Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Viliojantys patiekalai iš mėsos faršo

Kotletai
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Kiekvienai šeimininkei kartais kyla klausimas: ką tokio pagaminti, kad šeima būtų patenkinta, ir tai atimtų kuo mažiau laiko ir jėgų prie viryklės? Dažniausiai tenka susimąstyti dėl antrųjų patiekalų, ypač jeigu mėsa nelabai geros kokybės. Lieka vienas variantas — mėsą sumalti ir ką nors pagaminti iš faršo...

Pasaulio tautų kotletai

Klasikinius kotletus moka iškepti kiekviena šeimininkė. Mėsą sumalkite. Jeigu labai liesa, įdėkite 150-200 g lašinukų ir sumalkite kartu su mėsa. Į faršą įdėkite piene sumirkytą batono riekelę, įtarkuokite nedidelį svogūną, įmuškite du kiaušinius, pasūdykite, papipirinkite pagal skonį gerai išmaišykite ir kepkite. Tačiau kuo patiekalai, kuriuos galima pagaminti iš faršo, anaiptol nesibaigia.

* Vienas iš paprasčiausių būdų — kotletus patiekti su padažu: į keptuvę, kurioje jie kepė, įdėkite sviesto, 2-3 šaukštus grietinės ir tiek pat sultinio (galima iš kubelių) arba paprasto vandens. Pavirkite, nukoškite ir padažą užpilkite ant kotletų arba patiekite atskirai.

* Vietoj baltos duonos į faršą įdėkite virtų ryžių, kiaušinį, ištirpinto sviesto. Padažas: morką ir svogūną truputį apkepkite, sutrinkite, sumaišykite su miltais ir pomidorų tyre, praskieskite sultiniu, įdėkite prieskonių ir 3-5 minutes pavirkite ant silpnos ugnies. Iškeptus kotletus sudėkite į padažą ir uždengę dangčiu troškinkite 10-12 minučių.

Švediški kotletai. Faršą (400 g), kiaušinio trynį ir 4 šaukštus pieno suplakite, įdėkite tarkuotą šviežią bulvę, keptų svogūnų ir 4 šaukštus tarkuotų marinuotų burokėlių, pasūdykite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, pakepkite. Patiekite su virtomis bulvėmis ir marinuotais agurkais.

Bulgariški. Gaminami panašiai kaip ir švediški, tačiau į faršą dedamas susmulkintas šviežias svogūnas, sumirkytos piene duonos, smulkiai kapotos mėtos, kmynų, raudonųjų pipirų ir apvoliojami ne džiūvėsėliuose, bet miltuose.

Kazokiški. Į mėsą (500 g) įdėkite 2 česnako skilteles, šviežių kopūstų (150 g), duonos. Sumalkite, į faršą įpilkite pieno, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Kotletus apvoliokite plaktame kiaušinyje, po to miltuose, vėl kiaušinyje ir tik po to džiūvėsėliuose.

Prancūziški. Maltą mėsą sumaišykite su susmulkintais svogūnais ir kapotomis petražolėmis, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, suplakite ir įpilkite truputį sultinio arba vandens. Apvoliokite miltuose ir kepkite aliejuje. Padažas: apkepkite daug kapotų svogūnų, užbarstykite juos miltais ir kepkite, kol parusvės. Svogūnus išimkite, o likusiuose riebaluose iškepkite gabalėliais supjaustytas bulves, po to jas išimkite, pasūdykite ir sumaišykite su svogūnais. Gautą masę dėkite į suteptą sviestu skardą, ant viršaus sudėkite iškeptus kotletus, užbarstykite sūriu ir dešimčiai minučių pašaukite į orkaitę. Prieš patiekdami į stalą, užbarstykite raudonaisiais pipirais.

Bavariški. 300 g mėsos, 4 bulvės, 1 kiaušinis, 3 šaukštai grietinėlės. Du kartus mėsmale sumalkite mėsą, sumaišykite su tarkuotomis šviežiomis bulvėmis, įmuškite kiaušinį ir įpilkite grietinėlės, pasūdykite, papipirinkite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje, po to 5-7 min. pašaukite į orkaitę.

