Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Nesudėtingi ir sveiki patiekalai iš inkstų

Patiekalas su inkstais
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Subproduktai (kepenys, širdis, plaučiai, liežuvis, inkstai) kulinarijoje ne visada populiarūs dažniausiai dėl specifinio skonio ir kvapo. Tačiau išradingesnės šeimininkės ir iš jų pagamina įdomių patiekalų, paįvairina meniu. Tiesa, mano draugė nevirtais inkstais lepindavo katytę. Nuo senų laikų žinoma, kad norint išvirti skanią agurkinę sriubą į ją reikia dėti inkstų. Verdami inkstai skleidžia gana nemalonų kvapą, todėl juos prieš verdant reikėtų gerai pamirkyti, užvirus nupilti vandenį, užpilti naujo ir vėl užvirinti.

Agurkų sriuba su inkstais

350 g sultinio, 70 g jaučio inkstų, 45 g petražolių, 15 g salierų, 30 g svogūnų, 30 g porų, 40 g rūgštynių arba špinatų (be jų galima apsieiti), 50 g sūdytų ar raugintų agurkų, 20 g sviesto,30 g grietinės, druskos, žalumynų.

Inkstai nuvalyti (nuimti plėvelę), perpjauti išilgai, pamirkyti, užpilti šaltu vandeniu, užvirinti. Pavirus 5-10 min., išimti iš vandens, nuplauti, nes verdami jie putojo, vėl užpilti šaltu vandeniu ir virti, kol išverda. Supjaustyti griežinėliais.

Prieskonines daržoves supjaustyti griežinėliais, pakepinti svieste, užpilti karštą sultinį, sudėti smulkiai pjaustytus agurkus, pavirti 15 min. Prieš baigiant virti įdedamos rūgštynės, špinatai, druska, pagal skonį galima įpilti užvirinto agurkų sūrymo. Patiekiant įdėti pjaustytų inkstų, užbaltinti grietine, pabarstyti žalumynais.

Jei mėgstame, galima 5 val. pamirkyti perlinių kruopų 1 šaukštą, jas pavirti sultinyje, o paskui viską atlikti taip, kaip pasakota.

Inkstai su kariu

500 g kiaulės inkstų, 100 g šoninės, 2 šaukštai aliejaus, 4 svogūnai, 1 obuolys, druskos, paprikos miltelių, kario, 100 g kondensuoto pieno, citrinos sulčių.

Inkstus gerai nuvalyti, išmirkyti, supjaustyti griežinėliais, paskaninti kariu. Šoninę supjaustyti juostelėmis, paspirginti, sudėti inkstų gabalėlius, svogūnus, pjaustytus žiedeliais, pakepinti, pasūdyti. Obuolį supjaustyti kubeliais, pabarstyti paprikos milteliais, sudėti į inkstus, supilti kondensuotą pieną. Viską pavirti 5-10 min. Paskaninti citrinos sultimis.

Inkstų ragu

500 g kiaulės inkstų, 125 g šoninės, 2 porai, druskos, pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, 1 stiklinės mėsos sultinio, 2 pomidorai, 1 šaukštas krakmolo.

Inkstus gerai nuvalyti, perpjauti išilgai, išpjauti gyslas, pamirkyti, supjaustyti gabalėliais. Šoninę paspirginti, į ją sudėti pjaustytus inkstus, griežinėliais pjaustytus porus, paskaninti druska, pipirais, 5 min. patroškinti. Supilti karštą mėsos sultinį ir dar 15 min. ant silpnos ugnies patroškinti. Pomidorus blanširuoti, nulupti, supjaustyti į 8 dalis, dėti į ragu, pakaitinti. Padažą sutirštinti vandenyje atskiestu krakmolu. Paragavus dar paskaninti norimais prieskoniais, druska.

Paskrudinti inkstai

500 g kiaulės ar veršio inkstų, miltų, 40 g sviesto, 6 šaukštai konjako, 0,5 stiklinės saldžios grietinėlės, 4-6 šaukštai saldžiojo raudonojo vyno, druskos, pipirų, čiobrelio, žiupsnelis cukraus, citrinos sulčių.

Inkstus nuvalyti, perpjauti išilgai, pašalinti gyslas, pamirkyti vandenyje. Išėmus nusausinti, supjaustyti plonomis juostelėmis, pavolioti miltuose, gerai apkepti įkaitintame svieste. Pašildytą konjaką pilti į dubenėlį, uždegti ir pilti ant inkstų. Grietinėlę sumaišyti su saldžiuoju raudonuoju vynu, druska, pipirais, čiobreliu, cukrumi, užpilti ant inkstų ir užvirinti, pašlakstyti citrinos sultimis.

Inkstai raudonojo vyno padaže

250 g kiaulės inkstų, 250 g pievagrybių, 20 g margarino, 1 svogūnas, 1 stiklinė raudonojo vyno, pipirų, druskos, baziliko, 1 šaukštelis miltų, petražolių.

Inkstus gerai nuvalyti, perpjauti išilgai, išmirkyti, supjaustyti griežinėliais, pakepinti įkaitintame margarine. Sudėti griežinėliais pjaustytus grybus, svogūnus, truputį pakepinti. Supilti vyną, 15 min. patroškinti, paskaninti pipirais, druska, baziliku. Padažą sutirštinti trupučiu miltų. Prieš patiekiant pabarstyti pjaustytais petražolių lapeliais.
Alfa.lt
Komentarai

Taip pat skaitykite:

Pomidorų pagardas su migdolais

Kai kartais norisi kažko skanaus, bet nežinote, ko, pabandykite pomidorų pagardą su migdolais – labai skanu su šviežia duona.
Jums reikės: apie 1 kg pomidorų; 1 citrinos; 600 g cukraus; 70 g migdolų be odelių; žiupsnelio rozmarinų.
GAMINIMAS
Pomidorus keletui sekundžių įmeskite į verdantį vandenį. Tada perliekite šaltu ir nulupkite. Susmulkinkite mažais kubeliais. Išspauskite citrinos sultis, įberkite rozmarinų ir išmaišykite. Sudėkite į puodą ir užvirkite.

7 patarimai, kaip kepti jautieną folijoje

Paruošti jautieną taip, kad ji būtų minkšta ir sultinga, nėra lengva, todėl daugelis tiesiog vengia gaminti jautienos patiekalus. Tačiau žinant keletą paslapčių net ir iš ne pačios geriausios jautienos galima paruošti puikių patiekalų. Štai keletas patarimų, kaip kepti jautieną folijoje:
1. Prieš suvyniodami jautienos gabalą į foliją, gerai mėsą įtrinkite prieskoniais su aliejumi ir greitai iš visų pusių apkepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje.

Varškės putėsiai su uogomis

Esate smaližius ar smaližė? Tuomet siūlome jums išmokti pasidaryti ir paskanauti varškės putėsiais su uogomis.
Jums reikės:
250 g varškės,75 g cukraus,300 g žemuogių,3 šaukštų kiaušinio likerio,pakelio vanilinio cukraus,stiklinės grietinėlės,šaukštelio želatinos.
Gaminimas:
Į permaltą per mėsmalę varškę dedame pertrintas per sietelį uogas bei paprastą ir vanilinį cukrų, kiaušinių likerį ir viską sumaišome. Į masę dar įpilame ištirpintos želatinos ir plaktą grietinėlę.

Lietinius blynelius valgydavo tik didikai

Lietiniai blyneliai – prabangus patiekalas, kurį XVI–XVII amžiuje skanauti galėjo tik pasiturintys žmonės, – kunigaikščiai, didikai, bajorai ar turtingi miestiečiai.
„Kad iškeptume tikrą ploną lietinį blyną, reikia itin aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie tais laikais buvo brangūs“, – pasakoja lietuviškos virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas. Iš paprastų, nepikliuotų ar ruginių miltų lietinių blynų neiškepsi.“ Lietiniai blynai tuomet dažnai gaminti su įvairiais įdarais. Tokie vadinti naliesnikais.

Kesadilijos su obuolių ir medaus įdaru

Šis patiekalas puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei.
Jums reikės:
4 tortilijų,250 g tarkuotos mocarelos,1 didelio obuolio,skysto medaus arba sirupo.
Gaminimo eiga:
Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais ir jais apdėkite du tortilijų papločius. Pašlakstykite medumi ar sirupu.Mocarelos sūrį padalykite pusiau ir užbarstykite ant kiekvieno papločio su obuoliais. Uždėkite ant viršaus po kitą tortiliją.Gerai įkaitinkite sausą keptuvę ir atsargiai įdėkite į ją tortiliją.

Mėsos kukuliai pomidorų padaže

Sotūs, lengvai pagaminami, ir dangiškai gardūs kukulaičiai, kurie pradžiugins jūsų skrandį ir per sočius sekmadienio pietus, ir po sunkios darbo dienos.
Jums reikės: 700–800 g maltos paukštienos, 1 kiaušinio, 1 šaukšto džiūvėsėlių, 2 šaukštų grietinės, prieskonių paukštienai, aliejaus.
Padažui: 400 g konservuotų arba šviežių smulkintų pomidorų (jei naudosite šviežius, papildomai reikės šaukšto pomidorų pastos), 1 svogūno, 1–2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, cukraus ir maltų pipirų, žolelių.