Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RIMTI REIKALAI
Gradokalininas satyra
Balys Godauskis
Vyčio Snarskio pieš.

Užkeikta, niekam nereikalinga žemė. Prieš didžiuosius karus pusiau vokiškai, pusiau lietuviškai kalbėjęs kraštas.

Vokiečiams nebeįsiūlysi, nes savosios DDR nepajėgė darniai inkorporuoti į federaciją, jei dabar prisijungtų eks-Prūsiją, visi, kas paeina, išdumtų į Baden Badeną ar Bavariją. Liktų dykros. Lietuvai nereikia, nes mes nesuvirškintume kultūriškai, kalbiškai milijono pasimetusių naujųjų rytprūsių tuteišių.

Kaliningradas po sovietinių statybų tapo baisingai negražus, o negražūs miestai žmonėms sukelia proto aptemimus, atima valią ir skatina žalingus įpročius. Neatiduosi tokio negražaus miesto, tarsi kokio Honkongo, administruoti britams 50 metų. Neims. Ne tie laikai. Visa Europa pavargusi nuo kolonijų ir labiausiai nuo savęs. Kinai imtų, bet komunistai jau įrodė, kad moka kurti tik miestų parodijas. Gal Taivanas susigundytų? Pietų Korėja ir Japonija? Galėtų ten „Hitachi“ pastatyti mums atominę elektrinę. Pavyktų, jei nepasiektų Karbauskio ir jo sėbrų rankos. O siekia. Agrofiureriai visais laikais tiesė rankeles į derlingas dirvonuojančias Prūsijos pievas. Lukašenka ne kartą viešai ragino Putiną perleisti Kaliningrado srities žemės ūkio paskirties naudmenas Baltarusijos Respublikai ir asmeniškai jam pačiam administruoti. Gal ir būtų pajėgūs baltarusiai suarti ir apsėti visus dirvonus, bet negalima, nes ten kiekvienoje pakrūmėje yra kariniai poligonai. Suartame ir apakėtame lauke rusiškas tankas gali užklimpti.

Tiesa, dabar padėtis keičiasi. Esama duomenų, kad raudonoji armija dalį technikos ir personalo net iš Kaliningrado srities išbogino kariauti į Ukrainą. Personalas, jei nutraukytos tik kojos ar rankos, o ne galvos, grįš į Kaliningrado sritį prie vakarinių sienų saugoti neaprėpiamos tėvynės nuo NATO grėsmių. O va technika, atrodo, vargiai begrįš. Jei karas užsitęs, baigsis raudonajai armijai ir ratuotoji, ir vikšrinė, ir aerokosminė technika. Galės baltarusiai arti Kaliningrado srities poligonus. Tik kažin ar beapsimokės. Kad ir koks didis diktatorius būtum, pats vienas daug kepalų duonelės per dieną nesuėsi, o liaudis, apsunkusi nuo sankcijų, pyragų nebeįpirks.

2022 09 18 06:45
Spausdinti