Islandinės kerpenos gydomosios savybės

Gydytojas tiesiantis tabletę
Gydytojas tiesiantis tabletę
  © Photos.com
Remigija Zinkevičienė | „Savaitė“
2008-01-19 00:01

Žiemą dažniau sergame, ypač peršalimo ligomis, todėl vis tenka peržiūrėti vaistažoles, surinktas vasarą. Gal tarp jų yra ir islandinės kerpenos gniužulų, nes tai labai efektyvus vaistas nuo daugybės ligų. Jeigu jums ši vaistažolė nežinoma – susipažinkite ir pasinaudokite jos gydomosiomis savybėmis.

Islandinė kerpena

reklama

Islandinė kerpena yra daugiametis kerpinis augalas, grybo ir dumblių simbiozė, galintis išgyventi pačiomis nepalankiausioms sąlygomis, kur neauga joks kitas augalas, net dykumoje ar poliarinėje zonoje.

Islandinės kerpenos gniužulas sudarytas iš netaisyklingų, iki 10 cm ilgio, 0,3–2,0 cm pločio šakotų skiaučių. Viršutinė skiaučių pusė žalsvai rusva, vietomis ruda, apatinė šviesiai pilka, su baltomis dėmelėmis, kurios skiaučių pakraščiais susilieja. Augalo spalva priklauso nuo augimvietės, meteorologinių ir kitų sąlygų.

Islandinė kerpena auga tik ekologiškoje aplinkoje, todėl joje nėra žalingų medžiagų. Daug šių augalų yra Šiaurės ir Vakarų Europoje, Šiaurės Amerikoje, Sibire. Mūsų šalyje ji auga sausuose pušynuose, durpynuose, ypač paplitusi Pietryčių Lietuvoje. Vaistams kerpės gniužulas renkamas per visą vasarą, džiovinamas saulėje, laikomas tamsioje vietoje. Galima naudoti 3–4 metus.

Islandinėje kerpenoje yra daugybė naudingų medžiagų: natūralių antibiotikų – kerpių rūgščių, usnino rūgšties, gliukozės, angliavandenių, baltymų, aliejaus, vaško, dervų, pigmentų, eterinio aliejaus, folinės rūgšties, B grupės vitaminų, karotino, mineralinių medžiagų: vario, nikelio, geležies, kobalto, mangano, chromo, magnio, jodo.

Islandinės kerpenos nuoviras ir drebučiai liaudies medicinoje vartojami kvėpavimo takų ligoms, kokliušui, bronchinei astmai, kai kurioms virškinamojo trakto ligoms (kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas), cukriniam diabetui, pūliuojančioms žaizdoms, nudegimams bei kitoms odos ligoms gydyti, apetitui žadinti. Usnino rūgštis, esanti islandinėje kerpenoje, stabdo tuberkuliozės bakterijų augimą.

Islandinė kerpena, pašalinus karčiąsias medžiagas, gali būti vartojama maistui, ji lengvai virškinama, vartojant pagerėja vidaus organų veikla, sustiprėja imuninė sistema.

Kvėpavimo takų ligos

* Plaučių uždegimas: 2 šaukštus susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite puse litro pieno arba vandens, pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies, uždenkite ir palikite pusę valandos nusistovėti. Nuoviro gerkite po puse stiklinės 3 kartus per dieną.

* Lėtinės peršalimo ligos: sumaišykite po 1 šaukštą islandinės kerpenos, jonažolės, japoninės soforos ir 2 šaukštus šalavijų žolės, užpilkite 1 litrą vandens ir pavirkite pusę valandos ant silpnos ugnies, po to nuovirą nukoškite. Segantiems lėtinėmis peršalimo ligomis bei lėtine sloga šiuo šiltu nuoviru vakarais praplaukite nosį.

* Lėtinis bronchitas: 1 šaukštą susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite 1 stikline pieno, uždenkite ir trumpai pavirkite, po to nukoškite. Šį nuovirą išgerkite karštą prieš miegą.

* Tuberkuliozė: 4 šaukštus susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens, puodą uždenkite ir pavirkite pusę valandos ant silpnos ugnies, po to atvėsinkite ir nukoškite. Gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną prieš valgį. Šiuo nuoviru gydoma ir bronchinė astma, gastritas (kai sumažėjęs skrandžio rūgštingumas), opaligė.

* Kokliušas: 2 šaukštus susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite 250 ml vandens, pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies, palikite 1 valandą laiko nusistovėti, po to nukoškite. Gerkite po 1 šaukštą 4-6 kartus per dieną prieš valgį. Šį antpilą patariama gerti segant dažnu vidurių užkietėjimu.

Skydliaukės ligos

* Sumaišykite vaistinių augalų mišinį: po 4 dalis islandinės kerpenos, geltonžiedžio barkūno žolės, didžiojo debesylo šaknų, gudobelės vaisių, po 6 dalis valerijono šaknų ir vaistinės melisos, po 3 dalis plikojo saldymedžio ir šalavijų žolės ir 5 dalis apynių spurgų. Šaukštą vaistinių augalų mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 1 valandą laiko nusistovėti, po to antpilą nukoškite. Gerkite po puse stiklinės 3 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį.

Odos ligos

* Nuoviras odos ligoms gydyti: 1 šaukštą susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite 1 stikline verdančio vandens, pavirkite pusę valandos ant silpnos ugnies, po to atvėsinkite ir nukoškite. Nuoviru plaukite pūliuojančias žaizdas, nudegimus ir kitas odos ligų pažeistas vietas. Ši nuovirą naudokite ir gydomiesiems kompresams, kuriuos keiskite kelis kartus per dieną.

* Jei gausiai išbėrė: 2 šaukštus susmulkintos islandinės kerpenos užpilkite 1 stikline verdančio vandens, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies, po to nukoškite. Gerkite po puse stiklinės 3 kartus per dieną.

* Sergant alergija: saują šviežios islandinės kerpenos užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 2 valandoms nusistovėti, po to suberkite į kiaurasamtį, praplaukite, suberkite į puodą ir užpilkite 3 stiklines verdančio vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 20-25 minutes, atvėsinkite ir nukoškite. Gerkite po 1 stiklinę 3 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį.

* Jautriai, sausai ir raukšlėtai veido odai kerpenos nuoviras ruošiamas taip: paimkite 10-20 g kerpenos gniužulo, užpilkite 1 litrą vandens ir pavirinkite, kol liks pusė pradinio skysčio tūrio, po to atvėsinkite ir nukoškite. Dėkite šiltus arba šaltus kompresus.

Organizmo valymas

Islandinė kerpena normalizuoja organizmo medžiagų apykaitą, pagerina hormonų darbą, pašalina iš organizmo šlakus ir toksines medžiagas, atjaunina organizmą. 2 šaukštus žalios islandinės kerpenos užpilkite 1 stikline obuolių acto ir palikite 2 dienas nusistovėti. Gerkite prieš miegą po 1 šaukštelį, išmaišytą ketvirtadalyje stiklinės šilto virinto vandens. Taip organizmą valykite 2 savaites.

Kaip pagaminti drebučius

Kad nesijaustų kartumo, kerpenas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pusei valandos, po to nukoškite ir įpilkite saldžių sulčių arba pieno, įdėkite prieskonių – vanilės, citrinos žievelės. Masė sustingsta į puikius drebučius – nei želatinos, nei krakmolo dėti nereikia.