Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PAJAMŲ ŽIRKLĖS
Kur Lietuvoje gyventi gera?
Liepa Žeromskaitė
Ovidijus Lukošius
Vyčio Snarskio pieš.

Pastaraisiais metais Lietuvos gyventojų pajamos augo itin sparčiai, tačiau atotrūkis tarp atskirų savivaldybių išlieka didelis. Ovidijus Lukošius ir Liepa Žeromskaitė aiškinosi, kur ir kodėl uždirbama daugiau nei kitur.

Skaičiai nemeluoja ir lengvai griauna mitus. Vienas jų – kad gerai uždirbti galima tik Vilniuje, galbūt dar Kaune ar Klaipėdoje. IQ kartu su bendrovės „Day Q Analytics“ atlikta gyventojų pajamų visose savivaldybėse analizė (žr. žemėlapį; jame, kituose grafikuose ir straipsniuose pateikiami atlyginimai su mokesčiais) atskleidžia gerokai platesnį vaizdą, kodėl gyventojų pajamos gali pastebimai skirtis demografiniu ir geografiniu požiūriu panašiuose miestuose ar rajonuose. Vidutiniai atlyginimai paskaičiuoti pagal realų įmonėse dirbusių asmenų darbo laiką, todėl šie duomenys skiriasi nuo Valstybės duomenų agentūros skelbiamos vidutinio darbo užmokesčio statistikos.

Sunkiai įveikiami kilometrai

Pradėkime nuo Vilniaus, kuris iš tiesų yra Lietuvos ekonomikos garvežys. Čia registruotose įmonėse dirba beveik 0,5 mln. iš 1,3 mln. visos Lietuvos dirbančių asmenų – dvigubai daugiau nei Kaune ir Klaipėdoje kartu sudėjus ir vos keliomis dešimtimis mažiau nei likusioje Lietuvoje, neskaičiuojant trijų didmiesčių.

2023 12 04 06:45
Spausdinti