parinko pelenų, rožinės ir pilkos spalvų derinius. Šioje zonoje sumontuotos elektra valdomos užuolaidos, kuriomis galima atsitverti nuo šviesos, patenkančios iš bendros erdvės. Čia vyrauja minkštos, purios medžiagos (kiliminė danga, aksomas, natūrali vilna) ir tamsūs akcentai. „Siekiant išlaikyti erdvumo pojūtį, drabužinė nuo miegamojo atskirta juodų rėmų pertvara. Tamsintas stiklas beveik neleidžia persišviesti drabužinės turiniui ir tarnauja kaip veidrodis, o uždegęs šviesą gali jausti jos gylį ir matyti daiktus“, – teigia D. Batutienė.

Vonios kambaryje tamsioms marmuro rašto plytelėms lengvumo suteikia aukso spalvos maišytuvai ir aksesuarai. Siekiant žaismės ir lengvumo viena siena išklijuota žvynelių formos mozaika.

Dizainerė sako vonioje daug dėmesio skyrusi apšvietimui – nuo labai ryškaus iki lengvo, paslėpto ties veidrodžiu. Didelis veidrodis ne tik svarbus funkciškai, bet ir praplečia erdvę.

Apibendrindama atliktą darbą, D. Batutienė teigia derinusi griežtus stačiakampius (indauja, TV baldas, knygų lentyna, drabužinė, vertikalių linijų dekorinė siena, staliukai) su apskritimais (šviestuvai, valgomojo stalas, svetainės foteliai, vonios mozaika, miegamojo komodos fasadas). „Norėjosi rasti pusiausvyrą tarp kontrastingų formų ir stilistinių sprendinių, derinant griežtą su švelniu, kietą su minkštu, lenktą su tiesiu, saldų ir blizgantį su aiškiomis ir švariomis linijomis“, – sako interjero dizainerė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras