Vėsinančios ir sveikatą stiprinančios mėtos. Patarimai, kaip jas vartoti

Mėtų arbata
Mėtų arbata
  © Pixabay.com
Priekavos.lt
2019-07-23 19:20

Medicininės ir kitos naudingosios mėtų savybės žinomos nuo seniausių laikų. Mėtos ramina odos uždegimą, mažina niežulį ir nuovargį.

Mėtose yra mentolio, kuris kontakto su oda metu sužadina šalčio receptorius ir sukelia vėsumos pojūtį. Įrodyta, kad mentolis turi nestiprų anestetinį poveikį. Mėtų ekstrakto dedama į kremus ir gelius pėdoms, dantų pastas, taip pat jis naudojamas kaip antiseptinė priemonė.

Mėtos mažina padidėjusį jautrumą ultravioletiniams spinduliams: 5–6 mėtų šakeles reikia užpilti 1,5 l verdančio vandens, palikti valandą, kad pritrauktų, o kai atvės, nukošti. Po dušo ar vonios perlieti kūną šiuo nuoviru. Nesišluostyti – leisti skysčiui nudžiūti savaime.

Nuoviras riebiai odai: pusę stiklinės šviežių mėtų lapelių ir maltų džiovintų gysločių užpilti maždaug 500 ml vandens. Palikti, kad pritrauktų. Šiuo nuoviru odą valyti kiekvieną rytą ir vakarą.

Pavargusioms kojoms: į naudojamą pėdų kremą įpilti 1–2 lašelius mėtų aliejaus. Taip pat galima pamirkyti kojas šilto vandens su mėtų nuoviru vonelėje.

Mėtos tradicinėje medicinoje naudojamos kaip priemonė, slopinanti apetitą. Net šiuolaikiniai mitybos specialistai rekomenduoja išgerti mėtų arbatos, norint neutralizuoti alkio priepuolius, besilaikant dietos. Be to, mėtų nuoviras padeda nuo skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimų, mėtų vonelės mažina kojų nuovargį ir net palengvina nėščioms moterims toksikozės simptomus.

Grietinėlės sūris su mėtomis ir bazilikais

Reikės:

•350 g grietinėlės sūrio

•10 g bazilikų

•4–5 mėtų šakelių

•0,5 šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių

•skiltelės česnako

•druskos pagal skonį

Gaminimas

Mėtas ir bazilikus smulkiai supjaustyti ir sudėti į dubenį. Įdėti grietinėlės sūrio, tarkuotų citrinų žievelių, išspausto česnako ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišyti ir palaikyti 30 min. šaldytuve. Patiekti su traškiais krekeriais arba bet kokia duona.

1 porcija

100 g apie 342 kcal

Ruošti: 10 min.

Keptų cukinijų su mėtomis salotos

Reikės:

•2 nedidelių cukinijų

•150 g anakardžių riešutų

•10 g mėtų

•2 skiltelės česnako

•druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

•citrinų sulčių pagal skonį

•alyvuogių aliejaus kepti

Gaminimas

Cukinijas supjaustyti ir pakepinti alyvuogių aliejuje, kol abi pusės gražiai paruduos. Keptas cukinijas sudėti į lėkštes. Supjaustyti mėtas, susmulkinti česnaką. Sausoje keptuvėje paskrudinti anakardžius, sudėti mėtas ir sumaišyti. Nukelti nuo ugnies, įdėti česnako, vėl sumaišyti ir užberti ant cukinijų. Paskaninti salotas druska ir pipirais, apšlakstyti citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi.

4 porcijos

100 g apie 85 kcal

Ruošti: 35 min.

Mėtų, kivių ir jogurto glotnutis

Reikės:

•400 g jogurto

•kivio

•10 g mėtų

•šaukštelio medaus

Gaminimas

Mėtų lapelius sudėti į elektrinį trintuvą. Įdėti nuluptą ir supjaustytą kivį, viską susmulkinti. Tada įdėti jogurto, medaus, viską išplakti ir supilti į stiklines.

2 porcijos

100 g apie 69 kcal

Ruošti: 10 min.


Želė su mėtomis ir braškėmis

Želė su mėtomis ir braškėmis© Pixabay.com