Žlėgtainiai (vadinamieji bifšteksai)

Gaminame panašiai kaip kotletus (kalbama apie kapotus žlėgtainius), tik be svogūnų ir duonos. Kad jie būtų sultingesni, įdėkite kiaulienos riebalų arba lašinių. Į faršą įmuškite kiaušinį (1 kg mėsos — 2 kiaušiniai), įpilkite pusę stiklinės pieno arba vandens. Apvolioti džiūvėsėliuose nereikia — kepkite iš abiejų pusių riebaluose, patiekite užbarstę petražolėmis arba krapais.

Galima keptuvėje, kurioje kepė žlėgtainiai, pakepti supjaustytų svogūnų arba pakepti jų atskirai ir uždėti ant iškeptų žlėgtainių. Garnyras tinka bet koks. Taip pat galite iškepti kiaušinių ir uždėti ant žlėgtainių — po vieną kiaušinį ant kiekvieno žlėgtainio.

Pjausnys (vadinamasis šnicelis)

Pjausnys nuo žlėgtainio skiriasi forma (ovalus muštinis) ir apvoliojimo būdu: jis apvoliojamas plaktuose kiaušiniuose, o vėliau džiūvėsėliuose. Verdamas taukuose. Džiūvėsius galima sumaišyti su tiek pat tarkuoto sūrio — tuomet pjausnys įgyja pikantiško skonio. Kad būtų sultingesnis, patiekalą užpilkite ištirpintu sviestu.

Kukuliai

Faršą gaminkite kaip kotletams, bet svogūnus iš pradžių apkepkite atskirai. Pagaminkite nedidelius rutuliukus. Apvoliokite miltuose ir kepkite keptuvėje. Po to sudėkite į troškintuvą, užpilkite grietine arba pomidorų padažu ir troškinkite orkaitėje. Patiekite su padažu, kuriame kukuliai buvo troškinami.

Kukulaičiai (vadinamosios frikadelės) nuo kukulių skiriasi dydžiu — kukulaičiai mažesni. Kukulaičius apvoliokite miltuose, iškepkite, sudėkite į platų puodą keliais sluoksniais, užbarstykite smulkiai supjaustytais svogūnais, įdėkite pomidorų arba grietinės padažo, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 25-30 minučių.

Suktiniai

Faršas ruošiamas kaip kotletams. Padarykite apvalios formos paplotėlius. Į kiekvieną paplotėlį įdėkite įdaro, kraštus sujunkite, padarydami dešros formą, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite svieste. Patiekite su bet kokia koše, virtomis ar keptomis bulvėmis, užpilkite pomidorų arba grietinės padažu ir ištirpintu sviestu.

Įdarai

* Svogūną susmulkinkite ir apkepkite, sumaišykite su kapotais kietai virtais kiaušiniais ir petražolėmis, pasūdykite, papipirinkite, įberkite maltų džiūvėsių ir supilkite sviestą, kuriame kepė svogūnai.

* Grybus kepkite svieste, įpilkite grietinės padažo, pavirkite maišydami, pasūdykite. Kai masė atauš, įdarykite ja suktinius.

* Smulkiai supjaustytus lašinius sumaišykite su česnaku, pasūdykite, papipirinkite ir įdarykite suktinius. Į mėsos faršą įpilkite pieno (500 g faršo — 3 šaukštai) ir šaukštą desertinio vyno.

* Į kiekvieną mėsos paplotėlį įdėkite visą išvirtą kiaušinį. Kraštus sujunkite, suktinius apvoliokite džiūvėsėliuose, iškepkite ir patiekite į stalą užpylę ištirpintu sviestu.

* Įdaras gaminamas iš tarkuoto sūrio, kapotų žalumynų ir prieskonių. Įdarytus suktinius pamirkykite plaktame kiaušinyje, apvoliokite miltuose ir kepkite.

