Bendrovė
Startavo visą savaitgalį truksiantis architektūros festivalis „Open House Vilnius“
Pranešimas spaudai

Devintą kartą vyksiantis architektūros savaitgalis Open House Vilnius" atidarytas: šiemet kviečia pažinti patogią būti architektūrą

Ketvirtadienį Swedbank centrinėje būstinėje vykusio renginio metu atidarytas architektūros festivalis, jau devintą kartą kviečiantis vilniečius ir miesto svečius pažinti supančią miesto architektūrą. Šių metų programoje – net 60 pastatų ir architektūros objektų, kuriuos bus galima aplankyti ekskursijų metu gegužės 13-14 dienomis.

Šiemet organizatoriai kviečia į architektūrą pažvelgti per patogumo prizmę. Kokios detalės padeda mums pastate jaustis gerai ir kaip jas pastebėti? Su kokiais sunkumais susiduria architektai, inžinieriai, dizaineriai ir kiti pastato kūrėjai, stengdamiesi, kad erdvėmis būtų patogu naudotis? Kaip patogumas suvoktas ankstesniais laikais ir kokie yra istorinės architektūros pritaikymo šiandienai iššūkiai?

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus bus galima ieškoti lankantis net 60 pastatų, tarp kurių – ir pirmą kartą dalyvaujantys objektai. „Plečiamės ne tik geografiškai, tačiau ir pastatų tipologijos skrynia didėja. Tarp naujų pastatų programoje – keturios edukacinės įstaigos, kaip kad Pilatės gimnazija ar ką tik duris atvėręs ISM universitetas, taip pat monumentalūs ministerijų pastatai arba labai senos erdvės, prikeltos šiandieninei biurų veiklai, kaip „D9 – Artsy Office" biuras. Džiaugiamės pastatais, kuriuos po ilgų bandymų pavyko prikalbinti dalyvauti festivalyje, ir kurie yra skirti konkrečiai religinei bendruomenei, t.y. Vilniaus choralinė sinagoga, Šv. Juozapo kunigų seminarija. Kviečiame visus atrasti, kas slepiasi už šių durų, – naujienomis dalinomis vienas iš festivalio projekto vadovų Mantas Razgaitis.

Renginio metu svečiai stebėjo lietuvės šokėjos, choreografės Annos-Marijos Adomaitytės ir šveicarų muzikanto Gautier Teuscher šokio ir muzikos performansą „workpiece“. Spektaklis, tyrinėjantis šiuolaikinio žmogaus kūno būseną darbe, taip pat yra ir jau tradicija tapusios festivalio meninių pasakojimų programos dalis, kuomet architektūrą „prakalbina" ir netradiciškai pastatus patirti kviečia kitos meno formos. „Nuo pat pradžių spektaklio atlikimui norėjau šiuolaikinės erdvės, kad galėtume sujungti jo koncepciją su mūsų šiuolaikine darbo praktika. Labai įdomu atskleisti spektaklį naujoje terpėje su sava atributika, šviesa, spalvomis, garsais, triukšmu, net ir pastatą supančiu Konstitucijos prospektu, kuris yra labai intensyvus, ir tuo pačiu pasiūlyti žiūrovui patį pastatą patirti visiškai skirtingai nei kad pirminė pastato paskirtis suponuoja,” – apie erdvės ir meninio vyksmo santykį pasakojo Anna-Marija Adomaitytė. Meninis pasakojimas vyks Swedbank centrinėje būstinėje šeštadienį 12.00 val. bei 18.00 val. ir sekmadienį 12.00 val. bei 18.00 val.

Susirinkusiuosius sveikino architektas ir architektūros studijos AKETURI partneris Lukas Rekevičius, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patarėjas kultūros klausimais Tadas Rimdžius bei Architektūros fondo direktorius Martynas Germanavičius.

