Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Kinijos ir JAV santykiai, mūšis dėl Avdijivkos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
J. Bidenas ir Xi Jinpingas San Franciske.

Svarbiausių lapkričio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Apkaltos ir neliečiamybės panaikinimas

Ketvirtadienį Seime buvo priimti du sprendimai dėl šiuo metu mandatus turinčių Seimo narių. Parlamentarai ketvirtadienį pritarė specialiosios komisijos išvadai, kad yra pagrindas pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų. Už tai balsavo 82 Seimo nariai, prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo. Apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo viešų antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Jų teigimu, vieši politiko pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Dainius Labutis/ELTA
R. Žemaitaitis.

Seimas taip pat panaikino Mišrios Seimo narių grupės atstovo Petro Gražulio teisinę neliečiamybę byloje dėl LGBTIQ bendruomenės narių niekinimo. Už nutarimą, kuriuo Seimas sutinka, kad P. Gražulis būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas ar būtų kitaip suvaržyta jo laisvė, ketvirtadienį balsavo 83 Seimo nariai. Balsavusių prieš ar susilaikiusių nebuvo. Su prašymu panaikinti P. Gražulio teisinį imunitetą prieš keletą savaičių į Seimą kreipėsi generalinė prokurorė Nida Grunskienė. Prokurorai siekia politikui pateikti įtarimus dėl viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Pradėtos biotechnologijų miesto statybos Vilniuje

Vilniuje pradėtos didžiausio Europos biotechnologijų miesto „Bio City“ statybos. Tai gyvųjų technologijų miestas, jungsiantis kertines biotechnologijų tiriamąsias ir gamybos sritis. Toks biotechnologijų miestelis bus pirmasis Baltijos šalyse, o pirmasis kompleksas turėtų pradėti veikti 2024 m. antrą ketvirtį. Į šį projektą investuoja įmonių grupė „Northway“. Per 10 metų įmonė priims per 2 tūkst. naujų darbuotojų. Planuojama į miestelį investuoti apie 7 mlrd. eurų.

Žygimantas Gedvila/ELTA
„Bio City“ statybos.

Atkuriami JAV ir Kinijos kariniai ryšiai

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas trečiadienį San Fransiske susitarė atkurti karinius ryšius. Jie taip pat susitarė, kad Kinija imsis griežtesnių priemonių, kad būtų apribota fentanilio sudedamųjų dalių gamyba. Priklausomybė nuo šio narkotiko sukėlė krizę įvairiuose Amerikos miestuose. Tačiau Xi Jinpingo ir J. Bideno nuomonės Taivano klausimu išsiskyrė: Kinijos prezidentas liepė JAV kolegai nustoti ginkluoti salą ir sakė, kad susivienijimo neįmanoma sustabdyti. J. Bidenas paragino Kiniją gerbti būsimų rinkimų procesą Taivane. Abu lyderiai asmeniškai nebuvo susitikę nuo 2022 m. lapkričio, kai surengė derybas Balyje. JAV ir Kinijos santykiai pašlijo po to, kai šių metų vasarį Jungtinės Valstijos numušė įtariamą Kinijos sekimo balioną.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, JAV ir Kinijos sutarimas atnaujinti karinius ryšius yra įtampos mažinimo priemonė. „Vertinu pozityviai. Tai yra įtampos mažinimo priemonė“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras.

JAV išvengė vyriausybės uždarymo

Jungtinėse Valstijose išvengta vyriausybės uždarymo, tačiau finansinė parama Ukrainai ir Izraeliui ir toliau lieka nežinioje. Trečiadienio vakarą ir Senatas pritarė laikinajam biudžetui. Antradienį jis buvo patvirtintas Atstovų Rūmuose. Jei jis būtų buvęs atmestas, be kita ko, dalies viešojo administravimo įstaigų darbuotojai nuo šeštadienio nebūtų gavę atlyginimų. Į biudžetą neįtraukta milijardinė parama Izraeliui ir Ukrainai, kurios prašė prezidentas J. Bidenas, taip pat naujos lėšos JAV ir Meksikos sienos apsaugai. Dėl šių punktų, kaip ir dėl reguliaraus ilgesnės trukmės biudžeto, vėliau bus sprendžiama atskirai. Projektą dar turi pasirašyti J. Bidenas.

