Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Atmestas prezidento siūlymas, auganti įtampa tarp JAV ir Irano bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio bombarduojamas Gazos Ruožas.

Svarbiausių spalio 31-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Atmestas prezidento siūlymas dėl pensijų kaupimo

Seimas antradienį po pateikimo nepriėmė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui keisti antros pensijų pakopos sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant.

Žygimantas Gedvila/BNS
Gitanas Nausėda.

Prezidento iniciatyvas dėl pensijų kaupimo svarstymą Seime palaikė opozicija ir keli valdantieji.

Aplinkosaugininkai keliuose galės matuoti automobilių taršą

Šiandien Seimas priėmė įstatymus, pagal kuriuos nuo 2024 m. sausio aplinkosaugos pareigūnai galės stabdyti automobilius, tikrinti į aplinką jų išmetamų teršalų kiekį ir matuoti teršalų paveiktos aplinkos užterštumą. Seimo priimtas įstatymas nuo šiol leis efektyviau kontroliuoti transporto priemonių taršą.

Lietuvos ekonomika demonstruoja atsparumą

Remiantis Valstybės duomenų agentūros skelbiamais duomenimis, šių metų trečią ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) sumenko 0,1 proc., o palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, neaugo. Ekonomistų teigimu, tokie ekonominiai procesai rodo, kad šalies ekonomika demonstruoja atsparumą.

2023 m. trijų ketvirčių Lietuvos BVP sudarė 53,2 mlrd. to meto kainomis. Palyginti su 2022 m. trimis ketvirčiais, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė –0,5 proc. (nepašalinus sudarė –0,5 proc.).

Auga JAV ir Irano konflikto rizika

Dar pirmadienį aukšto rango JAV gynybos pareigūnas paskelbė, kad pasikartojantys išpuoliai prieš amerikiečių karius Artimuosiuose Rytuose gali įtraukti JAV į konfliktą su Iranu. Nuo spalio 17 d. JAV dėl padažnėjusių raketų ir bepiločių orlaivių atakų kaltina Irano remiamas pajėgas.

Irake šiuo metu yra maždaug 2,5 tūkst. JAV karių, o Sirijoje – apie 900 amerikiečių, kurie stengiasi užkirsti kelią džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS), kadaise užėmusiai nemažą teritoriją abiejose šalyse, atgimti.

Izraelio išpuolis prieš „Hamas“ kovotoją

Izraelio kariuomenė antradienį, vykstant karui su islamistų grupuote „Hamas“ Gazos Ruože, sprogmenimis sugriovė tremtyje esančio „Hamas“ antrojo pagal svarbą asmens Saleho al Aruri namus Vakarų Krante.

Taip pat, remiatis Izraelio žiniasklaida, Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas atmeta kritiką dėl savo šalies karo veiksmų Gazos Ruože. Jis atkreipia dėmesį į tai, kad Izraelis jau kelias savaites ragina civilius gyventojus Gazos Ruože pasitraukti į humanitarinę zoną pietuose.

Atakos prieš Ukrainos energetikos objektus

Ukrainos vidaus reikalų ministerija antradienį paskelbė, kad rusai praėjusią naktį rytinėje Donecko srityje apšaudė energetikos infrastruktūros objektą. Kilęs gaisras likviduotas. Taip pat auštant rusų kariuomenė sudavė smūgį Selydovės miestui, kur nukentėjo 17 privačių namų ir kepykla.

Scanpix
Per okupantų išpuolį pietiniame Chersono mieste sugriautas namas.

Pietryčiuose esančioje Dniepropetrovsko srityje rusai atakavo Nikopolį. Ten užsidegė du ūkiniai pastatai, apgadinti aštuoni privatūs namai, automobilis, saulės kolektoriai ir elektros linijos. Pietinei Chersono sričiai suduota 14 smūgių. Chersono rajone nukentėjo Mykilskės, Krynkų ir Ivanivkos gyvenvietės.

Šiaurinėje Černyhivo srityje rusai surengė dvi minosvaidžių atakas prieš pasienyje esantį Hremjačo kaimą.

Per plauką nuo prorusiškos vyriausybės Juodkalnijoje

Praėjus beveik penkiems mėnesiams po visuotinių rinkimų, antradienį Juodkalnijoje buvo suformuota prorusiško aljanso remiama naujoji vyriausybė.

Scanpix
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir naujai išrinktas Juodkalnijos ministras pirmininkas Milojko Spajičius.

Birželį vykusius parlamento rinkimus nedidele persvara laimėjo judėjimas „Europa dabar“, tačiau dėl didelio poltinių jėgų skaičiaus vyko įtemptos derybos dėl naujos koalicijos sudarymo. Suformuoti vyriausybę Milojko Spajičiaus koalicijai iš proeuropietiškų, proserbiškų ir albanų mažumos partijų padėjo parama iš antivakarietiškų partijų.

Pirmasis aukšto lygio susitikimas dėl DI

Jungtinė Karalystė ruošiasi pirmajam aukšto lygio dviejų dienų susitikimui dėl dirbtinio intelekto (DI). Susitikimo metu pasaulio valstybių lyderiai aptars įvairios paskirties dirbtinio intelekto modelių galimybes, keliamą riziką ir mitas temas.

2023 10 31 16:57
Spausdinti