Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ukrainos klausimai Briuselyje, vyriausybės pokyčiai Lenkijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
D. Kuleba.

Svarbiausių gruodžio 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

G. Nausėda: būtina spartinti „Rail Balticos“ projektą

Baltijos šalims trūksta transporto jungčių, tad būtina spartinti „Rail Balticos“ geležinkelio vėžės tiesimo darbus, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Tai, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos susisiekimo infrastruktūra nėra pakankamai išplėtota, paaiškėjo valstybėms padedant nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai eksportuoti grūdus. „Mūsų pastangos padėti Ukrainai išvežti žemės ūkio produkciją parodė, kad Baltijos šalims trūksta transporto jungčių. Būtina spartinti „Rail Balticos“ projekto įgyvendinimą“, – pirmadienį Taline po Baltijos šalių prezidentų susitikimo spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda. Savo kalboje prezidentas taip pat akcentavo, esą „ypač svarbu“, kad visos trys valstybės bendradarbiautų plėtodamos didelius infrastruktūros projektus regione.

Rail Baltica
„Rail Baltica“ vizualizacija.

ES tariasi dėl Ukrainos narystės bloke ir paramos kariaujančiai šaliai

Europos Sąjungos (ES) lyderiams šią savaitę nesutarus dėl tolesnės paramos Ukrainai, Bendrijos plėtros lauktų globalios pasekmės, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Anot jo, pastaruosius dvejus metus nuo karo Ukrainoje pradžios Europa ir kiti rėmėjai žadėjo „remti Ukrainą tiek, kiek reikės“. „Atrodo, kad priartėjome prie taško, kai matome ribas to „tiek, kiek reikės“, kad tai yra „tiek, kiek galėsime susitarti“. Ir jei susitarimų nepavyks rasti šią savaitę, praktiškai visais svarbiausiais klausimais, pradedant sankcijomis, plėtra, finansine, karine pagalba, atrodo, kad tai būtų signalas ukrainiečiams, kad, deja, mūsų pasirinkta strategija nepasiteisino“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje pirmadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Scanpix
G. Landsbergis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atvyko į Briuselį dalyvauti ES užsienio reikalų ministrų susitikime, surengtame prieš ketvirtadienį prasidėsiantį Europos lyderių susitikimą, kuriame turi būti nuspręsta, ar pradėti oficialias derybas su Ukraina ir kitomis šalimis kandidatėmis.

Jis pirmadienį taip pat perspėjo ES vadovus, kad, jiems nesutikus pradėti derybų su Kyjivu dėl narystės per šią savaitę vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, tai turės pražūtingų pasekmių. „Negaliu įsivaizduoti, – Briuselyje žurnalistams sakė D. Kuleba. – Net nenoriu kalbėti apie pragaištingas pasekmes, kurios kiltų, jei Taryba nepriimtų šio sprendimo.“ Ukrainos viltys dėl oficialių derybų plačiai remiamos Europoje, norinčioje parodyti solidarumą su Rusijos užpulta šalimi, bet Vengrija grasina šią savaitę vetuoti bet kokį sprendimą.

V. Zelenskis Vašingtone susitiks su respublikonais dėl paramos Ukrainai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį vyks į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu Joe Bidenu, respublikonams prieštaraujant dėl paramos su Rusijos invazija kovojančiai jo šaliai. Vizitas rengiamas tokiu metu, kai nuogąstaujama, kad netrukus lėšos Ukrainai išseks. Naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas Mike’as Johnsonas, kuris bandė susieti pagalbą Ukrainai su JAV sienų saugumo finansavimu, antradienį taip pat susitiks su ukrainiečių lyderiu. Demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir respublikonų lyderis Mitchas McConnellas taip pat pakvietė V. Zelenskį kalbėti antradienio rytą vyksiančiame visų senatorių susitikime.

Unian
V. Zelenskis.

Šią savaitę Lenkijoje – nauja vyriausybė

Šią savaitę Lenkijoje aštuonerius metus trukusį dešiniųjų valdymą turėtų pakeisti Donaldo Tusko vadovaujamas centristų blokas. Siekdamas kuo ilgiau išlaikyti savo politinius sąjungininkus prie valstybės vairo, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda kelias savaites atidėliojo valdžios perdavimą, pirmiausia pavesdamas vyriausybę formuoti „Teisei ir teisingumui“ (PiS). Daugelis Lenkijos piliečių laukia valdžios pasikeitimo. Spalį vykusiuose rinkimuose dalyvavo rekordinis rinkėjų skaičius, nes lenkai siekė pakeisti demokratines vertybes pamynusią vyriausybę.

Scanpix
D. Tuskas.

J. Borrellis: Izraelis ignoruoja sąjungininkų reikalavimus

ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis kaltina Izraelį ignoruojant partnerių, tokių kaip ES, raginimus. „Mes, be kita ko, G 7 susitikime sakėme, kad Izraelis Gazos pietuose neturėtų naudoti tokios pat taktikos, kokią naudojo šiaurėje“, – sakė jis pirmadienį Briuselyje ES užsienio reikalų ministrų susitikimo kuluaruose, turėdamas omenyje pokalbius G 7 grupėje. Tačiau ypač intensyvios atakos esą tęsiasi. „Tai tas pats, jei ne dar blogiau“, – pabrėžė J. Borrellis. Jis kritikavo ir JAV, kurios neseniai JT Saugumo Taryboje vetavo raginimą skelbti naujas humanitarines paliaubas Gazos Ruožui. J. Borrellis pareiškė apgailestavimą dėl tokio Vašingtono sprendimo.

2023 12 11 16:30
Spausdinti