Praėjęs ketvirtadienis viename populiariausių naktinių barų Vilniuje buvo išties neeilinis

„Ravifruit“ čempionatas
„Ravifruit“ čempionatas
© Organizatoriai

Šios vietos istorija prasidėjo dar 1881 metais. Tai buvo pasimatymų bei susitikimų vieta, intrigų bei prisipažinimų meilėje taškas. 1946 metais čia veikė pirmoji ir seniausia juvelyrinė Vilniuje, o šiuo metu unikalioje erdvėje įsikūręs baras „Matérialiste“ pritraukia vis daugiau lankytojų.

Nors paprastai į naktinius klubus minios plūsta jau nusileidus saulei, šį kartą čia jau nuo pusiaudienio buvo gausu jaunų žmonių. Bare vyko pirmą kartą Lietuvoje suorganizuotas vaisių tyrių kokteilių čempionatas, kuriame dalyvavo visa puokštė kūrybingiausių Lietuvos barmenų. Tarp jų buvo ir ką tik savo karjerą pradėjusių barmenų, ir patyrusių miksologijos ryklių. Beje, šiame čempionate varžėsi ne tik barmenai. Svečiai taip pat galėjo išbandyti savo uoslės ir skonio receptorius dalyvaudami tyrių degustacijoje. Įspūdžių netrūko, geros nuotaikos ir gražių vaizdų taip pat.

Pastaruoju metu, populiarėjant barų ir miksologijos kultūrai, barmenai turi progos vis dažniau nustebinti savo profesionalumu. Ravifruit čempionatas iš kitų išsiskiria tuo, jog nepriklausomai nuo kokteilio sudėties, visi jie buvo vertinami vienoje kategorijoje. Pagrindinė čempionato salyga - kokteilyje turi būti sumaišytos mažiausiai dvi skirtingų skonių vaisių arba uogų tyrės. Jos yra visiškai natūralios, pasižymi intensyviu kvapu, skoniu bei spalva. Darbas su tyrėmis taip pat šiek tiek skiriasi nuo darbo su kitais produktais, kuriuose gausu cukraus, tad neįpratusiems jas naudoti barmenams prieš čempionatą teko šiek tiek pasipraktikuoti.

Nors dauguma barų Lietuvoje vis dar dirba su įvairiais sirupais, tačiau kokybės siekiantys barmenai vietoje jų renkasi natūralius produktus. Pasaulinės tendencijos paliečia visas mūsų gyvenimo sritis, barus taip pat – dauguma klientų nori, kad kokteiliai būtų ne tik gražūs, skanūs, bet ir kiek įmanoma sveiki. Geriausiu Lietuvoje pripažintas šefas, „Bistro 1 dublis“ įkūrėjas D. Praspaliauskas jau prieš keletą metų pastebėjo, jog sveiko gyvenimo būdo judėjimai padarė įtaką ir Lietuvoje. Klientai pradėjo labiau domėtis tuo, ką valgo. „Pas mane lankosi tie, kuriems rūpi. Jie domisi ne tik maisto kaloringumu, bet ir tuo, ar naudojami ingredientai yra ekologiški.“.

Tačiau be gero kokteilių skonio ar gražios išvaizdos čempionate buvo svarbu ir tai aip kokteilis gaminamas. Techninė dalis ir skonis vertinti atskirai, o už išradingą ir estetišką pateikimą komisija galėjo skirti papildomų taškų.

Barmenų darbo technikos niuansus vertino savo srities profesionalas, antrąkart „Bacardi Legacy Cocktail Competition“ čempionato Baltijos šalių finalo nugalėtojas, Ravifruit tyrių ambasadorius Lietuvoje Algirdas Mulevičius. Į skonio ir išvaizdos subtilybes atskirtoje nuo baro erdvėje gilinosi profesionalus barmenas Aurelijus Marudinas, šefas Deivydas Praspaliauskas ir kokteilių Guru vardu žinomas, Tyrių ambasadorius pasaulyje Joseph Trotta. Dieną prieš čempionatą klube barmenams ir svečiams jis vedė mokymus apie kokteilių dekoravimą bei darbą su natūraliomis vaisių tyrėmis, tad čempionato metu jie galėjo pademonstruoti ir savo kūrybingumą, ir panaudoti naujai įgytas žinias. Prancūzas J. Trotta Lietuvoje vieši jau antrąjį kartą ir prisipažįsta, kad ši viešnagė jam paliko labai gerą įspūdį apie Lietuvos barmenus. „Šiame čempionate dalyvavę barmenai dirba labai profesionaliai. Žaviuosi tuo, kaip puikiai šie jauni žmonės įvaldę techniką, kokteilius jie gamina greitai ir elegantiškai. Žinoma, čempionate pasigedau daugiau merginų. Nors nemėgstu stereotipų, tačiau gamindamos kokteilius bei maišydamos skonius merginos būna šiek tiek subtilesnės, daugiau dėmesio skiria detalėms, man tai labai patinka. Prancūzijoje savo sugebėjimais jos jau užkariavo kokteilių barus, restoranus, daugybė jaunų moterų dirba konditerijos srityje.

