Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJOS SANKCIJOS RUSIJAI
V. Putino sėbrai ES vėl kelia galvas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Silvio Berlusconi.

Nors Briuselyje netyla kalbos dėl naujo ES sankcijų Rusijai paketo, kai kurių Europos politikų pasisakymai kelia abejonių dėl tolesnių ES veiksmų prieš Kremlių realumo.

Tradiciškai prorusiškas Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ima vis garsiau kalbėti apie ES sankcijų Rusijai panaikinimą. Provyriausybinis Vengrijos leidinys „Magyar Nemzet“ pranešė, kad trečiadienį per uždarą susitikimą su savo partijos „Fidesz“ nariais jis pirmą kartą nedviprasmiškai pareiškė, jog sieks iki šių metų pabaigos panaikinti ES sankcijas Rusijai dėl agresijos prieš Ukrainą. Feisbuke savo paskyroje V. Orbanas taip pat paskelbė žinutę iš partijos posėdžio: „Briuselio sankcijos įstūmė Europą į energetinę krizę.“

Kartu jo partija „Fidesz“ ketvirtadienį pareiškė norinti apklausti šalies piliečius, ar jie pritaria ES sankcijoms Rusijai. Partijos frakcijos vadovas Mate Kocsisas spaudos konferencijoje pareiškė, kad planuoja surengti „nacionalines konsultacijas“ dėl sankcijų energetikos srityje, dėl kurių, pasak jo, nusprendė ES „Briuselio elitas“.

Po kelių dienų ne tik 200 tūkst. savanorių ir profesionalų kariuomenė naikins Ukrainos karinius taikinius, bet ir milijoninė armija skubės nušluoti amerikiečių kurstomas, NATO apmokytas ir nuo Banderos kulto apgirtusias pajėgas.

Tuo metu Niujorke vykstančioje JT Generalinėje asamblėjoje ketvirtadienį įvyko dvišalis Vengrijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Todėl nenuostabu, kad jau minėtas provyriausybinis leidinys „Magyar Nemzet“ ketvirtadienį paskelbė Kremliaus propagandos kupiną straipsnį.

„Rusijoje vyksta dalinė mobilizacija. Netrukus iki dviejų milijonų Rusijos karių su ginklais pradės trinti iš žemėlapio teritoriją, kuri jau porą dešimtmečių vadinasi Ukraina. Kol kas operacija, V. Putino pavadinta specialiąja karine operacija, buvo nedidelis apšilimas, vaikiškos pratybos, palyginti su tuo, kas dabar bus. Po kelių dienų ne tik 200 tūkst. savanorių ir profesionalų kariuomenė naikins Ukrainos karinius taikinius, bet ir milijoninė armija skubės nušluoti amerikiečių kurstomas, NATO apmokytas ir nuo Banderos kulto apgirtusias pajėgas“, – rašė NATO šalies oficiozas.

Pasak jo, buvo planuojama, kad Rusijos kariuomenė įžengs „per savaitę ir pakeis Zelenskio vyriausybę padorių žmonių vyriausybe“.

Ketvirtadienį kitoje ES šalyje irgi pasigirdo Kremliaus ausiai mielų pareiškimų. Buvęs Italijos ministras pirmininkas ir ilgametis V. Putino sėbras Silvio Berlusconi pareiškė, kad Rusijos prezidentas tik norėjo pakeisti Volodymyro Zelenskio vyriausybę „padoriais žmonėmis“. Duodamas interviu „Rai1“ 85 metų „Forza Italia“ lyderis sakė, kad V. Putiną „Rusijos gyventojai, jo partija, jo ministrai pastūmėjo sugalvoti šią specialiąją operaciją“. Pasak jo, buvo planuojama, kad Rusijos kariuomenė įžengs „per savaitę ir pakeis Zelenskio vyriausybę padorių žmonių vyriausybe“.

S. Berlusconio partija „Forza Italia“ įeina į dešiniųjų jėgų koaliciją, kuri sekmadienį, tikėtina, laimės rinkimus ir įeis į valdančiąją Italijos koaliciją.

Europos Komisija penktadienį atsisakė komentuoti šiuos pasisakymus tiek iš Vengrijos, tiek iš Italijos. Vis dėlto Europos Komisijos atstovas spaudai Ericas Mameris per vidurdienio spaudos konferenciją teigė, kad ES sankcijos skelbiamos ir atšaukiamos ne pagal vienos ar kitos šalies narės apklausų rezultatus.

ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas spaudai Peteris Stano priminė Rusijos veiksmus smerkiančią ketvirtadienio deklaraciją, kuriai Vengrija neprieštaravo.

„Be kita ko, deklaracijoje sakoma, kad Rusija laikoma atsakinga už tai, kas vyksta pastarosiomis dienomis, ir papildomos ribojančios priemonės prieš Rusiją bus paskelbtos artimiausiu laiku, koordinuojant veiksmus su mūsų partneriais“, – teigė jis ir pabrėžė, kad visos 27 ES narės ją pasirašė.

Kalbėdamas apie Vengrijos ir Rusijos ministrų susitikimą, P. Stano teigė, kad tai kiekvienos šalies reikalas, bet dabar ES laikomasi pozicijos, kad nėra jokio reikalo bendrauti su Rusijos pareigūnais, nes V. Putinas ėmėsi situacijos eskalavimo ir grasina pasauliui branduoliniu ginklu.

Tarp pasiūlymų: kainų „lubos“ rusiškai naftai, sankcijos Rusijos branduolinės energetikos sektoriui, procesorių ir puslaidininkių eksporto į Rusiją draudimas, „Gazprombank“ atjungimas nuo SWIFT mokėjimų sistemos, rusiškų deimantų importo draudimas.

P. Stano paminėtos „ribojančios priemonės prieš Rusiją“ – tai naujos ES sankcijos, kurios šią savaitę pradėtos svarstyti Briuselyje. Pasak Politico.eu, Eurokomisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen kabineto vadovas Bjoernas Seibertas penktadienį planavo papietauti su keliais aukštais diplomatais, o šeštadienį Komisija surengti „išpažinties susitikimus“, kuriuose valstybių narių ambasadoriai pasidalys savo požiūriu į naujas sankcijas. Vėliau Komisija pasiūlys sankcijų paketą, kurį valstybės narės turės vienbalsiai patvirtinti.

Kalbama, kad tarp pasiūlymų: kainų „lubos“ rusiškai naftai, sankcijos Rusijos branduolinės energetikos sektoriui, procesorių ir puslaidininkių eksporto į Rusiją draudimas, „Gazprombank“ atjungimas nuo SWIFT mokėjimų sistemos, rusiškų deimantų importo draudimas.

Tačiau po tokių Vengrijos ir Italijos politikų pareiškimų derybos nebus lengvos. Tuo labiau kad Budapeštas dar pavasarį beveik mėnesį blokavo šeštąjį sankcijų paketą, išėmė iš jo „karo popą“ patriarchą Kirilą, o rugsėjo pradžioje pareikalavo iš ES sankcijų sąrašų išbraukti kelis Rusijos oligarchus.

2022 09 23 14:35
Spausdinti