Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Augalai kovoja su cholesteroliu

Augalai kovoja su cholesteroliu (Archyvo nuotr.)Žiūrėti nuotraukų galeriją
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Nors skamba kiek juokingai, tačiau iš tiesų kovoti su cholesteroliu gali padėti kitoks – „geresnis“ – cholesterolis! Jis turi ir kitą pavadinimą – augaliniai steroliai. Augalinių sterolių galime gauti iš saulėgrąžų, dygminų, kukurūzų, alyvų aliejaus arba šių aliejų pagrindu pagamintų produktų.

Atradus, kad, vartojant augalinių sterolių, galima natūraliomis priemonėmis sumažinti cholesterolio kiekį, mokslininkai kibo į darbą išgauti sterolius iš augalų ir sukoncentruoti didesnius jų kiekius. Pirmieji produktai bei maisto papildai jau atsirado ir parduotuvių bei vaistinių lentynose.

Pavyzdžiui, sviesto ir margarino skyriuje jau galime įsigyti tepaus riebalų mišinio „Flora pro.activ“ su augaliniais steroliais, kuris parduodamas daugiau nei 30 šalių.

Skonis tas pats, poveikis – priešingas

Gali pasirodyti iš tiesų neįprasta – tai, ko anksčiau vengėme, dabar tapo sveikatai naudingu produktu.

Net ir skeptikams pabandyti verta – moksliniais tyrimais įrodyta, kad „Flora pro.activ“ sudėtyje esantys augaliniai steroliai sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, kasdien suvalgant reikiamą augalinių sterolių kiekį.

Teigiamai sveikatą veikiančių polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų daugiausiai gaunama su saulėgrąžų, dygminų, kukurūzų, alyvų aliejais arba šių aliejų pagrindu pagamintais produktais. Vienas tokių - „Flora pro.activ“ tepusis riebalų mišinys, kuriame naudojami polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų turintys aliejai.

„Flora pro.activ“ yra pagamintas iš nehidrintų augalinių riebalų, taigi beveik neturi transriebalų (mažiau nei 0,5g/100g), o sočių riebalų kiekis yra net 4 kartus mažesnis nei gyvulinės kilmės produktuose.

Pastaraisiais metais Amerikos ir Europos šalių mokslinėse laboratorijose buvo atliekami tyrimai analizuojant augaluose esančių elementų – sterolių – savybes. Tyrimai parodė, kad vartojant augalinių sterolių, galima natūraliomis priemonėmis sumažinti cholesterolio kiekį . Per parą su maistu gaunant 1,5-2,4 g sterolių, cholesterolio kiekis per 2-3 savaites gali sumažėti iki 7-10 procentų. Paprastai per parą su maistu žmogus apytiksliai gauna 10 kartų mažesnę sterolių dozę - tik 0,17-0,2 g. Augalinių sterolių nedideliais kiekiais yra augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose, grūduose ir daržovėse.

Mokslininkų pasiekimai įdiegti maisto pramonėje

Mokslininkai jau rado būdų išgauti sterolius iš augalų ir sukoncentruoti didesnius jų kiekius, tokiu būdu sukurdami galimybę panaudoti teigiamas augalų savybes sveikatos tikslams.

Mokslo tyrimais įrodyta, kad „Flora pro.activ“ sudėtyje esantis augalinių sterolių kiekis „blogojo“ cholesterolio sumažina iki 7-10 proc. per 2-3 savaites, kasdien suvalgant reikiamą 1,5-2,4g augalinių sterolių kiekį, t.y. tris riekeles duonos, užteptos „Flora pro.activ“.

„Unilever“ kompanijos gaminamo „Flora pro.activ“ sudėtyje esančių augalinių sterolių poveikis cholesterolio mažinimui yra pagrįstas 40 klinikinių studijų įvairiose pasaulio šalyse.

Nepriklausomais tyrimais produkto teigiamą poveikį cholesterolio lygiui kraujyje jau patvirtino Europos Sąjungos kontroliuojančios institucijos, taip pat Norvegijos, Islandijos, Izraelio, JAV, Šveicarijos Brazilijos, Australijos, Naujosios Zelandijos, Japonijos ir kitų šalių atsakingos valstybinės institucijos.

Augalinių sterolių teigiamą poveikį kovojant su cholesteroliu patvirtino ir garsios pasaulio medikų organizacijos – Tarptautinė aterosklerozės asociacija, JAV, Australijos, Belgijos, Italijos ir kitų šalių medikų asociacijos.

Augalinių sterolių teigiamą poveikį mažinant cholesterolio lygį patvirtino Europos maisto ir saugos tarnyba (European Food and Safety Authority/EFSA) bei JAV Maisto ir vaistų administracija (US Food and Drug Administration).

Kadangi Lietuva yra tarp pirmaujančių Europos šalių pagal padidinto cholesterolio kiekį gyventojų kraujyje, o mitybos įpročių keisti neskubame, belieka bent parduotuvėje vietoj sviesto pakelio pasirinkti tai, kas žada paprastesnį problemų sprendimą, neatsisakant taip mėgstamų produktų.

 

alfa.lt
Komentarai

Taip pat skaitykite:

​Ką valgyti ir ko vengti padidėjus cholesteroliui?

Cholesterolis – riebi medžiaga, randama visose gyvose ląstelėse.

​Ar baltyminė dieta – geriausia išeitis nutukusiems?

Jei trokštate greitai sugrąžinti savo pasunkėjusiam kūnui patrauklią formą ir ilgai išsaugoti gautą rezultatą, ...

​Produktų suderinamumas: ar tinkamai maitinamės?

Įtarimas, kad mūsų skrandis nėra konteineris, į kurį galima versti viską iš eilės, žmonėms kildavo ir senovėje.

​Mokslininkai: trumpai pabadauti – naudinga!

Anksčiau buvo manoma, kad badavimas kenkia organizmui. Amerikiečių mokslininkai paneigė šią nuostatą.

​Netinkamai konservuotas maistas kelia grėsmę sveikatai

Panevėžio visuomenės sveikatos centras praneša, kad rugpjūčio mėnesį buvo užregistruotas pirmasis Panevėžio apskrityje ...

​Kokia jūsų plaukų spalva, tokia ir sveikata

Gamtoje viskas paklūsta jos įstatymams. Ir mūsų natūrali plaukų spalva – ne atsitiktinumas.

​6 trenerio patarimai pradedantiems bėgioti

„Pirmieji kartai pareikalavo daug pastangų ir ryžto“, – prisimena pirmąjį kartą beveik visi bėgikai mėgėjai.

​Mokykla – ne baubas

Mokslo metai ateina su savo džiaugsmais ir rūpesčiais.

​Italai numato bausmes už liesumo propagavimą

Asmenys, kurie interneto tinklalapiuose šlovins liesėjimo maniją, netrukus Italijoje galės dvejiems metams atsidurti ...

​Maisto pramonės atstovai raginami gaminti sveikesnius produktus

Dvylikos Europos Sąjungos šalių ekspertai pastaruosius ketverius metus suvieniję jėgas vykdė projektą „Salux“, kurio ...