Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: „Apple“ pelnas, infliacija euro zonoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių gegužės 5-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Elektra. Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros rinkos kaina Lietuvoje buvo mažiausia nuo 2021 m. gegužės – ji siekė 67 eurus už megavatvalandę (MWh) ir buvo 24 proc. mažesnė nei kovą, pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Pasak „Litgrid“ Strategijos departamento direktoriaus Liutauro Varanavičiaus, kainų mažėjimą lėmė mažesnis elektros vartojimas, dėl pavasarinių potvynių išaugusi Latvijos hidroelektrinių gamyba ir vietos atsinaujinančių išteklių elektrinės.

„Baltijos regione kainoms didelę įtaką turėjo pavasariniai potvyniai, dėl kurių hidroelektrinės pagamino didelį kiekį pigios energijos. Galingas hidroelektrines turinti Latvija per mėnesį pagamino net 900 gigavatvalandžių, nors patys latviai suvartojo tik apie 500 gigavatvalandžių. Dėl to nenuostabu, kad didžioji dalis importo į Lietuvą atkeliavo iš Latvijos. Kainoms taip pat reikšmingą įtaką turėjo vėjo ir saulės elektrinės“, – pranešime teigė L. Varanavičius.

Sutramdyti infliaciją. Europos centrinis bankas (ECB) laikosi pozicijos, kad infliacija euro zonoje išlieka per aukšta, todėl bazinės palūkanų normos bus keliamos toliau, sako Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

„Vertinama, kad infliacija yra per ilgai, per didelė. Infliacinis spaudimas yra gana stiprus, net jei ir matome kai kurių infliacijos skaičių mažėjimą“, – penktadienį teigė G. Šimkus.

„Valdančioji (ECB – Eltos past.) taryba išreiškė poziciją, kad savo būsimais sprendimais sieks užtikrinti, jog palūkanų normos būtų pakeltos iki pakankamai ribojančio lygio, kad infliacija grįžtų į 2 proc. tikslinį lygį vidutiniu laikotarpiu. Ir palaikys tą palūkanų normų lygį pakankamai ribojantį tiek, kiek reikės“, – akcentavo jis.

Ketvirtadienį posėdžiavusi ECB valdančioji taryba tris pagrindines palūkanų normas padidino dar 25 baziniais punktais.

Kruvinos krabų lazdelės. Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdoma „Vičiūnų grupė“ 2022 m. Rusijoje uždirbo beveik 25 mln. eurų. Kaliningrado srityje veikiančio verslo dar nepardavusi bendrovė pernai, palyginti su 2021 m., pelną patrigubino. Šiais duomenimis penktadienį feisbuke pasidalijo žurnalistinių tyrimų centro „Siena“ vadovas Šarūnas Černiauskas.

Pagal jo socialiniame tinkle pateiktą statistiką 2022 m. „Vičiūnų grupės“ grynasis pelnas siekė 24,87 mln. eurų, 2021 m. – 8,76 mln. eurų, 2020 m. – 8 mln. eurų, 2019 m. – 8,23 mln. eurų, 2018 m. – 5,85 mln. eurų.

V. Matijošaičio sūnaus Šarūno valdoma „Vičiūnų grupė“ dar nėra pardavusi Kaliningrado srities mieste Sovietske veikiančios gamyklos. Perrinktas Kauno miesto meras ne kartą yra sakęs, kad bendrovė iš Rusijos rinkos pamažu traukiasi, ieško gamyklos pirkėjo.

Prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje pernai vasarį, „Vičiūnų grupė“ žadėjo iš Rusijos pasitraukti. Pernai rugsėjį įmonė pranešė, kad filialų Rusijoje ir Baltarusijoje pardavimo procesas „pasiekė kulminaciją“, atrinkusi 5 potencialius pirkėjus.

Jungtinė Karalystė. Jungtinės Karalystės karališkoji šeima šeštadienį atvers naują puslapį – karūnuojamas karalius Karolis III. Karūnavimo ceremonija jau daugiau nei 1000 metų yra vienas iškilmingiausių renginių, pasižymintis giliomis tradicijomis, simbolika ir pompastika. Tačiau Karolio III karūnavimo ceremonijoje bus šiek tiek pokyčių, palyginti su jo motinos, karalienės Elžbietos II, karūnavimu prieš 70 metų.

Planuojama, kad ceremonija Vestminsterio abatijoje bus santūresnė nei ankstesnė, nors joje dalyvaus kitų šalių karališkieji asmenys, valstybių vadovai ir dauguma Karolio III šeimos narių, o monarchas ketina dėvėti tuos pačius apdarus kaip ir Elžbieta II.

Sąskaitą už karūnavimą apmokės visuomenė. Kol kas nėra oficialios sąmatos, kiek tai gali kainuoti. Kai kuriais duomenimis, suma gali siekti 100 mln. svarų sterlingų (113 mln. eurų).

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį išvyko į Jungtinę Karalystę, kur savaitgalį su žmona Diana dalyvaus karaliaus Karolio III karūnavimo ceremonijoje.

Apple. „Apple“ ketvirtadienį pranešė, kad „iPhone“ ir paslaugų pardavimai lėmė prognozes viršijusias ketvirčio pajamas, nepaisant infliacijos spaudimo vartotojams ir lėtėjančios pasaulinės ekonomikos. Silicio slėnio milžinė pranešė, kad per pirmus tris šių metų mėnesius uždirbo 24 mlrd. JAV dolerių pelną, o pajamos siekė 94,8 mlrd. JAV dolerių.

Analitikai teigė, kad šuolį bent iš dalies lėmė Kinijos ekonomikos atsivėrimas. Ir nors „Apple“ aktyviai plečia veiklą Indijoje, Kinija išlieka itin svarbia „iPhone“ gamintojos tiekėja ir rinka. „Apple“ rezultatams smarkiai atsiliepė užsitęsę apribojimai Kinijoje ir bendrovė tik dabar regi tiekimo grandines grįžtant į normalią būseną.

2023 05 05 16:30
Spausdinti