Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KULTŪRINIAI KARAI
Floridos koledžas – respublikonų apgultyje
Charlie McCann
Scanpix
Palikite mus ramybėje...

Konservatoriai užvaldė Naująjį Floridos koledžą. Studentai svarsto, ar reikia priešintis, ar vis dėlto verčiau bendradarbiauti. Charlie McCann vyksta ginčo pamatyti savo akimis.

„Ar jūs žurnalistė?“ – paklausė manęs studentė. Jos pasišiaušusią šukuoseną atpažinau iš nuotraukos studentų laikraštyje. Libby Harrity pirmininkauja studentų senatui Naujajame Floridos koledže – valstijos finansuojamoje humanitarinių mokslų aukštojoje mokykloje, kurią neseniai įsiurbė negailestingas politinis sūkurys. Netrukus turėjo prasidėti studentų savivaldos posėdis ir L. Harrity sužinojo, kad patalpoje yra žurnalistė.

„Atleiskite, bet jums čia negalima“, – mandagiai, bet tvirtai pareiškė man L. Harrity. Atkirtau, kad pagal studentų savivaldos konstituciją šie posėdžiai yra atviri visuomenei. Rankoje laikiau atspausdintą Konstitucijos tekstą, pasiruošusi besti pirštu į atitinkamą vietą. Apsigręžusi L. Harrity raudonu kilimu išklotais laiptais grįžo ant scenos pasitarti su kolegomis. Kitapus praėjimo sėdinčios dvi moterys žvilgtelėjo į mane. Laukiau nuosprendžio.

Visai nenuostabu, kad Naujojo koledžo studentai pasidavė tokiam gynybiškumui. Jų mokykla apgulta. Ambicingasis Floridos gubernatorius respublikonas Ronas DeSantisas išėjo į kryžiaus žygį, siekdamas akademinėje bendruomenėje apvalyti kraštutines kairiąsias pažiūras. Jis ėmė kištis į Floridos valstijos universitetų reikalus, bet labiausiai tai pajuto nedidelis pažangus Naujasis koledžas, kuriame labai daug studentų save priskiria netradicinei lytinei orientacijai. Gubernatoriaus štabo vadovas sakė norintis šį koledžą paversti „pietų Hilsdeilu“, turėdamas galvoje konservatyvios mąstysenos persmelktą privatų krikščionišką koledžą Mičigano valstijoje.

2023 05 18 06:45
Spausdinti