Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Energetinė jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos, permainos JK vyriausybėje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Kairėje: naujai paskirtas JK užsienio reikalų ministerijos vadovas Davidas Cameronas ir dešinėje: užsienio reikalų sekretorius Philipas Bartonas.

Svarbiausių lapkričio 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Nauja energetinė jungtis tarp Lietuvos iki Lenkijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ patvirtino, kad brangiausią ir didžiausią Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektą, jūrinį kabelį tarp Lenkijos ir Lietuvos „Harmony Link“, svarstoma pakeisti jungtimi sausumoje.

www.needpix.com
Elektros tinklai.

Bendrovės teigimu, tiesiant sausumos kabelį būtų galima iš dalies panaudoti planuojamos „Rail Balticos“ geležinkelio trasos tarp Lenkijos ir Lietuvos infrastruktūrą. Manoma, kad tokia alternatyva prekybai svarbią elektros jungtį leistų turėti anksčiau nei 2030 m., be to, kur kas pigiau kainuotų tokį projektą įgyvendinti.

Susitarta dėl 2024-ųjų ES biudžeto

Finansų ministerija pranešė, kad po intensyvių derybų Europos Parlamentas (EP) ir Europos Sąjungos (ES) Taryba šeštadienį pasiekė sutarimą dėl 2024 m. ES biudžeto. Lietuva iš ES biudžeto kitąmet gaus apie 2,7 mlrd. eurų, o šalies įmoka į bendrą biudžetą sieks beveik 687 mln. eurų.

2024 m. Lietuvos biudžete iš ES biudžeto gaunamos lėšos turėtų sudaryti apie 2,7 mlrd. eurų. Daugiausia ES lėšų planuojama gauti iš sanglaudos politikos fondų – 0,7 mlrd. eurų. Ignalinos AE uždarymo programai numatyta 151,9 mln. eurų, žemės ūkiui – 0,9 mlrd. eurų.

Lietuvos siūlymai Europos Žmogaus Teisių Teismui

Vyriausybė, gavusi prezidento pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu, į EŽTT teisėjo pareigas siūlo Mykolo Romerio universiteto profesorę Lyrą Jakulevičienę, vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Gediminą Sagatį.

Vienas iš Lietuvos pasiūlytų trijų kandidatų Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos bus išrinktas EŽTT teisėju ir pakeis šiuo metu pareigas einantį teisėją Egidijų Kūrį.

Netikėti pokyčiai Jungtinės Karalystės politinėje padangėje

Britų žiniasklaida pirmadienį pranešė apie JK ministrų kabineto pertvarkymą – šalies premjeras Rishi Sunakas atleido vidaus reikalų sekretorę Suellą Braverman. Vyriausybės vadovo atsisveikinimą su S. Braverman išprovokavo politikės kontroversiškumas, griežta pozicija imigracijos klausimais. Buvusios JK premjerės Liz Truss paskirta vidaus reikalų sekretorė ne kartą minėjo, kad prieglobsčio prašytojų siuntimas į Ruandą yra jos svajonė.

Scanpix
Buvusi JK vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman.

Nuo šiol S. Braverman vyriausybėje pakeis iki šiol užsienio reikalų sekretoriumi dirbęs Jamesas Cleverly. Užsienio reikalų sekretoriaus vieta taip pat neliko tuščia. Nuo šiol JK užsienio reikalų ministerijai vadovaus po „Brexito“ nuo šalies vairo atsitraukęs buvęs parlamento vadovas Davidas Cameronas. Remiantis R. Sunako pranešimu spaudai, JK karalius Karolis III su malonumu pritarė buvusio aukšto rango politiko paskyrimui užsienio, sandraugos ir plėtros reikalų valstybės sekretoriumi.

Ukrainiečių kovos šalies rytuose ir pietuose

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad sekmadienį Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė 50 rusų atakų Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marjinkos ir Šachtarsko fronto sektoriuose.

Ukrainos gynybos pajėgos tęsia puolimą Melitopolio kryptimi ir toliau puola priešą Bachmuto kryptimi. Per pastarąją parą karinės oro pajėgos įvykdė keturis antskrydžius rusų karių, ginklų ir įrangos sutelkimo vietose. „Ukrinform“ pranešė, kad Rusijos pajėgos Bachmuto sektoriuje vykdo intensyvesnius veiksmus, mėgindamos susigrąžinti prarastas pozicijas.

Taip pat Vašingtone įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW) šiandien paskelbė, kad Ukraina intensyvina atakas prieš Rusijos karinius, logistikos ir kitus svarbius objektus okupuotoje Ukrainoje ir Rusijoje.

Tūkstančiai įstrigusių didžiausioje Gazos ligoninėje

Suintensyvėjus Izraelio karių ir „Hamas“ ekstremistų mūšiams, pirmadienį šimtai pacientų įstrigo Al Šifos mieste esančioje didžiausioje Gazos Ruožo ligoninėje. Dalis jų buvo priversti ieškoti prieglobsčio.

Scanpix
Al Šifos mieste esančioje didžiausioje Gazos Ruožo ligoninėje įstrigę pacientai.

Kitame Gazos miesto gale esančioje Al Kudso ligoninėje padėtis taip pat buvo baisi: Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija įspėjo, kad dėl degalų generatoriams stygiaus ligoninė nebedirba. Pasak PSO, nebeveikia dvidešimt iš 36 Gazos Ruožo ligoninių.

Lenkija pradėjo pasienio ginklavimąsi

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas paskelbė, kad prie Baltarusijos sienos dislokavo tankų K2 batalioną. Ministras taip pat paskelbė, kad Lenkija mato Rusijos ir Baltarusijos grėsmę, todėl šalis privalo imtis visų saugumo priemonių ir stiprinti krašto gynybą.

2023 11 13 17:00
Spausdinti