Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Patikslintas biudžeto projektas, Izraelio ir „Hamas“ keturių dienų paliaubos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio raketų atakų metu sugriuvęs namas Chan Junise, Gazos Ruožo pietuose.

Svarbiausių lapkričio 22-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Patikslintas kitų metų biudžeto projektas

Vyriausybė trečiadienį patvirtino patikslintą kitų metų biudžeto projektą, kuriame daugiausia papildomų lėšų – 157 mln. eurų – numatoma keliams. Žmonių pajamoms didinti papildomai bus skiriama 8,6 mln. eurų, iš jų 4,7 mln. eurų – vadybininkams, bausmių vykdymo sistemos medikams, 2 mln. eurų – prokurorų darbo užmokesčiui ir komisijų socialinėms garantijoms suvienodinti.

Be to, 3,5 mln. eurų numatoma švietimui, iš kurių didžioji dalis, 3 mln. eurų, – neformaliajam vaikų švietimui, 0,5 mln. eurų – Pietryčių Lietuvos švietimo įstaigų infrastruktūrai modernizuoti. Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, pakoreguotas biudžeto projektas bus teikiamas Seimui.

Rusų ir baltarusių grėsmė

Migracijos departamentas pranešė, kad per pirmuosius metus, kai Rusijos ir Baltarusijos piliečiams yra įvestas specialus klausimynas, grėsmės nustatytos daugiau kaip 2 tūkst. atvejų. Nuo 2022-ųjų lapkričio pabaigos klausimyną, kuriame privaloma pateikti tam tikrą informaciją ir pareikšti požiūrį į karą Ukrainoje, turi užpildyti visi Rusijos ir Baltarusijos piliečiai, teikiantys prašymus dėl migracijos paslaugų: išduoti ar pakeisti leidimą laikinai arba nuolat gyventi Lietuvoje ir panašiai.

Migracijos departamentui įvertinus surinktą informaciją ir gavus papildomai duomenų iš įvairių šalies institucijų, priimti 1644 sprendimai dėl Baltarusijos piliečių keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui. Dėl Rusijos piliečių keliamos grėsmės valstybės saugumui priimti 397 sprendimai.

Sprendimas „MG grupės“ byloje

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą ir nuteisė visus kaltinamuosius koncerno „MG grupė“ (anksčiau vadinosi „MG Baltic“) politinės korupcijos byloje, daliai jų skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Žygimantas Gedvila/BNS
Skelbiamas „MG Baltic” bylos nuosprendis.

Buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui skirti šešeri metai laisvės atėmimo ir beveik 19 tūkst. eurų bauda, buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui – pusšeštų metų laisvės atėmimo. Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys taip pat pripažintas kaltu, jam skirti ketveri metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo. „MG grupei“, Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai skirtos atitinkamos baudos.

INVL ir Šiaulių banko susijungimas

Europos Centrinis Bankas (ECB) suteikė leidimą investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupei „Invalda INVL“ įsigyti 10–20 proc. Šiaulių banko akcijų. Sandoriui užbaigti Šiaulių bankas išleis naują tikslinę akcijų emisiją, kurią, mokant po 0,645 euro už akciją, išsipirks „Invaldos INVL“ grupė. Tai padidins banko akcijų dalį iki 18,45 proc.

Akvilė Petraitytė Alfa.lt
Šiaulių bankas.

Po verslų susijungimo sandorio, vyksiančio iki gruodžio mėnesio, Šiaulių banko grupė, be jau teikiamų finansinių paslaugų, valdys antrosios ir trečiosios pakopos pensijų bei investicinius fondus Lietuvoje. Bankas taip pat išplės gyvybės draudimo paslaugų verslą – jį perims banko kontroliuojama bendrovė „SB draudimas“. INVL gyvybės draudimo grupei susijungus su banku, Šiaulių bankas taps trečiu mažmeniniu banku Lietuvoje.

Izraelio ir „Hamas“ keturių dienų paliaubos

Po beveik visą naktį trukusių derybų Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu kabinetas susitarė su „Hamas“ dėl keturių dienų paliaubų. Pagal susitarimą mažiausiai 50 Izraelio ir užsienio įkaitų, tarp jų – moterų ir vaikų, bus paleisti mainais į keturių dienų karo veiksmų sustabdymą. Kiekvieną kartą paleidus 10 įkaitų, paliaubos truktų dar vieną dieną.

Kiek anksčiau šaltiniai iš „Hamas“ ir „Islamo džihado“, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, AFP sakė, kad preliminariame susitarime numatyta apsikeisti įkaitais ir palestiniečiais belaisviais, taip pat sudaryti penkių dienų paliaubas.

Įtampa prie Suomijos ir Rusijos sienos

Trečiadienį Rusija pareiškė, kad viename jos kontrolės punktų Arktyje prie Suomijos sienos yra įstrigę šimtai migrantų. Suomijos visuomeninio transliuotojo YLE duomenimis, nuo lapkričio iš Rusijos į Suomiją atvyko daugiau nei 500 prieglobsčio prašytojų, daugiausia iš Somalio, Sirijos, Jemeno ir Irako.

EPA-ELTA
Trečiadienį Rusija pareiškė, kad viename iš jos kontrolės punktų Arkties pasienyje su Suomija susiklostė nepaprastoji humanitarinė padėtis, ten, jos teigimu, šaltyje įstrigę šimtai migrantų.

Salos kontrolės punktas vis dar veikia, tačiau Suomija, reaguodama į migrantų antplūdį, praėjusią savaitę uždarė keturis sienos su Rusija perėjimo punktus. Suomija kaltina Maskvą, kad ši, keršydama už Suomijos narystę NATO, mėgina destabilizuoti šalį. Maskva Suomijos pretenzijas neigia.

Teherano artėjimas prie Maskvos

JAV nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pabrėžė, kad Iranas jau tiekia Rusijai dronus, valdomas bombas ir artilerijos šaudmenis. Jis taip pat nurodė, kad Teheranas planuoja žengti dar vieną žingsnį pagalbos Maskvai link.

Iranas šių metų pradžioje paskelbė, kad sudarė sandorį dėl naikintuvų Su-35 pirkimo iš Rusijos. Anot jo, Teheranas siekia iš Maskvos įsigyti papildomos karinės įrangos, įskaitant atakos sraigtasparnių, radarų ir orlaivių treniruotėms.

2023 11 22 17:00
Spausdinti