Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
KAM siūloma šauktinių reforma, ES sankcijos Vakarų Kranto naujakuriams ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Ievos Budzeikaitės (Lietuvos kariuomenė) nuotr.
Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlomai šauktinių reformai.

Svarbiausių gruodžio 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prezidentas pasirašė 2024 m. valstybės biudžetą

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė 2024 m. valstybės biudžeto įstatymą ir Pelno mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis skatinamos modernios investicijos. Kalbėdamas apie Vyriausybės priimtą 2024 m. biudžetą šalies vadovas pabrėžė, kad valdančioji dauguma neišnaudojo visų galimybių geriau atliepti valstybės ir gyventojų poreikius. Anot jo, 2024-ųjų biudžete pritrūko įvykdyto įsipareigojimo kelti mokytojų algas ir politinių partijų susitarimo dėl švietimo politikos, Vyriausybės programos laikymosi.

2024 m. biudžete numatytas didesnis finansavimas keliams, kuris sieks apie 873 mln. eurų. Tačiau, G. Nausėdos įsitikinimu, kelių atnaujinimo ir priežiūros problemos lieka neišspręstos, todėl ateityje bus inicijuojami siūlymai situacijai keisti.

Vyriausybė pritarė šauktinių reformai

Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlomai šauktinių reformai. Pagal ją tarnauti būtų šaukiami mokyklą baigę 18–21 metų jaunuoliai. Studijavimas aukštojoje mokykloje nebebūtų traktuojamas kaip išimtis, leidžianti atidėti tarnybą. Aukštųjų mokyklų studentai tarnybą atliktų dalyvaudami Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose (JKVM) arba stodami į Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP) ir taip suderintų ją su mokslais.

Lietuvos kariuomenė
Šauktiniai (gr. A. Čemerkos nuotr.).

Pokyčiams numatytos ir išimtys: karo prievolininkai, kuriems tarnyba atidėta individualia tvarka, į ją, pasibaigus numatytoms aplinkybėms, būtų šaukiami iki 22 metų. Tie, kurie gavo šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą, bet neatvyko jos atlikti, būtų šaukiami iki 30 metų. Dėl šių pokyčių dar turės apsispręsti Seimas.

JT Generalinė asamblėja reikalauja paliaubų Gazos Ruože

Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja dar antradienį didele balsų dauguma priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria reikalaujama nutraukti ugnį Gazos Ruože. Rezoliucijai pritarė 153 šalys, kurios paprastai remia rezoliucijas, smerkiančias Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą.

EPA-ELTA.
Jungtinių Tautų palydovų centras (UNOSAT) nustatė, kad nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios jau sunaikinta 18 proc. Gazos Ruožo infrastruktūros.

Balsavimas Generalinėje asamblėjoje įvyko po to, kai penktadienį JAV vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria būtų raginama nedelsiant nutraukti intensyvias Izraelio ir „Hamas“ kovas Gazos Ruože. Dauguma šalių ir žmogaus teisių organizacijų pasmerkė Saugumo Tarybos neveiksnumą, o JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareiškė, kad tarybos autoritetas ir patikimumas yra „pakirstas“.

ES sankcijos Vakarų Kranto naujakuriams

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen trečiadienį parėmė sankcijų taikymą izraeliečių naujakuriams, atsakingiems už išpuolius prieš palestiniečius Vakarų Krante. „Dėl augančio ekstremistiškai nusiteikusių naujakurių smurto palestiniečiai patiria didžiules kančias. Tai kenkia ilgalaikės taikos perspektyvoms ir gali dar labiau padidinti regioninį nestabilumą“, – ES įstatymų leidėjams teigė EK pirmininkė.

Nuožmūs mūšiai aplink Avdijivkos miestą

Avdijivkos karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas pranešė, kad dar labiau paaštrėjo padėtis aplink Avdijivkos miestą Rytų Ukrainoje. Pastaruosius keletą mėnesių dėl Avdijivkos miesto vyksta mūšiai.

Scanpix
Ukrainos nacionalinės gvardijos „Omega“ specialiosios paskirties būrio nariai šaudo iš minosvaidžio į Rusijos karius Avdijivkos mieste.

Anot V. Barabašo, nauja rusų puolimo banga susijusi ir su tuo, kad, paspaudus šalčiui, sukietėjo žemė, o tai leido priešui panaudoti šarvuočius. Toliau į pietus esančioje Donecko srityje rusų pajėgos be atvangos puola smarkiai sugriautą Marjinkos miestą. Šiaurėje, Charkivo srityje, rusų okupantai mėgina daryti spaudimą Kupjansko miestui.

COP 28 ragina atsisakyti iškastinio kuro

Trečiadienį šalys priėmė pirmąjį JT susitarimą dėl klimato kaitos, kurio pagrindu pasaulio valstybės bus raginamos atsisakyti iškastinio kuro. Pagal susitarimą visos šalys turės teisingai ir tvarkingai atsitraukti nuo iškastinio kuro energijos sistemose, kad iki 2050 m. būtų pasiektas nulinis grynasis anglies dvioksido kiekis.

2023 12 13 16:30
Spausdinti