Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Nauja ES migrantų politika, baudžiamieji kaltinimai D. Trumpui ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Chersonas.

Svarbiausių birželio 9-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Migrantų kvotos

Europos Sąjungos (ES) Taryba preliminariai sutarė dėl naujosios Bendrijos migracijos politikos. Pagal ją numatytas privalomas dalyvavimas solidarumo mechanizme. Lietuva tokiu atveju kasmet turėtų priimti 158 neteisėtai į ES atvykusius migrantus, pasiekiančius Pietų Europos valstybių krantus, arba mokėti 3,18 mln. eurų per metus. Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, dėl 2021 m. vykusios migrantų, nelegaliai kirtusių sieną iš Baltarusijos, krizės Lietuva turi naujiems migrantams priimti tinkamą infrastruktūrą ir yra pasiruošusi tai padaryti.

Šiai naujai migrantų politikai prieštarauja Vengrija. „Briuselis piktnaudžiauja savo valdžia. Jis nori jėga perkelti migrantus į Vengriją. Tai nepriimtina, jis nori per prievartą paversti Vengriją migrantų šalimi“, – cituodamas vengrų premjerą Viktorą Orbáną tviteryje rašė vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas.

Scanpix
Migrantai Raudonojo Kryžiaus autobuse Italijoje.

Rusijos karas Ukrainoje

Kyjivas penktadienį pranešė, kad pagrindinės kovos toliau vyksta Ukrainos rytuose, nors po susirėmimų pietuose buvo spėliojama, kad Ukrainos pajėgos galėjo pradėti ilgai lauktą puolimą. Pagrindinės priešo pastangos ir toliau sutelktos Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, pranešė šalies gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį teigė neabejojantis, kad už Kachovkos užtvankos susprogdinimą yra atsakinga Rusija. „Nebuvau ten, kad išsiaiškinčiau, kas tai padarė. Tačiau viskas rodo, kad, jei tai įvyko Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje, sunku patikėti, jog tai galėjo padaryti kas nors kitas“, – teigė jis. Rusija praneša, kad dėl potvynio pietinėje Chersono dalyje žuvo asmenų, Ukraina skaičiuoja mažiausiai penkis žuvusiuosius ir dar 13 asmenų, dingusių be žinios.

Voronežo srities (Rusija) gubernatorius Aleksandras Gusevas pranešė apie į gyvenamąjį namą pataikiusį droną ir sužeistus tris žmones. Tai pirmas toks incidentas Voroneže. Belgorodo regionas, kuris ribojasi su Voronežo sritimi, pastarąjį mėnesį buvo smarkiai apšaudomas, dėl to tūkstančiai pasienio gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Nauja transatlatinio saugumo deklaracija

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Rishi Sunakas lankosi Baltuosiuose rūmuose. Čia jis su JAV prezidentu Joe Bidenu penktadienį pasirašė Atlanto deklaraciją, skirtą naujoms grėsmėms atremti. Tarp jų – Rusijos karas Ukrainoje, auganti dirbtinio intelekto įtaka. Ketinama stiprinti ryšius gynybos pramonės, atsinaujinančiosios energetikos srityse.

Dar vieni baudžiamieji kaltinimai D. Trumpui

Buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui antrąkart pareikšti baudžiamieji kaltinimai dėl netinkamo elgesio su ypač slaptais šalies dokumentais pasitraukus iš pareigų. Tai kol kas rimčiausia teisinė grėsmė JAV eksprezidentui, dėl begalės baudžiamųjų tyrimų iškilus abejonių, ar jis galės siekti antrosios kadencijos Baltuosiuose rūmuose. D. Trumpo advokatas Jimas Trusty CNN sakė, kad jo klientui pateikti septyni kaltinimai, įskaitant tyčinį dokumentų saugojimą, pažeidžiant kovos su šnipinėjimu įstatymą, melagingus pareiškimus, trukdymą vykdyti teisingumą ir sąmokslą. D. Trumpas kaltinimus neigia.

Scanpix
D. Trumpas.
2023 06 09 16:30
Spausdinti