Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Musulmoniško krašto patiekalas, kuriame rasite... kiaulienos!

Kebabas pitoje (upload.wikimedia.org nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Kebabas – legendinis patiekalas, kurio ragauti teko kas antram Lietuvos gyventojui. O kaip kitaip, jei net Lietuvos sostinėje, Vilniuje, kas antras miesto kampas nusėtas kioskeliais ir mažomis užeigėlėmis, ant kurių kabo stendai su užrašu „Kebabai“. Dar geresnis dalykas tas, kad šios užeigėlės dažniausiai dirba visą parą, todėl net ir paryčiais pasijutęs alkanas gali nubėgti ir nusipirkti šį paslaptingą iš Turkijos kilusį patiekalą.

Kebabai gali būti patiekiami turkiškoje duonelėje – pitoje arba miltiniame „blyne“ lavaše. Kokį pasirinksite, priklauso nuo vietinio kiosko siūlomo asortimento ir asmeninio skonio.

Šių patiekalų kainos svyruoja nuo šešių litų (mažiausias) iki maždaug dvylikos už vieną. Patys brangiausi kebabai dažniausiai būna patys didžiausi, su daugiausia priedų, arba – pirkti kavinėse.

Kebabas – mėsos patiekalas. Mėsa sukama ant vertikalaus (dažniausiai) arba horizontalaus iešmo ir pjaustoma plonais gabaliukais. Beje, tie, kurie mano, kad dėl kebabo kilmės (musulmonų kraštas) mėsa jame negali būti kiauliena, klysta. Egzistuoja gruziški kebabai, kurių gamyboje naudojama ir kiauliena. Na, o Lietuvoje ant iešmo dažniausiai sukama kiauliena. Neverta tikėti ir anekdotais, skelbiančiais akciją „Valgyk ir surink kačiuką“. Maisto ir veterinarijos tarnybos neleistų daryti nieko panašaus lietuviškiems kebabų gamintojams.

Be mėsos kebabuose rasite dar daržovių. Žiemą, kai daugelis daržovių pabrangsta, kebabų gamintojai sukasi iš padėties naudodami kopūstus. Kebabo skonis suprastėja, bet daugeliui tai nė motais. Pridėjus įvairiausių padažų kebabai išlieka populiariais. Vasarą į šį patiekalą dedama dar ir pomidorų, agurkų, kitokių daržovių. Šitokie kebabai – labai skanūs.

Beje, apie padažus. Jei esate aštrių patiekalų mėgėjas, būtinai užsisakykite aštrų kebabą. Tikrai neapsiriksite. Ir, aišku, venkite tokio kebabo tada, kai pagalvojus apie aštrų maistą skrandis pradeda raukytis. Geriau pasirinkite švelnesnio skonio arba bent jau kebabą su pikantišku padažu (nors šis taip pat aštrokas).

Mėsa kartu su daržovėmis ir padažais įvyniojama į lavašą arba sudedama į pitą. Tuomet patiekamas pakaitinamas, vienas jo galas įdedamas į popierinį maišelį, kitas – suvyniojamas į foliją. Atsargiai, jei valgysite automobilyje ar niekuo neužsidengę drabužiu. Tokiu atveju šio patiekalo geriau nevartyti, mat galite apsitaškyti padažu. O valgyti patartume pradėti nuo to galo, kuris suvyniotas į foliją.

Kebabus galima pasigaminti ir namuose, juolab dabar, kai visų sudedamųjų dalių rasite prekybos centruose. Kiek sunkiau bus su mėsa, mat ši ilgai marinuojama, o tuomet lėtai sukama virš ugnies, todėl įgauna gardų dūmo skonį. Daržovės ir mėsa apipilami česnakiniu padažu. Jei nenorite mokėti brangiau, tokį galite pasigaminti ir namuose. Na, arba bent jau kažką panašaus į šį padažą. Į majonezo indelį įtarkuokite česnako, įberkite česnakinės druskos ir išmaišykite. Beje, šitaip daroma ir daugelyje kebabinių. Beje, kebabo mėsa nebūtinai turi būti vientisa. Šio nacionalinio turkų patiekalo rūšių tiek daug, kad egzistuoja receptai, kurių sudėtyje įrašomas faršas. Taigi, pasigaminkite kebabą patys:

Turkiškas kebabas ((4 porcijos)

Reikės: 

  • 500 g avienos arba jautienos faršo
  • 1 raudonos paprikos
  • 1 žalios paprikos
  • pusė cukinijos
  • 1 svogūno (arb 8-12 mažų svogūnėlių)
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 2 lauro lapelių,
  • druskos, pipirų, baziliko

Gaminimas:

Iš faršo, paskaninto druska, pipirais padaryti šiek tiek pailgus kukulius.
Paprikas, cukiniją, svogūną supjaustyti stambiais gabalėliais.
Kukulius pakaitomis su paruoštomis daržovėmis sumauti ant iešmo. Patepti aliejumi bei pabarstyti sutrupintais lauro lapeliais bei baziliku.
Kepti orkaitės grilyje apie 10 min. Po iešmais padėti skardą riebalams nutekėti.
Tinka patiekti su ryžiais bei graikiškomis salotomis.

Alfa.lt
Komentarai

Taip pat skaitykite:

Tradicinis citrinų ir žaliųjų citrinų marmeladas

Saldžiarūgštis marmeladas, pagamintas pagal tradicinį receptą, tinka ir pusryčių skrebučiams, ir kepiniams gardinti.

​Du viename: pomidorų salotos su duona

Spalvingos salotos puikiai tinka vakarienei – valgykite jas vienas arba su kepta žuvimi.

​Kiauliena su kadagio uogomis ir džiovintais abrikosais

Šis nesudėtingas, greitai pagaminamas sultingas ir kvapnus patiekalas puikiai dera su bulvių koše.

Tiesiog tirpsta burnoje: vyne troškinta vištiena su čiobreliais

Jei pasirinksite muskatinį vyną, daugiau nieko specialaus nereikės.

​Pica su prancūziškomis bulvytėmis

Jums reikės:500 g miltų,250 ml vandens,25 g šviežių mielių,10 g druskos,50 g aliejaus

​Fritata su keptomis daržovėmis ir sūrio padažu

Frittata yra itališkas patiekalas, panašus į omletą, su mėsa, sūriu arba daržovėmis.

Meksikietiškai: pusryčiai su „nachos“ traškučiais

Nachos– meksikiečių patiekalas, gaminamas iš tortilijų gabaliukų, tiekiamų su sūriu ar sūrio padažu.

Verta išbandyti: kakaviniai blynai, pertepti „Oreo“ kremu

Atsibodo įprasti blynai? Kviečiame išbandyti naujoviškus, kakavinius blynus, perteptus Oreo kremu. Išbandykite – tikrai ...

​Tekančio šokolado keksiukai

Jie panašūs į keksiukus, tačiau atgnybus gabaliuką išbėga karštas šokoladas... Tiesiog neįmanoma atsispirti.

Maisto fotografija: kad valgis būtų skanus akims

Socialiniai tinklai mirga nuo maisto fotografijų – tik pažiūrėkite, kaip skaniai aš valgiau! Deja, didžiojoje dalyje ...