Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EUROPA PAVARGO
Naujos ES sankcijos Rusijai – tikrai ne šiandien ir tikrai negreitai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Vladimiras Putinas (kairėje) ir patriarchas Kirilas.

Briuselyje ketvirtadienį–penktadienį vykstančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) neplanuojama kalbėti apie naujas ES sankcijas Rusijai dėl agresijos prieš Ukrainą. ES šalys vis dar neatsigauna po sudėtingų derybų dėl šeštojo sankcijų paketo.

„Šiandien nebus kalbama apie naujas sankcijas. Tikrai ne ties tais klausimais esame susitelkę, nes šiandien svarbiausias dalykas – kandidatės statuso suteikimas Ukrainai. (...) Gal nedarykime iš šio proceso sporto: dar vieno barjero neperšokome, o jau lipame ant kito“, – žurnalistams ketvirtadienį po pietų Briuselyje teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Tiesa, anksčiau kalbėta, kad vis dėlto prezidentas užsimins kolegoms apie naujas sankcijas Rusijai, į kurias Lietuva siekia įtraukti Rusijos ortodoksų patriarchą Kirilą.

Patriarcho Kirilo, kuris remia Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir šią savaitę Rusijos karius prilygino „šventiesiems asketams“, pašalinimas paskutinę akimirką iš šeštojo ES sankcijų paketo tapo antausiu Lietuvos diplomatijai. Būtent Vilniaus iniciatyva „karo popas“ atsidūrė sankcijų pasiūlyme, tačiau, grasindama vetuoti visą paketą, Vengrija pareikalavo išbraukti jį, nes esą taip būtų pažeistos „religinės laisvės“.

Vis dėlto Briuselyje nedaug vilčių, kad vasaros metu bus priimtas dar vienas sankcijų Rusijai paketas, nes, kaip minėta, šeštojo paketo priėmimas buvo labai sunkus ir truko net mėnesį. Diplomatai neatmeta, kad net nebus tokio visa apimančio sprendimo kaip „sankcijų paketas“, t. y. gali būti tik plečiami ES sankcionuotų asmenų sąrašai bei įtraukiamos tam tikros siauros sritys.

2022 06 23 19:27
Spausdinti