Unsplash
Kapitolijus.

Izraelio kariuomenė teigia perėmusi Gazos uosto kontrolę

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad jos kariai perėmė Gazos uosto „operatyvinę kontrolę“ – tai svarbus palestiniečių teritorijos, kurioje Izraelis kariauja su „Hamas“ kovotojais, infrastruktūros objektas. Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė apie 240 įkaitų. Į beprecedentę „Hamas“ ataką Izraelis atsakė masinio bombardavimo ir antžeminėmis operacijomis Gazos Ruože, per kurias, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, jau žuvo 11 500 žmonių, įskaitant tūkstančius vaikų.

Scanpix
Izraelio kariai Gazoje.

Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas ketvirtadienį sakė, kad kaip įmanydamas garsiau skambina pavojaus varpais dėl padėties Izraelio okupuotame Vakarų Krante. „Esu labai susirūpinęs dėl intensyvėjančio smurto ir didelės palestiniečių diskriminacijos okupuotame Vakarų Krante, įskaitant Rytų Jeruzalę“, – informuodamas JT šalis nares apie padėtį sakė V. Turkas. Jo teigimu, tai kelia „potencialiai sprogstamą situaciją“. Izraelis ketvirtadienį atmetė V. Turko prašymą leisti atvykti į šalį.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį paragino nedelsiant išlaisvinti Gazos Ruože laikomus įkaitus, tačiau paprašė Izraelio „nesileisti užvaldomam pykčio“ kovojant su „Hamas“ ekstremistais palestiniečių teritorijoje. Kalbėdamas Beeri kibuce, kurio vadovai pranešė, kad „Hamas“ nužudė apie 85 žmones, o apie 30 paėmė į nelaisvę, J. Borrellis sakė, kad „Izraelis turi būti ginamas“. Tačiau jis pridūrė, kad „vienas siaubas nepateisina kito: per pastarąsias kelias savaites žuvo nekaltų civilių, įskaitant tūkstančius vaikų“.

Rusai stumiasi į priekį mūšyje dėl Avdijivkos

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija teigia, kad rusų kariai pastaruoju metu pasistūmėjo į priekį mūšyje dėl Rytų Ukrainos Avdijivkos miesto. „Beveik aišku, kad rusai mėgina iš abiejų sparnų apsupti miestą“, – ketvirtadienį rašė ministerija.

„Per pastaruoju metu įvykusį puolimą rusai greičiausiai priartėjo prie Ukrainiečių kontroliuojamos Avdijivkos kokso ir cheminių medžiagų gamyklos“, – toliau nurodoma pranešime. Milžiniškas pramonės kompleksas, kuriame gaminamas koksas ir įvairios cheminės medžiagos, yra strategiškai svarbioje vietoje miesto šiaurinėje dalyje, be to, šalia driekiasi svarbus pagrindinis kelias. Rusų kariams užėmus gamyklą, būtų sunkiau užtikrinti Ukrainos gynybos pajėgų aprūpinimą.

Scanpix
Rusų raketos smūgio padariniai Chersone.

Rusijai apšaudant Pietų Ukrainoje esantį Chersoną žuvo vienas civilis, o dar vienas buvo sužeistas. Teigiama, kad per apšaudymą žuvo 68-erių vyras, o 54-erių moteris, sužeista šrapnelio, nuvežta į ligoninę. Ukrainos oro pajėgos ketvirtadienį pranešė, kad per praėjusią naktį buvo numušta 16 iš 18 rusų Irano gamybos atakos dronų ir viena valdomoji aviacinė raketa.

2023 11 16 16:30
Spausdinti