Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


RELIGIJA IR POLITIKA
Lenkija – religingiausia ir konservatyviausia Europos šalis, bet tai – konflikto, o ne vienybės ženklas
Agnė Piepaliūtė
Shutterstock
Sudėtingi santykiai.

Pakelta ranka prieš Bažnyčią reiškia pakeltą ranką prieš Lenkiją. Ši valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos lyderio Jarosławo Kaczyńskio frazė demonstruoja išskirtinę Bažnyčios poziciją, jos balsas socialiniais ir politiniais klausimais yra aiškiai girdimas ir net lemia nacionalinės ir vietos valdžių sprendimus – nuo abortų draudimo iki tarptautinio pasipiktinimo sulaukusių provincijos politikų, skelbusių laisvas nuo LGBT zonas.

Kas sekmadienį į bažnyčią?

Žvelgiant į statistiką atrodo, kad Bažnyčia turi tvirtą paramą. Tikintiesiems save priskiria per 80 proc. Lenkijos gyventojų, 40 proc. teigia bent kartą per savaitę lankantys mišias. Lietuvoje šis rodiklis tesiekia 12 proc. Tačiau stojančių į kunigų seminarijas skaičius Lenkijoje per du dešimtmečius nuo 2000 iki 2019 m. sumažėjo triskart – nuo 925 iki 300. O radikali Bažnyčios pozicija ir kišimasis į pasauliečių gyvenimą dar greičiau ardo jos pamatus. Ekspertai diskutuoja dėl vis didėjančio atotrūkio tarp kartų, kintančio Bažnyčios vaidmens šiuolaikinėje visuomenėje ir naujos lenkiškos tapatybės paieškų.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 09 25 06:45
Spausdinti