„Daminalo Studio Architects“ projektas Andrea Martiradonna
Ramybės sala tarp vynuogynų ir alyvmedžių
Namas Ir Aš

Mažo Italijos miestelio – Pordenonės – pakraštyje plyti vynuogynai, iš kurių vaisių gaminamas „Prosecco vynas. Vynuogynai supa ir 3 hektarų sklypą, kuriame neseniai atsirado moderni vila, pavadinta „Ritos sodais“.

Nuo pagrindinio kelio ir miestelio, vilos šeimininko sumanymu, statinį skiria naujai pasodinta 400 alyvmedžių giraitė. Studijos „Daminalo Studio Architects“ suprojektuotoje viloje gamta ir privatumu savaitgaliais mėgaujasi didelė šeima – projektą užsakiusio verslininko vaikai ir anūkai.

Pagal architektų sumanymą į uždarą vilos teritoriją galima patekti dviem būdais: automobiliu per automatinius vartus arba pėsčiomis dengtu lauko koridoriumi.

Įėjimo sienai ir pastato fasadui naudotas Credaro akmuo, lauko terasa išklota vietinėmis Piasentinos akmens plokštėmis, medžio apdailai – ąžuolas. Architektas Duilio Damilano pabrėžia, kad jam labai svarbu naudoti kuo daugiau vietinių medžiagų, nes tai „suteikia galimybę dirbti su vietiniais amatininkais“.

Centrinė namo ašis – stiklinėmis pertvaromis įrėminta svetainė. Į šiaurę ir pietus išeinantys langai leidžia matyti sodą iš visų pusių. Šviesią erdvę viršuje įrėmina dvišlaitės smulkiais medžio tašeliais apkaltos lubos.

Į dešinę nuo svetainės, už minimalistinio židinio ir kamino, suplanuotas valgomasis, virtuvė ir pagalbinės patalpos, iš kurių galima patekti į keliavietį garažą. Kairėje pusėje – privatūs kambariai. Architektas D. Damilano sako, kad projektuodamas vilą galvojo apie skirtingus čia suvažiuojančių žmonių poreikius bei užsakovų privatumą. Todėl viena vilos dalis skirta tik savininkams. „Šioje zonoje yra miegamasis, vonios kambarys ir drabužinė. Iš čia galima patekti į sveikatingumo zoną su nedidele sporto sale“, – projektą komentuoja architektas.

Foto galerija.: new_000267747_0

Privačioje namo pusėje yra ir du miegamieji, kuriuos skiria bendras anūkams skirtas vonios kambarys. Minimaliai apstatytų privačių kambarių interjerą pagyvina ir asmeniškumo suteikia ryškios spalvos ir gamtos motyvais marginti tapetai.

Architektūra architektura