Ieškome naujos keptuvės

Vištiena (Photos.com nuotr.)
Aa+Aa-

Nė viena šeimininkė virtuvėje neišsiverčia be keptuvės. Bet, va, jeigu senoji keptuvė jau tapo nebenaudotina, kaip išsirinkti naują, geresnę?

Kada keisti?

Kada keptuvę reikėtų keisti, matyt, nė vienai šeimininkei netenka ilgai svarstyti. Jeigu teflonu padengtoje keptuvėje kepamas maistas prisvyla, tikėtina, kad teflonas yra susibraižęs. Jei keptuvė deformuojasi, išsilenkia dugnas — tada ji nekaista tolygiai ir maistą paruošti tampa sudėtingiau. Tai jau svarios priežastys ieškoti naujos keptuvės. O ką jau kalbėti apie nulūžusią rankeną ar estetinę išvaizdą gadinančias rūdis, atsirandančias ant blogai prižiūrimų ketaus keptuvių.

Keptuvių įvairovė

UAB „Arkietė“, indų parduotuvių „Žana“ marketingo vadybininkė Reda Basakirskaitė pastebi, jog šiandien parduotuvių lentynose įvairiausių rūšių keptuvės — aliuminio dengtos teflono sluoksniu, keptuvės blynams, nerūdijančio plieno, ketaus, titano keramikos, platinos, akmens masės keptuvės. Populiariausios tos, kurios išsiskiria patvarumu — tai titano keramikos keptuvės, keptuvės su platinos danga ar akmens masės keptuvės.

„Kokia geriausia, vienareikšmiškai atsakyti sunku. Vienai geriausia bus ta, kuri pigi ir gerai kepa, o kitai — skirta profesionalams. Man pačiai labiausiai patinka „Ballarini“ akmens masės keptuvė, skirta profesionalams. Ji labai patvari įbrėžimams, įpjovimams, lengvai prižiūrima. Taip pat patikimos titano keramikos keptuvės, ar keptuvės su platinos danga. Jos labai ilgai tarnauja ir nereikalauja daug priežiūros“, — aiškino keptuvių žinovė, pridūrusi, jog bene labiausiai Lietuvoje vertinamos „Tefal“, „Ballarini“ keptuvės.

Specialistė pataria neabejoti, ar keptuvės kaina atitinka jos kokybę. „Paprastai taip, nes gamintojai, nenorėdami nuvilti klientų, ieško vis tobulesnių sprendimų, kaip pagaminti keptuvę, kad maistas būtų paruoštas kuo greičiau, ekonomiškiau, o pati keptuvė būtų ilgaamžė. Specialiai tam yra gaminami keli dugno sluoksniai, kuriami labiau atsparūs braižymui ir dar daugiau apsaugantys nuo prisvilimo paviršiai. Tad geriausia rinktis žinomą gamintoją. Aišku, jeigu norisi ne tik geros, bet ir stilingos keptuvės, teks mokėti brangiau“, — sakė R.Basakirskaitė.

Jeigu keptuvei įsigyti yra tik ribota suma, R.Basakirskaitė patarė nepirkti pačios pigiausios: „Geriau rinktis kiek brangesnę, bet kokybišką ir patvarią. Rekomenduočiau pigesnes ketaus keptuves, arba, jeigu yra galimybė, titano keramikos, platinos ar akmens masės keptuvę, kurią gera šeimininkė naudos tikrai ne vienerius metus. Juk ir keptuvėmis galioja taisyklė: šykštus moka du kartus“.

Kiek metų tarnauja gera keptuvė, taip pat nėra vienareikšmio atsakymo. Tarkim, aliuminio keptuvės padengtos teflono sluoksniu tarnauja apie 2-3 metus. Tačiau kuo keptuvė plonesniu dugnu, tuo ji greičiau deformuojasi. Ilgaamžėmis vadinamos nerūdijančio plieno, ketaus, titano keramikos, platinos ir akmens masės keptuvės, tačiau viskas priklauso nuo jų priežiūros. Šioms keptuvėms gali būti suteikiama keturių, šešių ar net dešimties metų garantija, o teisingai prižiūrimos tarnaus dar ilgiau.

Kaip prižiūrėti?

Keptuvių žinovė perspėja, jog vos nusipirkus keptuvę, pirmiausiai ją reikia paruošti. O tą reta šeimininkė daro. „Tai viena iš didžiausių klaidų. Taip pat negalima šveisti keptuvių šiurkščiomis kempinėmis. Jeigu aliumininė keptuvė su teflono sluoksniu staigiai atšaldoma, ji gali deformuotis ir tapti netinkama gaminimui“, — pridūrė R.Basakirskaitė.

Štai keli patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti keptuves:

* Prieš pradėdami naudoti naują keptuvę, gerai išplaukite ir sausai iššluostykite. Po to ištepkite keptuvės vidinę dalį nestoru riebalų sluoksniu. Tam puikiai tiks aliejus ar kiti maistiniai riebalai. Paskui indą praskalaukite vandeniu ir išdžiovinkite.

* Taupydami energiją ir saugodami keptuvę, neperkaitinkite jos tuščios, kepkite tik ant silpnos ugnies. Kai maisto gamybai reikalinga stipresnė ugnis, keptuvę kaitinkite tik keletą minučių. Taip pasieksite geriausių kulinarinių rezultatų.

