Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Astravo AE antrasis blokas, antiizraelietiškų organizacijų derybos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix

Svarbiausių spalio 25-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Seimo komitetas nepritarė siūlymui didinti mokytojų algas trečdaliu

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK) nepritarė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) siūlymui atlyginimus kitąmet iš viso kelti 32,3 procento. Balsuojant dėl pasiūlymų biudžetui komiteto narių balsai pasiskirstė po lygiai abiejose pusėse – šeši „už“ ir šeši „prieš“ ar susilaikė, sprendimą lėmė susilaikiusio Seimo komiteto vadovo, Laisvės frakcijos atstovo Artūro Žukausko balsas.

Šiuo metu LŠDPS nori, kad darbo užmokestis mokytojams ir pedagoginiams darbuotojams nuo 2024 m. sausio 1 d. kiltų 15 proc. ir dar tiek pat – nuo rugsėjo 1 d., tad per abu kėlimus galutinis augimas pasiektų 32,3 procento.

Lietuva pakilo lyčių lygybės indekse

Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) paskelbtas tyrimas atskleidė, kad lyčių lygybės indekse Lietuva iš 20-osios pakilo į 17-ąją vietą, surinkusi 64,1 taško iš šimto. Vis dėlto šis įvertinimas tebėra 6,1 taško mažiau nei ES vidurkis.

EIGE duomenimis, nuo 2010-ųjų Lietuvos įvertinimas paaugo 9,2 taško. 3,5 taško augimas nuo 2020-ųjų yra penktas didžiausias iš šalių narių.

Gamybą pradėjo Astravo AE pramoninis blokas

Baltarusijos žiniasklaida dar antradienį pranešė, kad šalies institucijos leido pradėti Astravo atominės elektrinės (AE) antrojo jėgainės reaktoriaus pramoninį naudojimą. Vis dėlto šiandien Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) paskelbė, kad Astravo AE antrojo bloko pramoninė gamyba pradedama neišsprendus visų saugos problemų.

Vygintas Skaraitis / Fotobankas BFL
Astravo atominė elektrinė.

VATESI teigimu, įvykus avarijai spinduliuotė paveiktų trečdalį Lietuvos gyventojų, taip pat primenama, kad Astravo AE iki šiol nėra įgyvendintos visos streso testų rekomendacijos, taip pat neišspręsti saugos klausimai.

„Hezbollah“ derybos su „Hamas“ ir „Islamo džihadu“

Gazos Ruože tęsiantis karui, Libano grupuotės „Hezbollah“ lyderis trečiadienį surengė derybas su palestiniečių organizacijų „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ vadovais. Remiantis „Hezbollah“ vadovaujamos ir Libano valstybinės žiniasklaidos paskelbtais pareiškimais, per susitikimą antiizraelietiškų organizacijų vadovai nusprendė siekti pergalės Gazos Ruože ir Palestinoje, taip pat sustabdyti Izraelio agresiją prieš civilius, gyvenančius Gazoje ar Vakarų Krante.

Naujas kandidatas į JAV Atstovų Rūmus

Per dvi savaites JAV respublikonai išsirinko jau ketvirtą kandidatą į Atstovų Rūmų pirmininko postą. Luizianai atstovaujantis Mike’as Johnsonas partijos vidaus balsavimą laimėjo vos kelios valandos po to, kai ankstesnis kandidatas, daugumos partinės drausmės prižiūrėtojas Tomas Emmeris, pasitraukė dėl buvusio prezidento Donaldo Trumpo vadovaujamo pasipriešinimo.

Scanpix
JAV respublikonų į Atstovų Rūmų pirmininko postą išrinktas Mike`s Johnson`as.

M. Johnsonas, kuris palyginti yra naujas žmogus politikoje, antradienį pralaimėjo balsavimą T. Emmeriui, bet jam pasitraukus greit vėl įsitraukė į varžybas ir buvo išrinktas kandidatu į Atstovų Rūmų pirmininkus.

Kyjive neutralizuota Rusijos FSB grupė

Trečiadienį Ukrainos saugumo tarnyba (UST) pranešė, kad Kyjive buvo demaskuota Rusijos FSB agentų grupė, planavusi galingų sprogimų seriją gynybos pajėgų objektuose. Specialiųjų tarnybų duomenimis, tarp prioritetinių priešo taikinių buvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo ir Ukrainos gynybos ministerijos daliniai bei jų atsarginės vadavietės.

Rusija atšaukė branduolinių bandymų draudimo ratifikavimą

Trečiadienį Rusijos parlamento aukštieji rūmai atšaukė pasaulinio branduolinių bandymų draudimo ratifikavimą. Balsavimas įvyko V. Putinui anksčiau šį mėnesį pareiškus, kad Maskva gali atšaukti savo 2000 m. sprendimą ratifikuoti sutartį, kad taip atspindėtų JAV, kurios ją pasirašė, bet neratifikavo, poziciją.

Scanpix
Rusijos parlamento aukštieji rūmai.

1996 m. priimta sutartis draudžia visus branduolinius bandymus bet kurioje pasaulio vietoje, tačiau kritikai tvirtina, kad neratifikavus jos potencialas lieka neišnaudotas. Be JAV, sutarties dar nėra ratifikavusios Kinija, Indija, Pakistanas, Šiaurės Korėja, Izraelis, Iranas ir Egiptas.

Estiją ir Suomiją jungiantį dujotiekį pažeidė kinai

Suomijos policijos Nacionalinis tyrimų biuras paskelbė turintis įrodymų, kad su Honkongo vėliava plaukiojantis laivas „Newnew Polar Bear“ yra kaltas dėl apgadinto Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio.

Manoma, kad dujotiekį pažeidė 6 t sveriantis inkaras, kurį pirmadienį iš jūros dugno iškėlė Suomijos karinis jūrų laivynas. Detektyvas inspektorius Risto Lohi pranešė, jog ant inkaro yra žymių, rodančių, kad jis turėjo sąlytį su dujotiekiu.

2023 10 25 16:30
Spausdinti