Oksanos Gut fotografijos Organizatoriai
Vienos sienos galia
Rasa Pangonytė

Gero miego sąlyga – patogi lova. Tačiau už bendrą kambario nuotaiką paprastai atsakinga siena, į kurią ji remiasi. Kaip susikurti jaukią ir išskirtinę galvūgalio sieną, pataria dvi interjero specialistės – Simona Kazakauskaitė ir Oksana Gut.

Architektei ir interjero dizainerei S. Kazakauskaitei patinka, kai bendra būsto idėja keliauja per visus kambarius ir kartojasi per spalvinius sprendimus, kompozicijas ar detales. Į miegamąjį ji stengiasi žiūrėti kaip į bendros namų koncepcijos dalį, o lovos galvūgalio sienai skirti ypatingą dėmesį. Anot jos, ši siena padeda miegamojo interjerą lengviau įtraukti į bendrą visumą, tad jis atrodo išbaigtesnis, išskirtinesnis ir įdomesnis.

Svarbu visuma ir poreikiai

Idėjas, kaip dekoruoti šią sieną, jai padiktuoja bendra kuriamo interjero idėja. „Kartais užtenka pakartoti tik spalvinius sprendimus, o kartais norisi ir kažko įmantresnio, labiau sujungiančio bendrą koncepciją. Tuomet siena projektuojama kaip baldas. Tokiais atvejais ne paskutinėje vietoje yra ir sienos apšvietimas. Juo galima kurti skirtingas nuotaikas“, – sako S. Kazakauskaitė.

Ji pabrėžia, kad galvūgalio sienos dekoras labai priklauso nuo lovos: „Kartais lova būna tokia išraiškinga, kad nebesinori papildomo dekoravimo, užtenka tik tinkamo paveikslo. Ir atvirkščiai – kai galvūgalis įmantresnis, tuomet labiau tinka minimali ir paprastesnio dizaino lova.“

Interjero specialistės nuomone, taisyklių ar standartų, kaip dekoruoti miegamojo galinę sieną, nėra – viskas priklauso nuo kuriamo interjero idėjos ir šeimininkų poreikių bei įpročių, o jie esą labai skirtingi. „Vieni mėgsta turėti galimybę prie lovos turėti pusę gyvenimo: knygų, kremų, vazelių, statulėlių ir dar daugybę kitų dalykėlių. Tuomet visiems šiems daiktams reikia surasti tinkamas vietas. O kiti mėgsta minimalizmą, vos ne asketizmą, kai neapsikraunama jokiais daiktais“, – apie skirtingus klientų poreikius pasakoja S. Kazakauskaitė.

Pagal pomėgius ir aplinką

Architektė sako, kad yra begalė galvūgalio sienos dekoravimo būdų: paveikslai, išskirtinė spalva, tapetai, kelių medžiagų kompozicija ar veidrodis. Pastarasis, jos įsitikinimu, erdvėje daro stebuklus: prireikus užmaskuoja ir paslepia nepageidaujamas kolonas, išsikišimus, vizualiai palengvina masyvius baldus ir praplečia erdvę. Jai patinka, kai galvūgalio sieną galima papuošti šeimininkų pomėgius atspindinčiais akcentais. Taip sukuriamas individualumas, namai atspindi gyventojų dvasią.

Galvūgalio idėją kartais padiktuoja pats pastatas, ypač kalbant apie senos statybos namus. „Jei patalpoje yra tokie autentiški elementai kaip plytų mūras, senovinis tinkas, raštai ar dekoras, visuomet siūlau juos išsaugoti, kad ir aptrupėjusius, ir įtraukti į interjero bendrą koncepciją. Tokiai lovūgalio sienai nebereikia jokių papildomų puošimo elementų“, – sako interjero kūrėja.

S. Kazakauskaitė sako, kad pasaulį mes suvokiame per savo pojūčius, todėl poilsiui skirtoje vietoje labai svarbu medžiagiškumas, audiniai – jie turi būti kuo natūralesni ir malonūs liesti.

Šiuo metu madingas prabangiai atrodantis sprendimas galvūgalio sieną konstruoti iš tekstilinių skydų, tačiau tokia siena, įspėja dizainerė, tinka ne visuose namuose. „Tokį variantą turėtų atsargiau rinktis žmonės, alergiški dulkėms. Tekstilinė siena reikalaus papildomos priežiūros“, – atkreipia dėmesį ji.

Kurti pagal paveiksliukus – klaida

S. Kazakauskaitė įsitikinusi, kad dekoruojant pagrindinę miegamojo sieną būtina atsižvelgti į tai, kokias idėjas bandome realizuoti ir kokius sprendimus renkamės. „Žmonės kartais pamato internete gražių paveiksliukų ir nusprendžia, kad jie taip pat nori pasidaryti savo namuose, neatsižvelgdami į tai, kas jau yra pas juos: kokios spalvos, medžiagos, stilistika“, – gerai įvertinti savo galimybes ir kontekstą kviečia dizainerė.

Kuriant namus, architektei svarbi atmosfera, vietos įspūdis. „Čia turi dalyvauti visi pojūčiai. Interjero kūrimas – tai ne tik gražių daiktų parinkimas, tai jausmo sukūrimas. Dizainu prisidedu prie kitų žmonių savijautos. Tai labai atsakinga. Todėl būtinas dialogas – klausytis ir kalbėtis“, – sako S. Kazakauskaitė.

Užtenka vieno išskirtinio akcento

Interjero dizainerė O. Gut miegamajam skiria ypatingą dėmesį. Jos nuomone, ši erdvė turi kurti atsipalaidavimo ir harmonijos atmosferą, todėl miegamasis – ne ta vieta, kurioje reiktų daug dekoratyvių elementų. Kad kambarys būtų jaukus, bet nenuobodus, užtenka vieno gerai apgalvoto akcento, pavyzdžiui, lovos galvūgalio.

„Aš stengiuosi projektuoti galvūgalius, kurie turėtų išliekamąją vertę ir net po kelerių metų būtų tokie pat aktualūs ir įdomūs“, – sako ji.

O. Gut pasakoja, kad prieš pradėdama kurti miegamojo dizainą stengiasi išsiaiškinti užsakovų norus, lūkesčius ir svarbiausia, kiek lėšų numatyta skirti pagrindiniam kambario baldui – lovai.

„Nuo to labai priklausys, ar rinksimės iš standartinių lovų, ar skirsime šiek tiek daugiau pinigų, bet turėsime labai gražų, elegantišką, grakštų ir neabejotinai pastebimą visos erdvės dekoratyvinį elementą, projektuodami žavų, madingą, o kartais ir drąsų dizainą“, – paaiškina ji.

Interjero dizainerė sako, kad dažnai kainos skirtumas tarp standartinio ir įmantresnio dizaino nėra labai didelis, o rezultatas vertas investicijų. „Pavyzdžiui, standartinės lovos kaina gali svyruoti nuo 500 iki 900 eurų, o individualų išskirtinį lovos dizainą galima pagaminti vidutiniškai už 900–1200 eurų. Bet nepamirškite, kad, nupirkę standartinę lovą, dar turėsime pasirūpinti ir dekoravimu virš lovos, kuris irgi kainuoja. Tad sakyčiau, kad, įvertinus visas išlaidas, galvūgalis, kaip dekoro elementas, tikrai vertas investicijų.“

Ne tik traukia žvilgsnius

O. Gut teigimu, akcentinė miegamojo siena dekoruoja kambarį, suteikia originalumo, vizualiai keičia kambario dydį, skirsto jį į zonas arba tiesiog traukia žvilgsnį. Svarbiausia užduotis kuriant šios sienos dizainą – sukurti vientisą, darnią kompoziciją, tolygią ir harmoningą visumą, kadangi neretai atsiranda ir tokių elementų kaip spintelės, veidrodžiai, šviestuvai, paveikslai, tekstilė ir pan.

Lovos apipavidalinimo dizainą dažniausiai diktuoja interjero stilistika. Kurdama interjerą, O. Gut neretai išnaudoja savo aistrą – ji projektuoja metalines dekoracijas, todėl jos darbuose galima pastebėti nemažai metalo intarpų, inkrustacijų, instaliacijų, meninių metalinių paveikslų ir kitų dekoratyvių elementų iš metalo.

Žiūrėkite į pavyzdžius

Interjero dizainerė išskiria dvi galvūgalio sienos apipavidalinimo galimybes: dekoruoti visą sieną, taip suteikiant jai akcentinį foną, arba akcentuoti tik lovos galvūgalį.

Bet kuriuo atveju, norint išskirtinės sienos, pirmiausia ji siūlo išanalizuoti visas įmanomas dekoravimo galimybes, pasitelkiant jau sukurtus interjerus, ir pasitarti su dizaino specialistu. „Svarbu pasverti visus už ir prieš, įvertinti savo poreikius ir finansines galimybes. Taip pat nepamiršti apie medžiagiškumą ir atsparumą. Pvz., renkantis gobeleną, svarbu atsižvelgti ne tik į estetinius parametrus, bet ir atkreipti dėmesį į jo atsparumą dėvėjimuisi“, – sako dizainerė.

Būtina atsižvelgti ir į kitų kambarių dizainą. Svarbu atkreipti dėmesį į spalvas, medžiagas, kad jos derėtų tarpusavyje. „Geriausia naudoti tris skirtingus atspalvius, kad nepersistengtumėte su spalvomis“, – pataria O. Gut. Miegamajame ji rekomenduoja rinktis ramius, atsipalaiduoti padedančius tonus, kuriuos galima praskaidrinti vienu kitu tinkamai parinktu elementu.

Medžiagų ir technikos pasirinkimas

Interjero dizainerė sako, kad pabrėžiant vieną sieną galima išryškinti tik kai kurias jos vietas: iškyšas, nišas, plotą aplink lovą. Sieną galima paryškinti tapetais, dekoratyviniu tinku, sienų plokštėmis, fototapetais ar dažais. Svarbu, kad jos spalva ar raštas skirtųsi nuo kitų paviršių.

Jos teigimu, minkšta akcentinė siena suteikia kambariui švelnumo ir jausmingumo, o minkšti lovų galvūgaliai – stilingumo ir originalumo.

Klasikinis interjero dekoravimo būdas – paveikslai ir fotografijos – harmoningai atrodys ant neutralios sienos. „Galite naudoti dekoratyvinį tinką arba dailių raštų plokštes. Yra ir kitų apdailos niuansų: paveikslų ar nuotraukų rėmai turėtų būti derinami su bendru miegamojo dekoravimu. Tai gali būti mediniai arba stikliniai rėmai, kurie neakcentuos interjero“, – sako O. Gut.

Dizainerės nuomone, sieninės lempos, žvakidės ar šviestuvai užpildo tuščią vietą, atrodo estetiškai ir yra papildomi šviesos šaltiniai.

Klasikinį interjerą ji siūlo papildyti dekoratyviniais lipdiniais: „Iš jų galima pagaminti rėmus ir užpildyti juos tekstilės tapetais.“

Anot dizainerės, vis labiau populiarėja sintetinės medžiagos, kurios sugeba imituoti brangias ar sunkias medžiagas. Jai patraukliai atrodo ir medžio dailylentės. „Tokia apdaila atrodo labai gražiai. Jei kombinuosime vadinamuosius tašelius su įvairiomis medžiagomis – dekoratyviniu granitu, plytomis, marmuru, tekstile, metalo intarpais, gausime neįprastą efektą. Toks sprendimas idealiai paslėps visus paviršiaus trūkumus ir papildomai apsaugos kambarį nuo pašalinių garsų, nes gauname papildomą garso izoliaciją“, – medį kaip apdailos variantą išskiria O. Gut.

Vadovaukitės savo norais

Mėgstantiems viską daryti savo rankomis dizainerė siūlo papuošti sienas trafaretais, raidėmis arba išmėginti tapybą: „Sienų tapyba visada atrodo įspūdingai, ir jei tai padarysite patys, galite gauti paviršių, kuriuo galite didžiuotis.“

O. Gut pabrėžia, kad vieno tikslaus dekoratyvinės sienos apipavidalinimo nėra. „Miegamasis yra privati vieta, todėl jis turėtų atrodyti taip, kaip nori jo savininkas. Visų namų narių nuomonė gali nesutapti su kambario savininko nuomone, todėl neturėtumėte stengtis įtikti visiems. Iš tiesų, norėdami sukurti savo asmeninę erdvę, turite pasikliauti tik savo norais ir fantazijomis“, – apibendrina ji.

Interjeras interjeras