* Itin svarbu! Keptuvės perkaitinimas gali pažeisti apsaugines dangas. Jokiu būdu nepalikite tuščios keptuvės ant ugnies.

* Kepimui geriau naudokite tik medinius ar plastikinius virtuvės įrankius, kurie nebraižo ir nepažeidžia paviršiaus. Stenkitės keptuvės viduje nepjaustyti maisto.

* Panaudoję keptuvę išplaukite šiltu vandeniu su indų plovikliu. Plovimui nenaudokite vielinės kempinės ar abrazyvinių miltelių. Rekomenduojame naudoti tik medžiaginę kempinę ar plastikinį šepetį.

* Keptuvėje nepjaustykite maisto. Aišku, jeigu turite titano keramikos, platininės dangos ar akmens masės keptuvę, galite elgtis daug drąsiau ir naudoti net ir metalinius įrankius.

* Įprastą aliuminio pagrindu pagamintą keptuvę reikėtų vengti perkaitinti, braižyti ir plauti indaplovėje. Neplaukite neatvėsintos keptuvės, galite pažeisti dangą bei išgaubti dugną.

* Siūlytina šveisti minkšta kempinėle. Ketaus keptuves dar reikėtų saugoti nuo surūdijimo.

Keptuvių ypatybės: 

Aliuminio keptuvės dengtos teflono sluoksniu, greitai įkaista, nes pagamintos iš karščiui laidaus metalo. Privalumas — lengvumas. Tačiau jos neatsparios deformacijai, o dangą reikia saugoti, kad nesusibraižytų. Ant aliuminio keptuvių liejama tefloninė danga, kad nesviltų.

Aliuminio keptuvės blynams dengtos teflono sluoksniu. Pritaikytos kepti blynus ir kiaušinius, todėl jų kraštai žemi. Tačiau jos labai greitai deformuojasi.

Nerūdijančio plieno keptuvės Įkaista lėčiau, bet ilgiau išlaiko šilumą. Pagamintos iš metalo, kuris nereaguoja su maistu, todėl maistas neįgauna metalo savybių. Šių keptuvių neėda rūdys, jos yra labai tvirtos, sunkiai deformuojasi ir yra ilgaamžės.

Ketaus keptuvės sunkios, jose šiluma pasiskirsto tolygiai. Labai atsparios deformacijai, todėl jas galima naudoti visą gyvenimą. Trūkumas — gali atsirasti rūdžių. Ilgai išlaiko šilumą.

Akmens masės keptuvės atsparios susibraižymams, lengvai prižiūrimos, sunkiai deformuojasi, ilgaamžės. Pranašumas — lengvesnės, nesvyla ir nesibraižo.

Titano keramikos keptuvės atsparios susibraižymams, lengvai prižiūrimos, sunkiai deformuojasi, ilgaamžės.

Titano keramika. Indai yra padengti grūdintu aliuminio ir ketaus liejiniu. Prie šių keptuvių dugno nelimpa, nekimba ir nesvyla maistas.

Platinos keptuvės labai atsparios susibraižymams.

„Ballarini“ platino keptuvės pagamintos iš vientiso metalo gabalo (aliuminio), kuris padengtas trim garantuojančiais patvarumą sluoksniais, kurie neleidžia susibraižyti. Paviršius ypač kietas, tvirtas ir labai lengvai valomas.
„Savaitė“
*Sutinku su taisyklėmis
Skaityti visus komentarus (5)

Taip pat skaitykite:

Trumpai: kaip apsaugoti kruopas nuo kenkėjų?
..

Daugelis yra susidūręs su tokiu nemaloniu dalyku, kaip maisto kandys ar vabaliukai, apsigyvenę kruopose, miltuose ir ...

Kaip prižiūrėti guminius batus?
..

Ruduo – botų metas. Ši avalynė labai patogi bristi per balas lietingą dieną ar vaikštinėti miške. Ir guminę avalynę ...

​Trumpai: ką daryti, jei apipelijo sūris?
..

Ant skanaus ir brangaus sūrio gabaliuko atsirado pelėsis.

​Odiniai baldai: kaip prižiūrėti
2 ..

Jei nutarėte įsigyti natūralios odos baldus, iš anksto apgalvokite, kur juos statysite ir kaip juos prižiūrėsite.

Trumpai: natūrali drabužių apsauga
..

Keičiantis sezonams, vieni drabužiai nugrūdami prie galinės spintos sienelės, kiti iškeliami į priekį.

​Keraminės plautuvės – virtuvėms su charakteriu
18 ..

Nors pirmosios montuojamos keraminės plautuvės pasirodė šeštajame dešimtmetyje, o įleidžiamos – dar po kelerių ...

Trumpai: prieskonių patikrinimas
..

Patikrinkite kiekvieną indelį ar prieskonių paketėlį, ir nutarkite, ar reikia jums šitų prieskonių, ar ne, kaip dažnai ...

5 idėjos, kaip įrengti jaukų miegamąjį
..

Miegamojo interjeras– tai erdvė, kurioje skiriame laiko sau, norime atsipalaiduoti ir pailsėti, todėl svarbu ...

​Gaminame muilą patys: su žolelėmis
..

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi natūralius produktus.

​Kaip tinkamai plauti daržoves: keli naudingi patarimai
..

Dauguma daržovių yra apdirbamos herbicidais ir pesticidais – cheminėmis medžiagomis, kenksmingomis žmogaus sveikatai.