Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: infliacija, dirbtinis intelektas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių gegužės 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Infliacija. 2023 m. balandžio euro zonos metinė infliacija siekė 7 proc. ir buvo šiek tiek didesnė, palyginti su 6,9 proc. lygiu kovą. Eurostatas skelbia, kad prieš metus šis rodiklis buvo 7,4 proc. Visos Europos Sąjungos metinė infliacija balandį buvo 8,1 proc., o kovą – 8,3 proc. Prieš metus šis rodiklis siekė 8,1 proc. Lietuvoje metinė infliacija balandį buvo 13,3 proc.

Mažiausi metinės infliacijos rodikliai buvo fiksuoti Liuksemburge (2,7 proc.), Belgijoje (3,3 proc.) ir Ispanijoje (3,8 proc.). Aukščiausi – Vengrijoje (24,5 proc.), Latvijoje (15 proc.) ir Čekijoje (14,3 proc.). Didžiausią įtaką metinei euro zonos infliacijai balandį turėjo maistas, alkoholis ir tabakas (+2,75 proc. punkto), paslaugos (+2,21 p. p.), neenergetinės pramonės prekės (+1,62 p. p.) ir energetika (+0,38 p. p.).

Vyriausybė. Kritikos sulaukusiai švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei paviešinus savo išlaidų darbo Kauno taryboje ataskaitas, premjerė Ingrida Šimonytė kartoja, jog ministre pasitiki. Premjerė kalbėjo neabejojanti J. Šiugždinienės teiginiais, kad ji, tapusi tarybos nare, administracijai siūlė pristatyti čekius, tačiau jų buvo atsisakyta.

„Taip, pagal tvarką už deklaruojamų duomenų teisingumą atsakingas pats tarybos narys, tačiau administracija visada turi galimybę patikrinti deklaruojamų duomenų pagrįstumą ir, pvz., paprašyti tų dokumentų. To daroma nebuvo“, – rašė I. Šimonytė. I. Šimonytė teigė nematanti J. Šiugždinienės darbo Vyriausybėje metu nieko, kas keltų įtarimą.

Dirbtinis intelektas. Bendrovės „OpenAI“, sukūrusios pokalbių robotą „ChatGPT“, vadovas Samas Altmanas antradienį JAV įstatymų leidėjams sakė, kad dirbtinio intelekto reguliavimas yra būtinas – po to, kai šis pokalbių robotas apstulbino pasaulį.

Naujausia Silicio slėnio figūra S. Altmanas, liudijęs JAV Senato Teismų pakomitečiui, toli gražu nepatyrė tokio priekabaus klausinėjimo, kaip „Facebook“ ar „TikTok“ vadovai, atvykę į Vašingtoną. Pasinaudodamas proga apšviesti įstatymų leidėjus, S. Altmanas paragino Kongresą nustatyti naujas taisykles didžiosioms technologijoms, nepaisant gilių politinių nesutarimų, dėl kurių jau daug metų blokuojami teisės aktai, kuriais siekiama reguliuoti internetą.

S. Altmanas pasiūlė JAV vyriausybei apsvarstyti galimybę prieš išleidžiant galingus dirbtinio intelekto modelius taikyti licencijavimo ir testavimo reikalavimus, o pažeidus taisykles – turėti galią panaikinti licencijas. Jis taip pat rekomendavo ženklinimą ir geresnį pasaulinį koordinavimą nustatant taisykles šiai technologijai, taip pat sukurti specialią JAV agentūrą dirbtiniam intelektui tvarkyti.

Europa jau gerokai pasistūmėjo į priekį rengdama dirbtinio intelekto aktą, dėl kurio kitą mėnesį bus balsuojama Europos Parlamente. Didelės apimties ES teisės akte gali būti draudžiamas biometrinis stebėjimas, emocijų atpažinimas ir tam tikros teisėsauginės dirbtinio intelekto sistemos.

Prancūzija. Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pralaimėjo apeliacinį skundą dėl nuosprendžio, kuriuo jis buvo nuteistas už korupciją ir prekybą įtaka. 2021 m. N. Sarkozy nuteistas trejiems metams kalėjimo, įskaitant dvejus metus lygtinai, už bandymą paveikti teisėją. Tačiau vietoj kalėjimo Paryžiaus apeliacinis teismas jam leido bausmę atlikti namuose, stebint jį elektroninėmis priemonėmis. N. Sarkozy, 2007–2012 m. buvęs centro dešiniųjų prezidentas, 2021 m. buvo nuteistas už bandymą papirkti teisėją po to, kai baigė eiti pareigas. 68 metų N. Sarkozy – pirmas buvęs Prancūzijos prezidentas, kuriam buvo skirta laisvės atėmimo bausmė.

Taivanas. Antradienį Taivano parlamentas priėmė pataisą, leidžiančią homoseksualioms poroms kartu įsivaikinti vaikus, o aktyvistai šį žingsnį pavadino „dar vienu dideliu žingsniu į priekį“ siekiant santuokų lygybės. Taivanas yra Azijoje kylančio judėjimo už LGBTQ teises lyderis, 2019 m. tapęs pirma vieta regione, įteisinusia santuokų lygybę.

2023 05 17 16:30
Spausdinti