Kulinaro patarimai: kaip paruošti tobulą omletą

Greiti, sotūs ir sveikuoliški pusryčiai: omletas su krevetėmis ir cukinija (123rf.com asociatyvi nuotr.)

Jei ryte neturite laiko, tačiau norite sveikai ir sočiai pavalgyti, omletas – turbūt pats geriausias pasirinkimas. Vis tik net ir dažnai gaminančios šeimininkės neretai prisibijo gaminti omletą, nes jis sukrenta, nebūna purus bei minkštas. Tačiau, kaip teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, norint paruošti purų, švelniai auksinės spalvos omletą, pakanka vos kelių nesudėtingų taisyklių, kurių laikantis, nepavykti tiesiog negali. Išmokus pagrindines gaminimo gudrybes, kulinarė siūlo keletą burnoje tirpstančio omleto receptų.

Pagrindinės taisyklės, kurios jums padės paruošti omletą

Nors yra šimtai būdų, kaip paruošti omletą, vis tik kai kuriuos taisyklės be išimties galioja visiems gaminamiems omletams: reikiama kepimo temperatūra, kruopščiai išplakti kiaušiniai, lengvas maišymas kepant, laikas bei tinkamas apvertimas. Kaip įgyvendinti šiuos etapus ir paruošti tobulą omletą, smulkiai pasakoja IKI maisto ekspertė.

Pirmoji taisyklė – tinkamas plakimas. „Įmuškite į dubenį kelis kiaušinius ir plakite juos tol, kol kiaušinių plakinys taps vientisas, nebesimatys atskirų baltymo ruoželių bei susidarys nedidelis kiekis burbuliukų. Jei jau keletą kartų išbandėte ir jums pavyko pasigaminti omletą, galite į kiaušinių masę įpilti šiek tiek vandens, tuomet omletas bus puresnis, tiesa, ir sunkiau iškepamas.“

Antroji taisyklė – tinkama temperatūra. „Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies ir ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto. Jei temperatūra yra tinkama, sviestas turėtų palengva tirpti, užuot čirškėjęs ar putojęs. Kai sviestas visiškai ištirps, supilkite kiaušinių plakinį.“

Trečioji taisyklė – lengvas maišymas. „Kai tik supilsite kiaušinius, juos palengva maišykite ir neleiskite jiems prisvilti. Svarbiausia yra kiaušinių masės neplakti ir nevartyti. Stipriai plakant, išeis atskiri kiaušinių gabaliukai, neliks vientisumo, o net jei ir pavyks sulipdyti jau atskirtus gabaliukus, omletas vis tiek galų gale sutrūkinės.“

Ketvirtoji taisyklė – tinkamas apkepimo laikas. „Kai kiaušinių masė jau ims trauktis ir beveik neliks skysčio, nebemaišykite ir leiskite kiaušiniams sukepti. Tai trunka iki pusės minutės. Svarbiausia šioje vietoje atsiminti, kad omletas kepamas ant nedidelės ugnies. Jei jaučiate, kad omleto dugnas jau svyla, o viršus dar neiškepęs, pamažinkite ugnį ir įdėkite papildomai nedidelį gabaliuką sviesto.“

Penktoji taisyklė – omleto sulankstymas. „Lėtai užlenkite vieną omleto kraštą, užkiškite iš tos pusės mentelę ir paimkite omletą. Dėdami omletą į lėkštę, verskite jį ant nesulankstytos pusės į lėkštę, kad užlenkimai liktų apačioje.“

Tiks visiems: vegetariškas bei mėsiškas omletai

Kulinarė pasakoja, kad gaminant omletą reikia laikytis vos kelių taisyklių, o tada tiesiog leisti pasireikšti vaizduotei, nes omleto įdarui galima naudoti viską, kas jums labiausiai patinka. Vis tik, jei idėjų pritrūkote, IKI kulinarė jums paruošė 2 omletų variantus – vegetarišką omletą su grybais bei sūriu ir omletą su šonine, špinatais bei paprikomis.

Vegetariškas omletas su grybais ir sūriu

„Norimą kiaušinių kiekį gerai išplakite, įberkite paprikos miltelių, žiupsnelį druskos bei pipirų. Jei jau esate įgudęs omletų kepėjas, į kiaušinių masę įpilkite šiek tiek vandens. Prieš kepant omletą, pasiruoškite jam įdarą. Grybai ir sūris – tai turbūt viena iš populiariausių kombinacijų ruošiant įdarą omletui. Nulupkite ir susmulkinkite pievagrybius. Gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus pievagrybius ir kepkite, kol jie parusvės. Sutarkuokite nedidelį kiekį kietojo bei fermentinio sūrio. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite plaktus kiaušinius, maišykite tol, kol beveik neliks skysčio, tuomet maždaug per omleto vidurį suberkite pasiruoštus grybus, gausiai juos apibarstykite sūriu. Tuomet omletą sulankstykite ir iškart patiekite“, – sako maisto ekspertė.

Omletas su šonine, špinatais ir paprika

„Kiaušinius gerai išplakite, įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Prieš kepdami omletą, pasiruoškite įdarą. Susmulkinkite nedideliais gabaliukais šoninę bei papriką. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir suberkite pjaustytus ingredientus. Kepkite juos ant nedidelės ugnies – paprika turi nesudegti, o šiek tiek suminkštėti. Jei špinatų lapai gana dideli, suplėšykite juos į mažesnius gabaliukus. Kai paprika bei šoninė šiek tiek apkeps, įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite kiaušinių masę ir maišykite pagal ankstesnius nurodymus. Suberkite į omleto vidurį įdarą, sulankstykite ir iškart patiekite“, – patarimais dalijasi kulinarė.

Alfa.lt

Taip pat skaitykite: