Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Musulmoniško krašto patiekalas, kuriame rasite... kiaulienos!

Kebabas pitoje (upload.wikimedia.org nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Kebabas – legendinis patiekalas, kurio ragauti teko kas antram Lietuvos gyventojui. O kaip kitaip, jei net Lietuvos sostinėje, Vilniuje, kas antras miesto kampas nusėtas kioskeliais ir mažomis užeigėlėmis, ant kurių kabo stendai su užrašu „Kebabai“. Dar geresnis dalykas tas, kad šios užeigėlės dažniausiai dirba visą parą, todėl net ir paryčiais pasijutęs alkanas gali nubėgti ir nusipirkti šį paslaptingą iš Turkijos kilusį patiekalą.

Kebabai gali būti patiekiami turkiškoje duonelėje – pitoje arba miltiniame „blyne“ lavaše. Kokį pasirinksite, priklauso nuo vietinio kiosko siūlomo asortimento ir asmeninio skonio.

Šių patiekalų kainos svyruoja nuo šešių litų (mažiausias) iki maždaug dvylikos už vieną. Patys brangiausi kebabai dažniausiai būna patys didžiausi, su daugiausia priedų, arba – pirkti kavinėse.

Kebabas – mėsos patiekalas. Mėsa sukama ant vertikalaus (dažniausiai) arba horizontalaus iešmo ir pjaustoma plonais gabaliukais. Beje, tie, kurie mano, kad dėl kebabo kilmės (musulmonų kraštas) mėsa jame negali būti kiauliena, klysta. Egzistuoja gruziški kebabai, kurių gamyboje naudojama ir kiauliena. Na, o Lietuvoje ant iešmo dažniausiai sukama kiauliena. Neverta tikėti ir anekdotais, skelbiančiais akciją „Valgyk ir surink kačiuką“. Maisto ir veterinarijos tarnybos neleistų daryti nieko panašaus lietuviškiems kebabų gamintojams.

Be mėsos kebabuose rasite dar daržovių. Žiemą, kai daugelis daržovių pabrangsta, kebabų gamintojai sukasi iš padėties naudodami kopūstus. Kebabo skonis suprastėja, bet daugeliui tai nė motais. Pridėjus įvairiausių padažų kebabai išlieka populiariais. Vasarą į šį patiekalą dedama dar ir pomidorų, agurkų, kitokių daržovių. Šitokie kebabai – labai skanūs.

Beje, apie padažus. Jei esate aštrių patiekalų mėgėjas, būtinai užsisakykite aštrų kebabą. Tikrai neapsiriksite. Ir, aišku, venkite tokio kebabo tada, kai pagalvojus apie aštrų maistą skrandis pradeda raukytis. Geriau pasirinkite švelnesnio skonio arba bent jau kebabą su pikantišku padažu (nors šis taip pat aštrokas).

Mėsa kartu su daržovėmis ir padažais įvyniojama į lavašą arba sudedama į pitą. Tuomet patiekamas pakaitinamas, vienas jo galas įdedamas į popierinį maišelį, kitas – suvyniojamas į foliją. Atsargiai, jei valgysite automobilyje ar niekuo neužsidengę drabužiu. Tokiu atveju šio patiekalo geriau nevartyti, mat galite apsitaškyti padažu. O valgyti patartume pradėti nuo to galo, kuris suvyniotas į foliją.

Kebabus galima pasigaminti ir namuose, juolab dabar, kai visų sudedamųjų dalių rasite prekybos centruose. Kiek sunkiau bus su mėsa, mat ši ilgai marinuojama, o tuomet lėtai sukama virš ugnies, todėl įgauna gardų dūmo skonį. Daržovės ir mėsa apipilami česnakiniu padažu. Jei nenorite mokėti brangiau, tokį galite pasigaminti ir namuose. Na, arba bent jau kažką panašaus į šį padažą. Į majonezo indelį įtarkuokite česnako, įberkite česnakinės druskos ir išmaišykite. Beje, šitaip daroma ir daugelyje kebabinių. Beje, kebabo mėsa nebūtinai turi būti vientisa. Šio nacionalinio turkų patiekalo rūšių tiek daug, kad egzistuoja receptai, kurių sudėtyje įrašomas faršas. Taigi, pasigaminkite kebabą patys:

Turkiškas kebabas ((4 porcijos)

Reikės: 

  • 500 g avienos arba jautienos faršo
  • 1 raudonos paprikos
  • 1 žalios paprikos
  • pusė cukinijos
  • 1 svogūno (arb 8-12 mažų svogūnėlių)
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 2 lauro lapelių,
  • druskos, pipirų, baziliko

Gaminimas:

Iš faršo, paskaninto druska, pipirais padaryti šiek tiek pailgus kukulius.
Paprikas, cukiniją, svogūną supjaustyti stambiais gabalėliais.
Kukulius pakaitomis su paruoštomis daržovėmis sumauti ant iešmo. Patepti aliejumi bei pabarstyti sutrupintais lauro lapeliais bei baziliku.
Kepti orkaitės grilyje apie 10 min. Po iešmais padėti skardą riebalams nutekėti.
Tinka patiekti su ryžiais bei graikiškomis salotomis.

Alfa.lt
Komentarai

Taip pat skaitykite:

​Top 10: renkamės, saugome ir valgome medų

Kaip išsirinkti, laikyti ir vartoti medų, kad gautume visas jo naudingąsias medžiagas?
Teisingas gero medaus vartojimas labai naudingas mūsų sveikatai.
Pirkite tik natūralų medų – tik jis naudingas sveikatai. Neretai medus maišomas su cukrumi, krakmolu, miltais ir kitais produktais – tai yra žemos kokybės medus. Todėl, pirkdami medų iš bitininkų, būkite atidūs.

Norite išsiskirti kulinariniais sugebėjimais? Pasigaminkite levandų sirupo

Jei norite išskirtinio desertų skonio, pasigaminkite levandų sirupo.

​Pica keptuvėje

Ši pica – puiki alternatyva tradicinėms picoms. Be to, ji gaminama greitai ir lengvai.
Jums reikės:
1 stiklinės kefyro,
3 pomidorų,
200 g rūkytos dešros (arba kumpio, šoninės),
120 g fermentinio sūrio arba mocarelos,
500 g miltų,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio geriamosios sodos,
druskos, raudonėlio ir picos prieskonių pagal skonį,
aliejaus.

Gaminame:
Į kambario temperatūros kefyrą suberkite sodą ir palaukite, kol ji baigs putoti. Įmuškite kiaušinį. Įberkite druskos, raudonėlių ir išmaišykite.

​Ar žinote, kaip teisingai laikyti kiaušinius?

Vištų kiaušinių yra kone kiekviename namų šaldytuve.

​12 sveikų receptų, pakeisiančių bulvių traškučius

Bulvių traškučiai skanūs, tačiau nėra naudingi organizmui. Juose pilna kalorijų, druskų ir riebalų.

Receptas, kaip pagaminti gerus ledus

Į šį šilkinio skonio ledų pagrindą galėsite įmaišyti įvairiausių norimų priedų, kad ledai būtų dar skanesni.

Užkietėjusiems smaližiams: šokoladiniai ledai su riešutais

Naminiai ledai ne tik skaniau, bet ir sveikiau. Kokia gi vasara be naminių ledų?
Jums reikės:
400 ml plakamosios grietinėlės,2 šaukštų kakavos miltelių,2 miltelinio cukraus,100 g juodojo šokolado,100 g riešutų,2 šaukštų apelsinų (arba citrinos) sulčių.
Gaminame:
Šokoladą ištirpinkite ir palikite pravėsti.
Grietinėlę sumaišykite su kakava ir išplakite elektriniu plaktuvu.
Riešutus sumalkite į miltus (galite tai padaryti kavamale).
Į grietinėlę supilkite sultis, suberkite riešutus ir sudėkite šokoladą.

​Ruošiamės žiemai: baklažanai pomidorų padaže

Tai – nuostabus užkandis žiemą, nesunkiai padaromas, greitai suvalgomas.

Jums reikės:
2 kg baklažanų,500 g saldžiųjų pipirų,500 g pomidorų,kelių skiltelių česnako,1 l pomidorų padažo,100–150 ml aliejaus kepimui,lauro lapelio, kelių žirnelių juodųjų pipirų,po žiupsnelį druskos, cukraus, cinamono ir muskato.
Gaminame:
Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite pastovėti 15 minučių.
Nupilkite išsiskyrusį skystį, nusausinkite baklažanus popieriniu rankšluosčiu.

​Kuo savo vaikus sekmadieniais lepina žymios mamos?

Dažnam vaikystės prisiminimai yra persipynę su akimirkomis, praleistomis tėvų ar senelių virtuvėje belaukiant, kol ...

Šaldytuve – nuo kosmetikos iki apatinių

Žodis „fashionista“ mums pažįstamas jau seniai.