Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
D. Engelsas: ES ir žlugusios Romos respublikos panašumai – šokiruojantys
Evaldas Labanauskas

Anksčiau ar vėliau Lietuvai teks pasirinkti iš dviejų Europos versijų: kairiosios-liberaliosios ir konservatyviosios, įsitikinęs istorikas, filosofas Davidas Engelsas. Su juo apie ES problemas ir ateities scenarijus kalbėjo IQ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labanauskas.

– Straipsniuose ir knygose teigiate, kad Europa dabar nyksta, išgyvena krizę. Kodėl? Klausiu, nes daug europiečių, ypač iš naujųjų ES narių, tarp jų ir Baltijos šalys, taip gerai dar niekada istorijoje negyveno. Kalbant bendrai apie visą Europą, mažiausiai kelios kartos nematė karo.

– Priežasčių sąrašas yra ilgas. Europa išgyvena gilią krizę ir kartu susiduria su tokiais įvairiais iššūkiais, kaip globalizacija, masinė migracija, tradicinės šeimos struktūrų naikinimas, demografinis nuosmukis, krikščionybės nykimas, deindustrializacija, neigiamas poveikis aplinkai, socialinė poliarizacija, nedarbas, skolų krizės, masių ir elito solidarumo dezintegracija, viršvalstybinės federacijos, asimetriniai karai, paralelinės visuomenės, fundamentalizmas, irstanti infrastruktūra, terorizmas, hedonizmas, senėjanti visuomenė, teisinis reliatyvizmas, radikalus kapitalizmas, didėjančios socialinės išlaidos, augantis nusikalstamumas, neveikianti biurokratija, populizmas ir t. t.

Baltijos šalys galbūt yra šių procesų periferijoje ir kol kas iki galo nesuvokia viso to poveikio joms, bet Europos centriniai regionai toliau pūva. O padariniai visam mūsų žemynui bus pragaištingi.

2022 02 10 06:45
Spausdinti