Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: NATO viršūnių susitikimo ribojimai, defliacija ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
NATO.

Svarbiausių gegužės 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

NATO viršūnių susitikimas. Liepos 11 ir 12 d. Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas atneš svarbių eismo ir judėjimo pokyčių vilniečiams ir sostinės svečiams. Pranešama, kad tomis dienomis bus ribojamas eismas Senamiestyje, Naujamiestyje ir prie „Litexpo“ parodų rūmų, kai kurias viešąsias įstaigas bus galima pasiekti tik pėsčiomis.

Sostinės verslo klasės viešbučiai NATO viršūnių susitikimo metu bus visiškai užpildyti, tačiau mažesni viešbučiai gali nukentėti dėl sumažėjusio turistų srauto. Restoranai, tikėtina, taip pat gali nusivilti – susitikimo svečiai bus maitinami „Litexpo“ ir Valdovų rūmuose, o dėl eismo ribojimų į sostinės centre esančias maitinimo įstaigas pateks mažiau srautų.

Mėnesio defliacija. Po ilgos pertraukos Lietuvoje gegužę pagal išankstinius duomenis fiksuota defliacija, ji siekė 0,1 proc. Ekonomistų teigimu, ją lėmė mažėjusios degalų ir energijos kainos bei dėl aukštų kainų stojantis vartojimas. Ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė teigė, kad gyventojai defliacijos aiškiai nepajus, tačiau ilgainiui gali tikėtis kainų mažėjimo.

„Maxima“

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius aiškino, kad ruduo Lietuvos ekonomikai išliks sudėtingas, o situacija gali ir pablogėti. Anot jo, tai lems iš gamybos sektoriaus kitoms sritims persiduodanti susitraukianti paklausa ir sunkumai, su kuriais susiduria Lietuvos prekybos partneriai, tokie kaip Vokietija.

Rusijos karas Ukrainoje. Kyjivas pirmadienį vėl patyrė vieną didžiausių Rusijos atakų, visos raketos buvo numuštos, tarp jų ir 11 „Iskander“, jos taikėsi į sostinės centrą. Apie žuvusiuosius nepranešama. Rusų atakos vyko ir savaitgalį. Iš viso šį mėnesį Rusija Ukrainos sostinę atakavo 16 kartų, visos atakos, išskyrus pastarąją, rengtos naktimis ir taikytos į kritinę nacionalinę infrastruktūrą ir oro gynybos pajėgumus už miesto ribų.

Scanpix
Ukrainos policininkai apžiūri rusų raketos nuolaužas Kyjivo centre.

Rinkimai Turkijoje. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas po įtemptos kovos užsitikrino dar vieną kadenciją šalies prezidento poste. Sekmadienį vykusių rinkimų antrajame ture jis nugalėjo opozicijos kandidatą Kemalį Kılıçdaroğlu surinkęs daugiau kaip 52 proc. balsų. 69-erių politikas įveikė galingiausią opozicijos aljansą, kada nors metusį iššūkį jo islamiškų šaknų turinčiai partijai, ir pasiekė pergalę rinkimuose kilus sunkiausiai Turkijos ekonomikos krizei per pastarosios kartos gyvenimo laiką. Vakarų politikai teigė esantys pasirengę toliau bendradarbiauti su R. T. Erdoğanu, nors kartais santykiai būna įtempti.

2023 05 29 16:30
Spausdinti