* Į maltą mėsą (800 g) įdėkite 4 virtas sutrintas bulves, 2 kiaušinių trynius, druskos, pipirų, žalumynų ir pagaminkite paplotėlius. Ant vieno paplotėlio dėkite obuolio gabalėlį, uždenkite kitu paplotėliu, sujunkite kraštus, pamirkykite plaktame kiaušinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite. Prieš patiekdami ant kiekvieno suktinio užpilkite ištirpinto sviesto.

„Savaitė“
Komentarai

Taip pat skaitykite:

Įdarytos paprikos

Šiam patiekalui išmokti pasigaminti jums neprireiks nei daug laiko, nei galybės produktų.
Reikės:
4 saldžių raudonųjų paprikų,
1 šaukštelio alyvuogių aliejaus,
2 svogūnų,
3 skiltelių česnako,
jalapeno pipiro,
1 šaukšto aitriosios paprikos miltelių,
kmynų,
450 ml konservuotų pomidorų savo sultyse,
stiklinės ryžių,
stiklinės konservuotų kukurūzų,
stiklinės konservuotų raudonųjų pupelių,

Gaminimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Nupjaukite paprikų viršų, išimkite sėklas.

Sūrio pyragas su šaldytomis braškėmis

Įprasti pyragai kiek pabodo? Norisi naujo skonio? Siūlome išmokti pasigaminti sūrio pyragą su braškėmis.
Jums reikės:
250 g kvadratinių sausainių,100 g sviesto,500 g maskarponės,1 indelio sutirštinto pieno,300 ml plakamosios grietinėlės,3 šaukštų želatinos,šaldytų braškių ir cukraus pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Sausainius sutrinkite į trupinius. Ištirpinkite sviestą ir supilkite ant sausainių trupinių. Kepimo formą (24 cm) išklokite kepimo popieriumi.

Velykiniai keksiukai

Jei nekepsite Velykų bobos, šventėms pasigaminkite velykinių, šokoladinių, saldaininiais kiaušinukais puoštų keksiukų.
Jums reikės:
100 g sviesto,4 kiaušinių,100 g rudojo cukraus,100–120 g miltų,100 g juodojo šokolado,1 šaukštelio kepimo miltelių.Kremui:
100 g kambario temperatūros sviesto,200 g miltelinio cukraus,2 šaukštų kakavos,2 šaukštų citrinos sulčių,šokoladinių arba želinių kiaušinukų.
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Kiaušinius išplakite su cukrumi.

4 receptai, kaip pagaminti įdarytus kiaušinius

Populiarus Velykų stalo patiekalas – įdaryti kiaušiniai. Įdarai gali būti patys įvairiausi.

Bajoriška pasninko lydeka su „spirgučiais“

Ką turėtume pasigaminti, kad šventinis Velykų stalas atitiktų geriausias istorines Lietuvos virtuvės tradicijas? Kadangi pagrindiniai virtuvės madų diktuotojai buvo aukštuomenė – valdovai, didikai ir bajorai, tad patyrinėkime, kaip atrodė būtent jų velykinės puotos.
Anot istorinės lietuviškos virtuvės tyrinėtojo dr. Rimvydo Laužiko, pagrindinis Velykų patiekalas tiek bajoriškoje, tiek valstietiškoje virtuvėje buvo margutis.

Velykų bobos receptas skaičiuoja daugiau nei 200 metų

Šį savaitgalį švęsime Velykas, tačiau nedaugelis žino šios šventės pavadinimo reikšmę. Kaip teigia žemaičiai, jis kilo nuo žemaitiško žodžio „velkinis“, kuris reiškia pirmasis pavasarinis kiaušinis. Pirmojo pavasarinio kiaušinio šventė neįsivaizduojama ne tik be įvairiaspalvių margučių, mėsos patiekalų, bet ir nuo seno Lietuvoje keptų pyragų. Laimingi yra tie, kam pasisekė kaime paragauti močiutės iškepto pyrago, kurio receptą puoselėjo ne viena giminės moteris.