Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


MOKSLINIAI TYRIMAI IR POLITINIAI SPRENDIMAI
Mokslininkų pasiekimai Lietuvoje stulbina, tačiau neretai jie vis dar aplenkia sprendimų priėmimą
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock

Pastarąjį dešimtmetį tyrinėjant intelektinės negalios priežastis atrastas genetinis sindromas pavadintas Alkuraya-Kučinsko vardu. Jį kartu su kolegomis pasitelkiant genų technologiją atradusiam lietuvių mokslininkui profesoriui Vaidučiui Kučinskui šiemet įteikta Lietuvos mokslo premija už pasiekimus biomedicinoje. „Nėra abejonės, kad mokslo žmonių balsas šiais neramiais laikais turi skambėti kur kas garsiau“, – tvirtino apdovanojimų ceremonijoje dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė.

V. Kučinskas – ne vienintelis mokslininkas, garsinantis Lietuvos vardą už šalies ribų. Mūsų laboratorijose kuriamos technologijos naudojamos NASA, skraido kosmose, pasitelkiamos gydant vėžį. Tačiau patys mokslininkai ne vienus metus skundžiasi finansavimo trūkumu, dėstytojo profesija vis dar nėra prestižinė, o patys tyrimų rezultatai neretai taip ir neatsiduria ant sprendimų priėmėjų stalų.

„Įtaka, kurią daro moksliniai rezultatai, yra didelė ir vertinga. Tyrimas, padarytas siekiant įvertinti situaciją ar tendencijas, parodo ilgalaikes pasekmes jų dar nepriėmus, leidžia modeliuoti duomenis siekiant didesnės vertės ar naudos, – pasakojo Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto dekanė prof. Aida Mačerinskienė. – Bet turime įvertinti, kad jiems reikia laiko. Jei norime sėkmingesnių sprendimų, padarykime namų darbus – išanalizuokime situacijas pasitelkdami mokslininkus ar ekspertus ir tuomet turėsime tvaresnius sprendimus.“

Verslas aktyvesnis nei valstybė

2022 09 07 06:45
Spausdinti