Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PARAMA UKRAINAI
Arešto orderis V. Putinui – Lietuvos žvaigždžių valanda? Pateikė naują ES sankcijų Rusijai pasiūlymą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
ES Užsienio reikalų taryba.

Po Tarptautinio Baudžiamojo Tribunolo (TBT) arešto orderio Vladimirui Putinui Lietuva jaučiasi, kad jos pozicijos tiek siekiant įkurti tribunolą dėl agresijos prieš Ukrainą, tiek dėl naujų sankcijų Rusijai sustiprėjo.

Į Briuselyje pirmadienį vykstančią ES Užsienio reikalų tarybą atvykęs Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis buvo gan pakilios nuotaikos, nepaisydamas partijos nesėkmių savivaldos rinkimuose.

„Pagaliau mes turime gerų naujienų“, – apie TBT sprendimą prieš Tarybą žurnalistams kalbėjo jis ir pridūrė, kad turime eiti toliau ir įsteigti tribunolą dėl agresijos prieš Ukrainą, kurio Lietuva jau senokai siekia. Vėliau G. Landsbergis teigė, kad Maskvoje šią savaitę besilankantis Kinijos vadovas Xi Jinpingas turėtų jaustis vėl apgautas Kremliaus, nes lankosi pas įtariamą tarptautinį nusikaltėlį.

G. Landsbergis taip pat optimistiškai kalbėjo apie ES susitarimą dėl bendro šaudmenų pirkimo Ukrainai, kurį planuota patvirtinti pirmadienį: „geriau vėliau, nei niekada“. Bendram šaudmenų pirkimui Ukrainai numatoma skirti 2 mlrd. eurų. Sekmadienį ES ambasadoriai jau sutarė per šiuos metus Ukrainai suteikti 1 mln. 155 mm sviedinių. Tačiau vis dar lieka keli neišspręsti klausimai, įskaitant tai, ar šalims gali būti kompensuojama už tai, kad jos pirko šovinius iš JAV, o ne iš ES įmonių.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, Europoje šaudmenų gamyba neišaugo, o šis sutarimas bus ženklas Europos karinei pramonei, kad ji gali didinti gamybos apimtis, nes užsakymų netrūks.

Galiausiai G. Landsbergis pranešė, kad Lietuva siūlo naujas sankcijas Rusijai.

„Rosatom“ turi būti taikomos sankcijos. Mes pateikėme kolegoms naują pasiūlymą, kuris yra „svogūno principu“, t. y. daug sluoksnių, iš kurių galima pasirinkti, ir mes galime nulupti tuos, dėl kurių negalime susitarti, tačiau vis tiek galime taikyti sankcijas „Rosatom“, – kalbėjo ministras. – Tai gali būti valdybos nariai, tai gali būti naujos sutartys, gali būti daug dalykų.“

TBT sprendimą sveikino ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Jei prezidentas V. Putinas atvyks į daugiau kaip 130 šalių, kurios pasirašė susitarimą, jis turi būti tuoj pat areštuotas (...) ir į tai reikia labai atsižvelgti. Šis teismo sprendimas yra labai vertingas“, – prieš susitikimo pradžią sakė jis.

ES užsienio reikalų ministrai susitiks su savo kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba, o po to pereis prie kitų temų: Strateginis kompasas, Belgrado-Prištinos dialogas, Tuniso klausimas, Irano režimo susidorojimas su protestuotojais, taip pat Izraelis ir Artimųjų Rytų taikos procesas.

2023 03 20 14:00
Spausdinti