Čempionate dalyvavo 16 barmenų, tačiau vyriškoje kompanijoje žydėjo tik viena mergina- Gringo pub'o barmenė Dovilė Katiliūtė. Merginai burtų keliu ištraukusiai 1 numerį atiteko garbė „atidaryti“ renginį.

Savo jėgas gamindami kokteilius čempionate nusprendė išmėginti ir mėnesio pradžioje Absolut Invite 2015 nacionalinę atranką laimėję barmenai Robertas Janovskis ir Martynas Račinskas. Abu vaikinai gamino labai skirtingus kokteilius. Savimi pasitikintys barmenai puikiai jautėsi už baro ir savo kolegas bei svečius džiugino ne tik subtiliomis dekoracijomis, bet ir linksmais pasakojimais. Po čempionato Robertas prisipažino, kad šį kartą nerimtas požiūris į pasiruošimą jam šiek tiek pakišo koją, į prizininkų trejetuką jis nepateko. „Visur reikia rasti balansą, tiek kokteilyje, tiek pasiruošime. Gal būt šį kartą man asmeniškai kažko pritrūko, tačiau labai džiaugiuosi dėl kolegų“- neslėpė jis.

Kiekvienam pasiruošimui ir pasirodymui iš viso skirta 13 minučių. Per jas barmenai turėjo ne tik pagaminti kokteilį bei pristatyti jį publikai, bet ir pasiruošti bei susitvarkyti savo darbo vietą.

Čempionato nugalėtoju, surinkusiu 280 taškų, tapo Klaipėdoje įsikūrusį barą atstovaujantis Manfridas Kolesinskis. Čempionatui jis sukūrė originalų kokteilį „Blue paradise“, panaudodamas mėlynių bei pasiflorų tyres. Pirmą kartą čempionate dalyvaujantis vaikinas negalėjo patikėti savo sėkme. “Laimėti tikrai nesitikėjau. Iš pradžių, nemeluosiu, į čempionatą nežiūrėjau rimtai, tačiau po to, kai pamačiau mokymus, seminarą, supratau, kad tai yra labai rimta. Visiškai kitaip nei aš mokausi, darau, matau. Dėl to buvau labai išsigandęs. Na bet turėjau suktis iš padėties, ir nepamiršti vadovautis čempionato taisyklėmis. Labai džiaugiuosi sudalyvavęs. Čempionatas priverčia tobulėti, visai kitaip žiūrėti į viską, priverčia pritaikyti tam tikras naujoves, kurios labai padeda barmeno darbui. Tai buvo nuostabu. Tikrai nesitikėjau laimėti. Tiesiog atėjau pasirodyti, kad esu, kad stengiuosi, kad dirbu. Bet gavosi taip, kad esu pirmas iš šešiolikos dalyvių. Pirmas kartas, pirma vieta, man tai reiškia daug.“

Manfridui įteiktas kelialapis į Prancūziją. Vizito metu jo taip pat laukia asmeninė pamoka pas kokteilių meistrą Joseph Trotta.

Antrą vietą laimėjęs Martynas Račinskas taip pat neslėpė savo džiaugsmo. Kolegos jo laimėjimą pasitiko palaikančiais šūksniais ir plojimais. Pats Martynas džiaugėsi profesionaliu J. Trotta įrankių rinkiniu. Trečios vietos nugalėtojui Dmitrij Pavlov atiteko Bar Tools LT įrankių rinkinys. Papildomas prizas už originalų dekoravimą atiteko mobilaus kokteilių baro įkūrėjui Aisčiui Židanavičiui. Jam Joseph Trotta įteikė vieną iš savo receptų knygų bei savo asmeninį dekoravimo peilį. Čempionato organizatoriai labai džiaugėsi jaunų barmenų sėkme. Tikėkimės, ateityje panašiuose renginiuose pamatysime dar daugiau gražiai ir profesionaliai dirbančių barmenų ir barmenių.

Praėjęs ketvirtadienis viename populiariausių naktinių barų Vilniuje buvo išties neeilinis

„Ravifruit“ čempionatas
+26