Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KOMENTARAS
Vartotojo nuomonė čia nesvarbi
Martynas Gruodis

Pernai lapkritį įsigaliojęs, jau nuo gegužės imamas taikyti Skaitmeninių rinkų aktas (SRA). Tai – naujas reguliavimas, kuriuo ES viliasi užtikrinti sąžiningą konkurenciją skaitmeninėje erdvėje, ištaisyti „rinkos netobulumus“, kurie esą kyla dėl tokių interneto milžinų kaip „Google“, „Amazon“, „Meta“ ir kt. dominuojančios padėties.

Tačiau SRA numatytos taisyklės signalizuoja apie kelias mąstymo klaidas. Jas ignoruojant, sukuriamas precedentas tuo pačiu pagrindu riboti ir kitus sektorius, iškreipiant konkurencijos prasmę. Labiausiai nuo to kenčia tas, kurį apsaugoti norima, – vartotojas.

SRA įvardijami ir konkretūs veiksmai, kuriais šie rinkos „netobulumai“ esą pasireiškia: jie suteikia prioritetą savo antrinėms paslaugoms (pavyzdžiui, elektroninės prekybos puslapyje amazon.com geriau matomose pozicijose siūlomi „Amazon“ prekės ženklu pažymėti produktai), riboja inovacijų kūrėjų ir startuolių plėtrą (nes dalis jų kuria su interneto milžinų siūlomais įrankiais arba naudoja jų renkamus duomenis). Kenčia, pasak ES, ir vartotojai: įsigiję naują „iPhone“ telefoną gali naudotis iš anksto jame įrašytomis bendrovės „Apple“ sukurtomis išmaniosiomis programėlėmis ir dažnu atveju negali pasirinkti alternatyvų. Tai juk itin reikšmingas nepatogumas!

Siekiama, kad tokio elgesio nebeliktų bent jau ES. Naujas reguliavimas galios platformoms, kurių metinės pajamos bent trijose šalyse narėse per pastaruosius trejus metus siekė 7,5 mlrd. eurų, jomis naudojasi 45 mln. aktyvių vartotojų ES per mėnesį ir 10 tūkst. aktyvių verslo vartotojų per metus. Jos gali veikti ir kaip interneto paieškos, bendravimo ir susirašinėjimo, reklamos bendrovės, virtualių asistentų, duomenų saugojimo, vaizdo įrašų dalijimosi platformos. Visos jos, ES institucijų žodžiais, yra arba gali būti prieigos valdytojos, platformos, turinčios stiprią ekonominę padėtį bei tarpininkavimo poziciją ir darančios didelį poveikį vidaus rinkai.

2023 05 17 06:45
Spausdinti