Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
JT Generalinė asamblėja, konfliktas Kalnų Karabache ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Kalnų Karabachas nerimsta.

Svarbiausių rugsėjo 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Opozicija R. Žemaitaičio apkaltos komisijoje nepasirodė

Seimas antradienį sudarė laikinąją tyrimo komisiją išsiaiškinti, ar yra pagrindo pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių įrašų ir kalbų. Šis sprendimas priimtas valdančiųjų balsais, jį palaikė šeši pavieniai opozicijos nariai. Visos opozicinės frakcijos atsisakė deleguoti į komisiją savo narius. Tad joje dirbs tik valdančiųjų atstovai. Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Seimo opozicijos atsisakymas dalyvauti R. Žemaitaičio apkaltos komisijos darbe rodo, jog politikai gali kalbėti bet ką.

Dainius Labutis/ELTA
R. Žemaitaitis.

Atsinaujino konfliktas Kalnų Karabache

Azerbaidžanas antradienį pareiškė, kad Kalnų Karabache inicijavo „antiteroristines operacijas“. Keturi šalies policininkai ir du civiliai žuvo per atskirus minų sprogimus separatistiniame Kalnų Karabacho regione, ir dėl to apkaltintos armėnų sabotažo grupės. Pastarąjį kartą ginkluoti konfliktai regione vyko prieš trejus metus. Pasaulio lyderiai ragina Azerbaidžaną nutraukti kovos veiksmus ir sustabdyti operaciją. Azerbaidžanas reikalauja Armėnijos iš Kalnų Karabacho išvesti visas savo pajėgas.

Niujorke vyksta JT Generalinė asamblėja

Antradienį Niujorke, Jungtinių Tautų (JT) būstinėje, vyksta kasmetė Generalinė asamblėja. Šįkart ji išsiskiria tuo, kad iš šešių pagrindinių veto teisę turinčių JT Saugumo tarybos narių Asamblėjoje pasirodė tik vienos aukščiausias vadovas – JAV prezidentas Joe Bidenas. Tai laikoma rimtu smūgiu pastaraisiais metais ir taip daug kritikos dėl neveiksnumo sulaukiančioms JT. Asamblėjoje taip pat dalyvauja ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Be Rusijos karo Ukrainoje, kitos svarbiausios aptariamos temos – klimato kaita ir pasaulinė ekonomika bei infliacija.

Scanpix
JT Generalinė Asamblėja.

Kyla „Brent“ kaina

Europos etaloninės Šiaurės jūros „Brent“ naftos rūšies barelio kaina ateities sandoriuse antradienį, augusi ketvirtą prekybos sesiją iš eilės, pasiekė aukščiausią lygį per pastaruosius 10 mėnesių – 95 JAV dolerių. Pirmadienį paskelbti oficialūs JAV duomenys atskleidė, kad gavyba pagrindiniuose šalies skalūnų regionuose mažėja trečią mėnesį iš eilės ir pasiekė kukliausią apimtį nuo gegužės.

Unsplash
Nafta.

„New York Times“ analizė rodo galimą ukrainiečių klaidą

JAV leidinys „The New York Times“ paskelbė atlikęs savo tyrimą dėl rugsėjo 6-osios smūgio Kostiantynovkai, pareikalavusio 16 civilių gyvybės. Žurnalistai paskelbė publikaciją, kurioje teigiama, kad ši tragedija nebuvo Rusijos apšaudymo rezultatas. Anot jų, tai buvo „nelaimingas atsitikimas“ nukritus Ukrainos raketai. Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas tokias išvadas kritikavo – jo nuomone, publikacijų, kuriose abejojama Rusijos sąsajomis su smūgiu Kostiantynovkai, pasirodymas užsienio leidiniuose prisideda prie sąmokslo teorijų plitimo, todėl tai turės papildomai teisiškai įvertinti atitinkamos institucijos.

Kupjanske ir Lvive išpuoliai pareikalavo aukų

Per Rusijos antradienio smūgį Ukrainos šiaurės rytuose esančiam Kupjanskui, kur rusai ištisas savaites vykdo puolimą, žuvo trys civiliai. Ankstų antradienį prieš Vakarų Ukrainos Lvivo miestą surengta dronų ataka pareikalavo vieno žmogaus gyvybės.

Scanpix
Ukraina.

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį pareiškė, kad Ukraina daro stabilią kontrpuolimo prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas pažangą. Jis taip pat sakė, kad Ukraina netrukus gaus iš JAV tankų „M1 Abrams“. Metų pradžioje Vašingtonas pažadėjo Kyjivui šių tankų, kurie yra dalis daugiau kaip 43 mlrd. dolerių (40 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai saugumo srityje.

Saudo Arabija ketina prisikviesti „Teslos“ gamyklą

Naftos turtinga Saudo Arabija taip pat pretenduoja turėti amerikietiškų „Teslos“ elektromobilių gamyklą, kuri patenkintų Artimųjų Rytų poreikius, skelbia JAV dienraštis „The Wall Street Journal“. Arabų karalystės atstovų derybos su JAV technologijų magnatu Elonu Musku dėl tokio projekto yra ankstyvos stadijos ir gali baigtis niekuo. Šiuo metu „Tesla“ turi šešias gamyklas, įskaitant dvi už Jungtinių Valstijų ribų – vieną Šanchajuje, skirtą Azijos rinkai, ir antrą, skirtą pardavimams Europoje, netoli Berlyno. „Tesla“ taip pat stato gamyklą Meksikoje ir preliminariai planuoja statyti dar vieną Indijoje.

2023 09 19 16:30
Spausdinti