Musulmoniško krašto patiekalas, kuriame rasite... kiaulienos!

Kebabas pitoje (upload.wikimedia.org nuotr.)
Aa+Aa-

Kebabas – legendinis patiekalas, kurio ragauti teko kas antram Lietuvos gyventojui. O kaip kitaip, jei net Lietuvos sostinėje, Vilniuje, kas antras miesto kampas nusėtas kioskeliais ir mažomis užeigėlėmis, ant kurių kabo stendai su užrašu „Kebabai“. Dar geresnis dalykas tas, kad šios užeigėlės dažniausiai dirba visą parą, todėl net ir paryčiais pasijutęs alkanas gali nubėgti ir nusipirkti šį paslaptingą iš Turkijos kilusį patiekalą.

Kebabai gali būti patiekiami turkiškoje duonelėje – pitoje arba miltiniame „blyne“ lavaše. Kokį pasirinksite, priklauso nuo vietinio kiosko siūlomo asortimento ir asmeninio skonio.

Šių patiekalų kainos svyruoja nuo šešių litų (mažiausias) iki maždaug dvylikos už vieną. Patys brangiausi kebabai dažniausiai būna patys didžiausi, su daugiausia priedų, arba – pirkti kavinėse.

Kebabas – mėsos patiekalas. Mėsa sukama ant vertikalaus (dažniausiai) arba horizontalaus iešmo ir pjaustoma plonais gabaliukais. Beje, tie, kurie mano, kad dėl kebabo kilmės (musulmonų kraštas) mėsa jame negali būti kiauliena, klysta. Egzistuoja gruziški kebabai, kurių gamyboje naudojama ir kiauliena. Na, o Lietuvoje ant iešmo dažniausiai sukama kiauliena. Neverta tikėti ir anekdotais, skelbiančiais akciją „Valgyk ir surink kačiuką“. Maisto ir veterinarijos tarnybos neleistų daryti nieko panašaus lietuviškiems kebabų gamintojams.

Be mėsos kebabuose rasite dar daržovių. Žiemą, kai daugelis daržovių pabrangsta, kebabų gamintojai sukasi iš padėties naudodami kopūstus. Kebabo skonis suprastėja, bet daugeliui tai nė motais. Pridėjus įvairiausių padažų kebabai išlieka populiariais. Vasarą į šį patiekalą dedama dar ir pomidorų, agurkų, kitokių daržovių. Šitokie kebabai – labai skanūs.

Beje, apie padažus. Jei esate aštrių patiekalų mėgėjas, būtinai užsisakykite aštrų kebabą. Tikrai neapsiriksite. Ir, aišku, venkite tokio kebabo tada, kai pagalvojus apie aštrų maistą skrandis pradeda raukytis. Geriau pasirinkite švelnesnio skonio arba bent jau kebabą su pikantišku padažu (nors šis taip pat aštrokas).

Mėsa kartu su daržovėmis ir padažais įvyniojama į lavašą arba sudedama į pitą. Tuomet patiekamas pakaitinamas, vienas jo galas įdedamas į popierinį maišelį, kitas – suvyniojamas į foliją. Atsargiai, jei valgysite automobilyje ar niekuo neužsidengę drabužiu. Tokiu atveju šio patiekalo geriau nevartyti, mat galite apsitaškyti padažu. O valgyti patartume pradėti nuo to galo, kuris suvyniotas į foliją.

Kebabus galima pasigaminti ir namuose, juolab dabar, kai visų sudedamųjų dalių rasite prekybos centruose. Kiek sunkiau bus su mėsa, mat ši ilgai marinuojama, o tuomet lėtai sukama virš ugnies, todėl įgauna gardų dūmo skonį. Daržovės ir mėsa apipilami česnakiniu padažu. Jei nenorite mokėti brangiau, tokį galite pasigaminti ir namuose. Na, arba bent jau kažką panašaus į šį padažą. Į majonezo indelį įtarkuokite česnako, įberkite česnakinės druskos ir išmaišykite. Beje, šitaip daroma ir daugelyje kebabinių. Beje, kebabo mėsa nebūtinai turi būti vientisa. Šio nacionalinio turkų patiekalo rūšių tiek daug, kad egzistuoja receptai, kurių sudėtyje įrašomas faršas. Taigi, pasigaminkite kebabą patys:

Turkiškas kebabas ((4 porcijos)

Reikės: 

  • 500 g avienos arba jautienos faršo
  • 1 raudonos paprikos
  • 1 žalios paprikos
  • pusė cukinijos
  • 1 svogūno (arb 8-12 mažų svogūnėlių)
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 2 lauro lapelių,
  • druskos, pipirų, baziliko

Gaminimas:

Iš faršo, paskaninto druska, pipirais padaryti šiek tiek pailgus kukulius.
Paprikas, cukiniją, svogūną supjaustyti stambiais gabalėliais.
Kukulius pakaitomis su paruoštomis daržovėmis sumauti ant iešmo. Patepti aliejumi bei pabarstyti sutrupintais lauro lapeliais bei baziliku.
Kepti orkaitės grilyje apie 10 min. Po iešmais padėti skardą riebalams nutekėti.
Tinka patiekti su ryžiais bei graikiškomis salotomis.

Alfa.lt
*Sutinku su taisyklėmis
Skaityti visus komentarus (13)

Taip pat skaitykite:

Apelsinų ir raudonųjų svogūnų salotos su kumpiu
..

Gaivios, saldžiai aštrios ir labai sočios salotos. Kviečiame išbandyti.

​Itališki kukulaičiai su moliūgu ir rikota
..

Trokštate nuvykti į Italiją? Kviečiame sekmadienio pietums susikurti Italiją savo namuose.

Įdaryti pomidorai ir paprikos
..

Spalvingas paprikas ir pomidorus galima įdaryti mėsa ir daržovėmis.

Gaspačas su avokadų padažu
..

Šios klasikinės vasaros sriubos iš šviežių daržovių, aitriųjų pipirų ir česnakų nereikia virti.

​Kriaušių pyragas su migdolais
..

Nėra tokių, kuriems šis prancūziškas skanėstas nepatiktų.

​Moliūgo troškinys su faršu
..

Kadangi moliūgas nepasižymi ryškiu skoniu, pagardinkite patiekalą žolelėmis ir prieskoniais.

​Kaip išsipjaustyti Helovino moliūgą?
 ŽIŪRĖTI 8 ..

Manote, Helovino moliūgo pabaisą išpjaustyti sunku? Visai ne! Pabandykite tai pasidaryti pagal šią vaizdo pamoką.

​Rudens gėrimai su cinamonu
..

Arbata su cinamonu – ypatingai naudingas gėrimas, ypatingai ryte. Tokia arbata gerina imunitetą bei širdies ir ...

​Kalmarai: kaip išsirinkti ir ką gaminti?
..

Kalmarų mėsa yra labai naudinga ir maistinga.

Gaminame iš rudens gėrybių: mo​liūgienė su krevetėmis
..

Pati rudeniškiausia sriuba – trinta moliūgienė. Pagardinta keptomis krevetėmis tiks ir šventiniams pietums.