Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TURKIJA
Turkijos gimtadienio išvakarėse: nostalgija M. K. Atatürkui ir R. T. Erdoğano kurstomas susiskaldymas
IQ
Shutterstock
R. T. Erdoğanas Atatürką laiko konkurentu iš praeities.

Spalio 29 d. Turkija minės 100 metų jubiliejų. 1923-iaisiais tą dieną šalies vadovas Mustafa Kemalis Atatürkas naujojoje sostinėje – Ankaroje – paskelbė apie oficialų Turkijos Respublikos įkūrimą. Jis pats tapo pirmuoju prezidentu, o tada pasiraitojo rankoves ir ėmėsi reformų: nuo Konstitucijos perrašymo, teismų sistemos pokyčių ir sekuliarizmo paskelbimo iki moterų teisių įtvirtinimo ir arabiško alfabeto pakeitimo lotyniškuoju. Turkija tapo vakarietiška, modernia valstybe, nors demokratijos joje Atatürkui valdant nebuvo daug.

Praėjus šimtmečiui dabartinis Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas į visur šalyje kabančius Atatürko portretus žiūri kreivai. Turkijos įkūrėją jis laiko konkurentu iš praeities, keliančiu grėsmę jo valdžiai ir skleidžiamoms vertybėms.

Turkija, dešimtmečius prašiusi būti priimta į ES, praranda viltį ir nuo Vakarų vis labiau nusigręžia; šalies ekonomikos padėtis prastėja, bedarbių daugėja ypač tarp jaunimo, dauguma emigruoja ar bent svajoja emigruoti tolyn į Europą. Islamas susigrąžina prarastą įtaką, o populistinių spalvų turintys politikai, tarp jų ir pats R. T. Erdoğanas, nevengia religijos išnaudoti savo tikslams.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 10 28 06:40
Spausdinti