Martynas Germanavičius pastebėjo, kad Vilniuje organizuojamas festivalis išsiskiria iš 11 festivalio Europos tinklo miestų savo kokybe, puikia vizualine komunikacija ir motyvuotu savanorių tinklu, ir palinkėjo švęsti architektūrą Vilniaus 700 metų jubiliejaus kontekste: „Norėčiau palinkėti architektūroje ieškoti ne tik patogiosios, minkštosios pusės, bet taip pat ir oraus buvimo architektūroje, ir tos meilės akimirkai, kurią būdamas architektūroje patiri.”

„Vilnius yra sudėtingas, daugiasluoksnis, ilgos atminties miestas, jo DNR yra sunkiai įkandamas. Vienintelė jo aiški savybė yra ta, kad jis nuolatos keičiasi. Kaip šį miestą chameleoną suprasti ir perskaityti – Open House Vilnius tą galimybę būtent ir suteikia. Festivalis padeda žmonėms suprasti Vilniaus sluoksnius, perskaityti jo audinį, pažiūrėti į jį išsamiai, giliai ir tarsi per mikroskopą”, – festivalio aktualumą ir svarbą pabrėžė Lukas Rekevičius.

Festivalis pristatė ir daugiau naujienų. „Šiais metais festivalis tampa dar atviresnis ir prieinamesnis lankytojams kitomis kalbomis. Ne tik išplėtėme ekskursijų anglų kalba skaičių, bet ir pirmą kartą pristatysime net tris objektus, kuriuose bus vedamos ekskursijos ukrainietiškai“, – dalinosi viena iš „Open House Vilnius“ projekto vadovių Rita Tamulevičiūtė.

Organizatoriai į ekskursijas ukrainiečių ir anglų kalba svečius kviečia Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kompozitorių sąjungos pastate ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bendrabutyje, papildomai anglų kalba – S7 biurų komplekse ir Telia Lietuva centrinėje būstinėje, Nacionalinėje dailės galerijoje ir Kultūros paveldo centre.

Atviro architektūros savaitgalio „Open House Vilnius“ pilnas pastatų bei maršrutų sąrašas:

Baltic Hearts – verslo centras

Betono fabriko biurai | buv. armatūros cechas

Bokšto skveras

D9 – Artsy Office

Estijos Respublikos ambasada

Grata viešbutis

Halės turgus

Igno Parčevskio namas

Internamas – Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bendrabutis

ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas | buv. Vilniaus centrinis paštas

k29 – verslo centras

Kazio Varnelio namai – muziejus

Kompozitorių sąjungos pastatas su gyvenamųjų namų kvartalu

Kultūros paveldo centras

Kūrybininkų kiemas Raugyklos g.

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas | Vileišių rūmai

Lietuvos apeliacinis teismas

Lietuvos kooperatyvų sąjungos administracinis pastatas

Lietuvos medicinos biblioteka

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos centriniai rūmai

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos centrinė būstinė

Lietuvos nacionalinis dramos teatras | LNDT

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Lietuvos Respublikos Prezidento rūmai

Lietuvos Respublikos Seimo rūmai

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmai

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Lojoteka. Edukacinis medijų centras

Markučių dvaro muziejus

Nacionalinė dailės galerija | NDG

Paupio Pasaka

Pilaitės gimnazija

Pirklių klubas – verslo centras

Registrų centras | Žemės ūkio duomenų centras

S7 biurų kompleksas ir Telia Lietuva centrinė būstinė

SEB banko centrinė būstinė

Swedbank centrinė būstinė

Tarpukario gyvenamasis namas su V. Krėvės-Mickevičiaus ir V. Mykolaičio-Putino butais

TARTLE I Lietuvos meno pažinimo centras

Teatras Vilniaus klasika ir Tsekh meno galerija

Tech Park

Tuskulėnų rimties parko koplyčia – kolumbariumas

Valdo Ozarinsko kurtas lofto interjeras

Valstybės duomenų agentūra

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

Vilniaus choralinė sinagoga

Vilniaus geležinkelio stotis, traukinių remonto depai ir grįžratis

Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai

Vilniaus santuokų rūmai

Vilniaus senasis teatras

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija

Vilniaus tarptautinė mokykla

Vilniaus termofikacinė elektrinė Nr. 2

VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos institutas

VU Didžioji Aula

Wix biurai

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura