Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KELRODĖ VALSTIJA
Naujausias Teksaso bumas didžiausias iš visų buvusių
The Economist
Shutterstock
Stereotipinis Teksaso peizažas.

Valstija traukia žmones, įmones ir federalines išlaidas

Balandį sukanka 45 metai nuo populiaraus serialo „Dalasas“ premjeros. Šis serialas su godžiais naftininkais, saulės užlietomis galvijų rančomis ir melodinga, tęsiama kalbėjimo maniera pristatė pasauliui Vienišos žvaigždės valstiją. Bet šiandien „Dalasas“ atrodo pasenęs ne tik dėl papūstų šukuosenų ir grūdėto vaizdo. Taip pat dėl Dalaso panoramos.

Pradžios užsklandoje rodomi kadrai su grupe vidutinio dydžio verslo pastatų, o čia pat matyti ir atvira prerija. Nuo to meto miesto panoramą nusagstė aukštesni pastatai, o miestas išsiplėtė. Atvirų laukų nerasi daug kilometrų. Dalasas ir gretimas Fort Vertas netgi susijungė į maždaug 7,8 mln. gyventojų „metropleksą“. 2010–2021 m. gyventojų šioje aglomeracijoje padaugėjo 22 proc. – trigubai daugiau už nacionalinį rodiklį ir didžiausiu tempu iš didžiausių JAV miestų. Aglomeracijos ekonomika per tą patį laiką išaugo 46 proc. Numatoma, kad Dalasas–Fort Vertas kito dešimtmečio viduryje pralenks Čikagos metropolinę teritoriją ir užims trečią vietą tarp didžiausių JAV metropolių.

Klesti ne tik teritorija aplink Dalasą. Viso Teksaso gyventojų skaičius 2010–2021 m. padidėjo 18 proc., o valstijos ūkis – 39 proc., tad augo pusantro karto sparčiau už nacionalinį (žr. 1 grafiką). Užimtumo augimo tempas dar didesnis. Nuo 2020-ųjų vasario, prieš pat išplintant COVID-19, iki praėjusių metų pabaigos darbo vietų skaičius Teksase pasipildė apie 760 tūkst., ir tai sudarė net 35 proc. nuo bendro JAV grynojo užimtumo augimo.

2023 03 31 06:45
Spausdinti