Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Apkalta V. Gapšiui, mūšiai Gazoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio kariai Gazos Ruože.

Svarbiausių gruodžio 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Seime – apkalta V. Gapšiui

Seimas antradienį pradėjo apkaltą politinės korupcijos byloje nuteistam ir kalėjime bausmę atliekančiam opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovui Vytautui Gapšiui. Toks nutarimas priimtas už balsavus 95 Seimo nariams, prieš buvo vienas ir susilaikė trys parlamentarai. Dėl V. Gapšio mandato panaikinimo bus sprendžiama gruodžio 21 dieną.

Andrius Ufartas/ELTA
V. Gapšys.

Įtrūkiai valdančiojoje koalicijoje

Abejojančių, ar Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen gali toliau vadovauti parlamentui, yra ne tik opozicijoje. Valdančiųjų „laisviečių“ atstovas Tomas Vytautas Raskevičius sako, kad jam ir Laisvės partijai dar reikia laiko nuspręsti, ar „MG Baltic“ byloje nuteisto Liberalų sąjūdžio pirmininkė gali toliau eiti šias pareigas. „Frakcijoje vertinsime atsakytus klausimus ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – žurnalistams Seime teigė T. V. Raskevičius, Seimo pirmininkei antradienį atsakius į opozicijos iškeltus klausimus. Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį bei Darbo partiją kaltomis, opozicijoje prakalbta apie nepasitikėjimą teistomis politinėmis jėgomis.

Dainius Labutis/ELTA
V. Čmilytė-Nielsen.

Rusijai skelbiant apie karinę pažangą, V. Zelenskis prašo JAV pagalbos

Rusijos pajėgos tvirtina gerokai pasistūmėjusios Pietų Ukrainoje aplink Novopokrovkos kaimą Zaporižios regione, antradienį pranešė okupuotai sričiai Maskvos primesta valdžia. Novopokrovka yra maždaug už 20 km į rytus nuo Robotynės, kurią Ukrainos kariuomenė paskelbė atkovojusi vasarą, bet nuo to laiko stengiasi ją išlaikyti. Kyjivas šio pranešimo nekomentavo, bet sakė, kad rusų atakos tęsiasi palei visą fronto liniją, taip pat pietuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį prašys daugiau JAV karinės paramos, kad būtų galima kovoti su Rusija, pareiškusia, kad jos pajėgos daro pažangą fronte, o bet kokia tolesnė JAV pagalba Kyjivui esą patirs fiasko. V. Zelenskis, kuris atvyko į Vašingtoną prašyti toliau teikti pagalbą, susitiks su prezidentu Joe Bidenu ir Kongreso lyderiais iš abiejų partijų.

Scanpix
V. Zelenskis Vašingtone.

D. Tuskas Lenkijos parlamente pristatė savo vyriausybę

Paskirtasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas antradienį pristatė savo vyriausybę, dėl kurios vėliau bus balsuojama Seime. Pristatydamas savo programą jis pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, nes tokia ji stiprintų ir jo šalį, ir patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai, kovojančiai su plataus masto Rusijos invazija. Be to, jis pažadėjo išspręsti jau ilgiau kaip mėnesį trunkančią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų vykdomą blokadą Ukrainos pasienyje.

Scanpix
D. Tuskas.

Toliau bombarduojamas Gazos Ruožas

Izraelis antradienį toliau bombarduoja Gazos Ruožą, pareiškęs, kad jo kampanija, kuria siekiama sunaikinti islamistų grupuotę „Hamas“, privertė ją atsidurti ties žlugimo riba. Humanitarinės pagalbos lyderiai baiminasi, kad apgultą teritoriją netrukus apims ligos ir badas, ir daro diplomatinį spaudimą Izraeliui, kad šis labiau stengtųsi apsaugoti civilius gyventojus. Antradienį vyko įnirtingi mūšiai; „Hamas“ pranešė apie susirėmimus centrinėje Gazos Ruožo dalyje, o liudininkai – apie mirtinus Izraelio smūgius šios palestiniečių teritorijos pietuose. „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Izraelio pajėgos antradienį surengė reidą į ligoninę palestiniečių teritorijos šiaurėje.

2023 12 12 16:30
Spausdinti