Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
M. E. Sarotte: Lietuvos narystė NATO nebuvo stebuklas
Evaldas Labanauskas
M. E. Sarotte.

Elitinio Johnso Hopkinso universiteto istorijos profesorė Mary Elise Sarotte pokalbyje su IQ biuro Briuselyje vadovu Evaldu Labanausku paneigia Rusijos prezidento Vladimiro Putino argumentus, kad plėsdamasi į Rytus NATO apgavo Maskvą

Žvelgdami į dabartinę Rusijos agresiją prieš Ukrainą, dalis apžvalgininkų, tarp jų ir aš, mano, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių tapimas NATO narėmis buvo stebuklas. Kokia jūsų nuomonė?

– Na, jei norite kalbėti apie stebuklus, jums reikėtų kreiptis į Dievą (juokiasi). Aš esu istorikė ir bandau remtis faktais. Vienas jų – Lietuva, kaip ir kitos narystės NATO siekusios Vidurio ir Rytų šalys, turėjo stiprų tuomečio JAV valstybės sekretoriaus ir vėliau sekretorės pavaduotojo Strobe’o Talbotto palaikymą.

1995 m. birželį S. Talbottas Baltijos šalių vadovams pabrėžė, kad į NATO įstojusios naujosios narės tikrai nebus paskutinės. 1997 m. birželį jis jau buvo atviresnis ir teigė, kad tuomečio JAV prezidento Billo Clintono administracija „nelaikys NATO plėtros proceso užbaigto ar sėkmingo tol, kol nebus patenkinti Baltijos šalių siekiai“. Jis taip nuosekliai laikėsi šio požiūrio, kad savo pareiškimą pakrikštijo „Talbotto principu“. Buvo nustatytas Aljanso plėtros būdas – jis turėtų vykti neatsižvelgiant nė į vieno colio kainą.

2022 05 18 06:45
Spausdinti