Pixabay
Daugiabučių balkonai – neišnaudotos galimybės atsinaujinančios energetikos gamybai
Pranešimas spaudai

Daugybė gyventojų Lietuvoje jau tapo gaminančiais vartotojais ir patys apsirūpina atsinaujinančia elektros energija nuo stogų arba nutolusiuose parkuose. Daugiabučių erdvės, kurios Lietuvoje, palyginti su tokiomis pažangiomis valstybėmis kaip Vokietija, lieka neišnaudotos, – balkonai. Supaprastintos procedūros gyventojams, norintiems pasigaminti elektros energijos savo balkone, atvertų naujų galimybių sutaupyti ir prisidėti prie energetinės transformacijos.

Naujausiais ESO duomenimis šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 58 tūkst. Gaminančių vartotojų su daugiau nei 640 MW įrengtąja saulės elektrinių galia. Dauguma tokių gaminančių vartotojų yra įsirengę elektrines ant nuosavų gyvenamųjų namų stogų, kita nemaža dalis yra nusipirkę dalį saulės parko. Pasitaiko ir daugiabučių namų bendrijų, turinčių saulės elektrines ant stogų ir iš jų pagamintos elektros energijos tenkinančių bendruosius poreikius, pvz., elektros energijos, reikalingos apšvietimui ar liftui. Daugiabučiuose dar yra kitos erdvės energetikai – saulės elektrinės daugiabučių balkonuose.

Šiais metais paskelbtos ESO prisijungimo tvarka nurodo, kad saulės elektrinės iki 800 W gali būti jungiamos į esamo tinklo naudotojo vidaus tinklą (kitaip „rozetę“), tik reikia informuoti ESO. Tuo pačiu, norint turėti saulės elektrinę daugiabučio balkone, reikia atlikti procedūrą, kurią sudaro keletas etapų – projekto parengimas, kitų name esančių butų savininkų daugumos sutikimas ir savivaldybės leidimas paprastajam pastato remontui. VšĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius teigia, kad tai – ilga ir palyginti brangi procedūra, dėl kurios energijai nepanaudojami dešimtys tūkstančių daugiabučių balkonų.

Europos Sąjungos valstybė, kurioje itin sparčiai plėtojamas atsinaujinančios elektros gamyba balkonuose, – Vokietija. Šioje šalyje tam sudarytos itin palankios sąlygos, nes nuo sausio 1 d. saulės moduliams yra taikomas 0 proc. PVM tarifas. Taip pat dalyje Vokietijos miestų ir regionų yra taikomos įvairios paramos schemos. Pirmasis tą dar 2019 m. pradėjo daryti Freiburgo miestas, kompensuodamas iki 200 EUR už balkonuose įrengiamas saulės elektrines. Priklausomai nuo Vokietijos miesto ar regiono, maksimalus paramos dydis gali siekti nuo 100 EUR iki 750 EUR už tokias įrengiamas sistemas. Vokietijoje šiuo metu leidžiama turėti iki 600 W galios elektrinę, jungiamą į vidaus tinklus. Taip pat Vokietijoje itin palankiai reglamentuojamos sąlygos turėti saulės elektrinę balkone – nėra jokių apribojimų dėl tokios elektrinės įrengimo, išskyrus daugumos kitų daugiabučio būtų savininkų leidimus, o pagal paskutinį teismo precedentą - nuomininkams į „rozetę“ jungiamų saulės elektrinių negali uždrausti net butų savininkai.

Pasak Domanto Tracevičiaus, nevyriausybinės organizacijos, dirbančios su atsinaujinančia energetika, vadovo, dėl sudėtingos saulės elektrinės įrengimo balkone procedūros daugiabučių gyventojai netenka galimybės pasigaminti sau pigios atsinaujinančios elektros energijos. Šiuo metu rinkoje bene vienintelė alternatyva – gana brangūs nutolę saulės parkai, o už juose pagamintą ir suvartotą elektros energiją dar reikia sumokėti perdavimo mokestį. VšĮ „Žiedinė ekonomika“ kreipėsi į aplinkos ministeriją, kad būtų supaprastinta procedūra įrengiant saulės elektrines daugiabučių balkonuose pagal Vokietijos gerąją praktiką.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Durnizmas 05.26 06:27
Dėl 800 w prarasti balkona... tai po renovacijos žmonės beveik prarado langus, nes per atsikišusias sumažėjo matomumo kampas, kambariai aptemo, daug kur ir balkonai užaklinti stiklo paketais. Daro gyvulius iš žmogų ta ekologija

Aplinka aplinka