Tradicinis lietuvių Kūčių stalas

Kūčiukai (Linos Balsytės nuotr. | Alfa.lt)
Aa+Aa-

Kūčios iki šių dienų yra daugiausiai archainių papročių išsaugojusi šventė. Įprasta tą dieną nevalgyti mėsos, už stalo sėsti tik įsižiebus žvaigždei Vakarei ir paragauti 12 valgių, kad metai būtų laimingi. Kūčių dieną svarbiausia būdavo vakarienė, užbaigianti pasninko laikotarpį. Ritualų kupina vakarienė tęsdavosi keletą valandų, mat buvo tikima, kad tas, kuris ilgiau Kūčias valgys, geriau ir ilgiau gyvens, o kas pirmas atsikels kam nors nebaigus valgyti, pirmas ir mirs.

Ant kone kiekvienos šeimos Kūčių stalo visuomet galima rasti žuvies ir silkės patiekalų, kūčiukų, aguonų pieno, obuolių ir grybų. Kūčių valgiai taip pat turi savo simbolinę prasmę, tačiau daugelis dabar jų nebeprisimena. Štai žuvis ir silkė yra pasninko valgis, simbolizuojantis apaštalus, kurie buvo žvejai, obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, kūčiukai – sugrįžtančią saulę arba duonos kepaliukus protėvių vėlėms, o spanguolės apsaugo nuo priešų.

Tačiau svarbiausio šventės patiekalo – kūčios – šiais laikais taip pat beveik niekas nežino. Šis apeiginis valgis iš daigintų kviečių, žirnių, pupų, aguonų ir riešutų, sumaišytų su medumi pasaldintu vandeniu, būdavo skirtas protėvių vėlėms vaišinti. Per vakarienę pirmus kąsnius ir gurkšnius aukodavo vėlėms bei derlių lemiančioms dievybėms, po to indą su kūčia siųsdavo aplinkui stalą. Šią iš pagonybės laikų atėjusią tradiciją šiais laikais pakeitė dalijimasis kalėdaičiais.

Po kalėdaičių laužymo vyriausia šeimos moteris paimdavo vieną obuolį, supjaustydavo į tiek dalių, kiek yra vakarieniautojų, ir pirmąjį gabalėlį duodavo vyriausiam šeimos vyrui. Taip būdavo prisimenama Ievos ir Adomo nuopolis. Paskui obuolio gabalėlius išdalindavo vakarieniautojams. Kitų patiekalų valgymo eilė nenustatyta: valgydavo, ką kas nori, bet labai svarbu bent paragauti kiekvieno valgio. Būdavo tikima, kad kas aplenkia Kūčių valgius, tas nesulauks kitų Kūčių.

Skirtinguose Lietuvos kraštuose skirdavosi ir Kūčių stalas. Žemaičiai neapsieidavo be kanapių ir ant žarijų keptų silkių. Dzūkai ant stalo tiekdavo sriubas, įvairius grybų ir grikių patiekalus. Suvalkiečiams būdingi obuoliai, žirniai, pupos. Vilniaus apskrityje kartu su kūčiukais valgydavo riestainėlius. Taip pat kraštui būdingas patiekalas – virtinukai su aguonų įdaru. Aukštaičiai virdavo kviečius, grūdų mišinius, šustinius, o ant valgių užtrupindavo kalėdaičių.

Beje, per Kūčias nevartojami alkoholiniai gėrimai. Geriamas vanduo, naminė gira, vaisių sultys.

Kūčių vakarienę įprasta užbaigti smaguriaujant saldumynais: kūčiukais, aguonų pienu, spanguolių kisieliumi, džiovintais vaisiais ir riešutais. Baigus valgyti vakarienę stalas nebūdavo nudengiamas. Valgiai ir indai paliekami naktį ateisiančioms protėvių vėlėms. Būdavo tikima, kad tas, kuris ryte rasdavo apverstą savo šaukštą, praturtės arba greitai mirs.

Kūčiukai

1 puodelio miltų su kėlimo milteliais

2 puodelių paprastų kvietinių miltų

2 šaukštų smulkaus cukraus

1 šaukštelio druskos

1 kiaušinio

400g sviesto

1 puodelio vandens

Viską sumaišykite, išminkykite, tešlą atšaldykite šaldytuve 2–3 valandas arba per naktį. Iškočiokite piršto storumo voleliais ir supjaustykite maždaug 1 cm ilgio gabaliukais. Kepkite iki 350 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gerai paruduos.

Aguonų pienas

Kelias saujas aguonų nuplaukite, užplikykite verdančiu vandeniu, nupilkite ir palikite valandai brinkti. Paskui sutrinkite arba keletą kartų (4–5 kartus) permalkite mėsmale. Baigus trinti, užpilkite virintu vandeniu ir palikite kelioms valandoms. Prieš tiekiant ant stalo pasaldinkite pora šaukštelių cukraus arba medaus.

Spanguolių kisielius

1 stiklinės spanguolių

1 l vandens

150 g cukraus

0,5 stiklinės krakmolo

cinamono

gvazdikėlių

Spanguoles nuplaukite, sugrūskite ir išspauskite sultis. Tada užpilkite vandeniu ir virkite su cukrumi bei prieskoniais 4–6 minutes nugriebiant putas. Krakmolą ištirpinkite nedideliame šalto virinto vandens kiekyje ir labai plona srovele pilkite į karštą spanguolių nuovirą, sumaišytą su sultimis. Maišykite kol sutirštės. Ant stalo patiekite atvėsintą.

Alfa.lt
*Sutinku su taisyklėmis
Skaityti visus komentarus (5)

Taip pat skaitykite: