Kodėl japonės nestorėja ir ilgai nesensta

Japonė
Japonė
  © Pixabay.com

Visos norime būti lieknos ir jaunos. Tik kaip to pasiekti? Naomi Moriyamos knygoje „Japonės nestorėja ir nesensta“ galime rasti vertingų patarimų šiuo klausimu.

Naomi pastebi, kad per pastaruosius 25 metus Japonijos moterys pirmauja pasaulyje ilgaamžiškumo atžvilgiu. Jų gyvenimo vidurkis siekia 86,4 metus. Neatsilieka ir Japonijos vyrai. Tai galima paaiškinti tinkama mityba.

Savo knygoje autorė atskleidžia japonių ilgaamžiškumo paslaptis. Ji aprašo savo motinos virtuvę ir per amžius susiklosčiusią mitybos sistemą, kuri padeda ilgam išsaugoti gyvybines jėgas.


Japonė

Japonė© Pixabay.com

Kiekvienos japonės virtuvėje visada galima rasti:

žuvies,

jūros dumblių ir kitų jūros gėrybių,

daržovių,

sojos produktų,

ryžių,

vaisių,

žaliosios arbatos.

Japonai visada valgo šviežiai pagamintą maistą.

Tradicinis valgis susideda iš keptos žuvies, dubenėlio ryžių , virtų daržovių, miso sriubos, vaisių desertui ir žaliosios arbatos.

Japonai suvartoja 10 proc. visos pasaulyje sugaunamos žuvies, nors jie sudaro tik 2 proc. planetos gyventojų. Moterų racione visada būna omega 3 riebalinių rūgščių paros dozė, kuri ir paaiškina jų ilgaamžiškumą. Be to, jos valgo 5 kartus daugiau žalios spalvos daržovių nei mes. Šeimininkės renkasi sezoninius produktus ir atsižvelgia į jų šviežumą.

Japonai valgo mažomis porcijomis ir labai įvairų maistą. Jie nuo vaikystės įpratinami valgyti lėtai, mėgaujantis kiekvienu kąsniu. Jų indai būna tris kartus mažesni už tuos, kuriais naudojamės mes.


Japonų verslininkė

Japonų verslininkė© Flickr

Mitybos taisyklės, kurių pataria laikytis japonės:

niekada neserviruokite maisto didelėmis porcijomis, naudokite subtilius indus;

niekada neprikraukite pilnos lėkštės, palikite joje laisvos vietos;

kiekvienos rūšies produktas patiekiamas atskirame inde;

kuo mažesnis indas, tuo geriau;

stenkitės išsaugoti natūralų produkto grožį;

maistas turi būti papuoštas tik lengvai;

svarbiausia – produkto šviežumas.

Japonų patiekalai lengvi ir greitai pagaminami.

Japonai nevalgo duonos, ją pakeičia ryžiais.

Tai yra esminiai Rytų ir Vakarų mitybos tradicijų skirtumai.


Japonų turistė

Japonų turistė© www.needpix.com

Pusryčiams Japonijoje skiriama didelė reikšmė

Japonų pusryčiai susideda iš kelių įvairių ir naudingų patiekalų ir labiau primena mūsų pietus. Spręskite patys: žalioji arbata, ryžiai, miso sriuba su svogūnų laiškais ir sojos sūriu, jūros dumbliai, omletas arba žuvis. Nepaisant to, kad porcijos labai mažos, jos vis tiek padengia žmogaus paros mineralų ir vitaminų poreikį.

Saldumynus ir desertus japonai valgo retai ir po truputį.

Japonijoje egzistuoja ypatingos rūšies desertas – „vagasi“, kuris patiekiamas prie žalios arbatos. Jis gaminamas iš ryžių ir pupelių miltų, riešutų, agaro, įvairių džiovintų vaisių. Deserto sudėtis varijuoja priklausomai nuo metų laikų.

Fizinis krūvis, mankšta ir sportas yra neatskiriama paprastų japonų gyvenimo dalis. Jie stengiasi daug vaikščioti pėsčiomis, važinėti dviračiais, laipioti laiptais ir kuo mažiau naudotis automobiliais.

Prieš 40 metų japonų mokslininkais Yosiro Hatano sukūrė programą, pavadintą „10 tūkstančių žingsnių“. Anot jo, tie, kurie kasdien padaro 10 tūkstančių žingsnių, neserga hipertonija, išlieka liekni ir ilgiau gyvena.


Japonė

Japonė© Pixabay.com