Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


EUROPOS KOMISIJA KOL KAS TYLI
„Rašistai“ siautėja Vakarų Europoje – laikas nebeišduoti ES vizų Rusijos piliečiams?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Telegram
Tikrasis „rašizmo“ snukis.

Kalbas apie tai, kad gyvenimas ar apsilankymas Vakaruose gali pakeisti rusų požiūrį į karą Ukrainoje, paneigia neseniai socialiniuose tinkluose paplitę vienos „rašistės“ vaizdo įrašai. Vėl prabilta apie ES vizų nebeišdavimą Rusijos piliečiams.

Minima rusė nusifilmavo, kaip ji vaikšto po Vokietijos ir Austrijos miestus bei priekabiauja prie ukrainiečių pabėgėlių. Įraše girdima, kaip ji rėkauja: „eikite na.. su jūsų Ukraina“, „surengsime referendumą Chersone“ ir kitas bjaurastis.

„Rašistė“ turi didelį kanalą „Telegram“ ir ten dar daugiau „rašistinio“ mėšlo, pvz., „ukrainiečiai vėl jus šituo šūdu pamaitino“ ir t. t.

Kaip spėjama, ši „rašistė“ gyvena Vokietijoje su savo vyru. Internete ji taip pat gyrėsi, kad Vokietijoje gyvena nelegaliai.

Tiesa, paplitus jos išpuolių įrašams internete, „rašistė“ pasiskundė, kad jos užsakymas portale Booking.com buvo atšauktas, o sąskaita panaikinta. Dabar ji neturi, kur apsistoti Vienoje, kur planavo atostogauti.

Beje, vieną iš įrašų su minima „rašiste“ pakomentavo ir buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis paragino uždrausti išduoti ES vizas Rusijos piliečiams: „Kol karas vyksta, leiskime jiems keliauti aplink Raudonąją aikštę.“

Draudimą išduoti Rusijos piliečiams ES vizas dar liepą paragino priimti Estija. Antradienį Estijos premjerė Kaja Kallas tai pakartojo.

„Nustokime išduoti turistines vizas rusams. Apsilankymas #Europoje yra privilegija, o ne žmogaus teisė. Kelionės lėktuvu iš RU (Rusijos – Alfa.lt past.) nutrauktos. Tai reiškia, kad kol Šengeno šalys išduoda vizas, Rusijos kaimynės neša naštą (FI, EE, LV (Suomija, Estija, Latvija) – vieninteliai įvažiavimo punktai). Laikas nutraukti turizmą iš Rusijos“, – savo tviterio paskyroje rašė premjerė.

Išvakarėse Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin visuomeniniam transliuotojui YLE sakė, jog „neteisinga, kad tuo metu, kai Rusija vykdo agresyvų, brutalų agresijos karą Europoje, rusai gali normaliai gyventi, keliauti po Europą, būti turistais“.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad dabartinės Vakarų sankcijos Maskvai yra pernelyg silpnos, ir pridūrė, kad Vakarai turėtų uždaryti savo sienas rusams.

Antradienį ES vizų Rusijos piliečiams klausimas buvo iškeltas ir Briuselyje. Per spaudos konferenciją Europos Komisijos atstovės spaudai Ariannos Podesta buvo paklausta, kaip Komisija vertina vis gausėjančius raginimus uždrausti išduoti ES turistines vizas Rusijos piliečiams.

„Mes pasiruošę plėsti sankcijas kaip teisinį atsaką į Rusijos veiksmus prieš Ukrainą. Kalbant apie sankcijų skyrimą, tai šalių narių kompetencija“, – teigė ji, bet atsisakė komentuoti konkrečiai klausimą dėl ES vizų draudimo, nes esą Komisija niekada nekomentuoja būsimų sankcijų ir atskirų pareiškimų.

Kita Europos Komisijos atstovė Anitta Hipper pridūrė, kad vyksta konsultacijos su valstybėmis narėmis dėl trumpalaikių vizų. Ji taip pat priminė, kad dėl sankcijų iš dalies sustabdytas ES vizų išdavimas Rusijos piliečiams.

Praėjusią savaitę Latvijos ambasada Rusijoje neribotam laikui sustabdė šios šalies piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą, išskyrus atvejus, kai vizos būtinos norint dalyvauti artimo giminaičio laidotuvėse.

Lietuva dar birželio pabaigoje paskelbė, kad Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimas Lietuvos vizų tarnybose užsienyje yra sustabdytas, išskyrus atvejus, kai dėl vizų išdavimo tarpininkauja Lietuvos užsienio reikalų ministerija, taip pat jeigu Rusijos ir Baltarusijos piliečiai yra: Lietuvos ar ES piliečio šeimos nariai; asmenys, turintys lietuvių kilmę patvirtinantį pažymėjimą, taip pat tokių asmenų sutuoktiniai ir nepilnamečiai vaikai; asmenys, turintys teisę atkurti Lietuvos pilietybę patvirtinantį pažymėjimą, taip pat tokių asmenų sutuoktiniai ir nepilnamečiai vaikai.

2022 08 09 16:17
Spausdinti