Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
G. Nausėdos kandidatavimas į prezidentus, parama Ukrainai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
G. Nausėda.

Svarbiausių gruodžio 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

G. Nausėda sieks antrosios prezidento kadencijos

Prezidentas Gitanas Nausėda sieks antrosios šalies vadovo kadencijos. Apie tai jis paskelbė ketvirtadienį prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje. „Aš esu nusiteikęs ir pasiryžęs tęsti pradėtus darbus. Aš dalyvausiu Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose 2024 m. gegužės mėnesį“, – pranešė prezidentas.

Taip pat žinomi 4 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, advokatas Ignas Vėgėlė ir teismo kaltu dėl sukčiavimo pripažintas aktyvistas Antanas Kandrotas.

Vertingiausia Baltijos šalių įmonė – Thermo Fisher“

Medicinos ir mokslo įrangos gamintoja „Thermo Fisher Scientific Baltics“ antrus metus iš eilės paskelbta vertingiausia Baltijos šalių bendrove. Jos vertė per metus išaugo 2 proc. ir viršija 6,1 mlrd. eurų, teigia ekspertai. „Confidentus“ partneris, investicinės bankininkystės ekspertas Kristupas Kukarskas sako, kad sąraše esančių Lietuvos įmonių skaičius išaugo nuo 8 iki 10, o jų bendra vertė – 41 procentu. Vertingiausių įmonių 30-ukas sudaromas trečią kartą.

IQ
Thermo Fisher Scientific Baltics.

Parama Ukrainai senka

Ukrainos sąjungininkės smarkiai sumažino pagalbos šiai šaliai pažadų apimtį ir dabar ji yra mažiausia nuo plataus masto karo pradžios, ketvirtadienį parodė Vokietijoje įsikūrusio Kylio instituto tyrimas. „Paramos Ukrainai dinamika sulėtėjo“, – sakoma pranešime. Jame nurodoma, kad rugpjūčio–spalio mėnesiais pažadėta nauja karinė, finansinė ir humanitarinė pagalba Ukrainai yra kone 90 proc. mažesnė nei tuo pačiu 2022 m. laikotarpiu. Naujai žadama pagalba yra mažiausia nuo karo pradžios 2022-ųjų vasarį.

Facebook
Ukrainos karys.

JAV respublikonų senatoriai trečiadienį blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, demokratams atsisakius numatyti nelegalios migracijos reformas. Trečiadienio balsavimas tapo ryškiu JAV prezidento Joe Bideno pralaimėjimu. Kiek anksčiau jis įspėjo JAV Kongresą, kad šis finansinis paketas yra itin svarbus, nes Rusijos prezidento Vladimiro Putino pergalė Ukrainoje jį padrąsintų ir jis galbūt siektų pulti net NATO šalis.

Ketvirtadienį per nacionalinį televizijos maratoną Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas pareiškė, kad sunkiausia žiemos dalis – dar priešakyje, todėl Ukrainai reikia daugiau paramos. „Rusija vis dar gali gaminti įvairių rūšių ginkluotę. Tai didelis iššūkis Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgoms bei proukrainietiškai koalicijai. Mums reikia daugiau paramos. Sunkiausia žiemos dalis – dar priešakyje. Tai reiškia, kad būtina stiprinti Ukrainos oro gynybą“, – pabrėžė A. Jusovas.

2023-ieji bus karščiausi metai per visą fiksuotą istoriją

2023-ieji bus karščiausi metai per visą istoriją, kai fiksuojami tokie duomenys, lapkričiui tapus šeštuoju rekordiškai šiltu mėnesiu iš eilės, trečiadienį pareiškė Europos klimato tarnyba „Copernicus“, didindama spaudimą COP 28 derybose imtis veiksmų dėl klimato kaitos. Tarnyba pranešė, kad praėjusį mėnesį buvo pagerintas ankstesnių metų lapkričio karščio rekordas, todėl 2023-iaisiais vidutinė temperatūra pasaulyje bus 1,46 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei prieš industrializaciją.

R. T. Erdoğanas žada „naują erą“ santykiuose su Graikija

Scanpix
R. T. Erdoganas ir K. Sakellaropoulou.

Ketvirtadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas, atvykęs pirmojo nuo 2017 m. oficialaus vizito į Atėnus, pažadėjo pradėti „naują erą“ santykiuose su istorine varžove Graikija. „Manau, kad Turkijos ir Graikijos susitikimas dėl strateginio bendradarbiavimo atves į naują santykių erą“, – Graikijos prezidentei Katerinai Sakellaropoulou sakė R. T. Erdoğanas ir pridūrė, kad „turime būti optimistiški, ir šis optimizmas ateityje bus vaisingas“.

2023 12 07 17:30
Spausdinti