Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Aa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“
*Sutinku su taisyklėmis

Taip pat skaitykite:

Kaip skaniai paruošti moliūgų sėklas?
..

Jei iki šiol, ruošdami moliūgų patiekalus, jų sėklas išmesdavote, galbūt šis straipsnis paskatins persigalvoti.

Apelsinų ir raudonųjų svogūnų salotos su kumpiu
..

Gaivios, saldžiai aštrios ir labai sočios salotos. Kviečiame išbandyti.

​Itališki kukulaičiai su moliūgu ir rikota
..

Trokštate nuvykti į Italiją? Kviečiame sekmadienio pietums susikurti Italiją savo namuose.

Įdaryti pomidorai ir paprikos
..

Spalvingas paprikas ir pomidorus galima įdaryti mėsa ir daržovėmis.

Gaspačas su avokadų padažu
..

Šios klasikinės vasaros sriubos iš šviežių daržovių, aitriųjų pipirų ir česnakų nereikia virti.

​Kriaušių pyragas su migdolais
..

Nėra tokių, kuriems šis prancūziškas skanėstas nepatiktų.

​Moliūgo troškinys su faršu
..

Kadangi moliūgas nepasižymi ryškiu skoniu, pagardinkite patiekalą žolelėmis ir prieskoniais.

​Kaip išsipjaustyti Helovino moliūgą?
 ŽIŪRĖTI 8 ..

Manote, Helovino moliūgo pabaisą išpjaustyti sunku? Visai ne! Pabandykite tai pasidaryti pagal šią vaizdo pamoką.

​Rudens gėrimai su cinamonu
..

Arbata su cinamonu – ypatingai naudingas gėrimas, ypatingai ryte. Tokia arbata gerina imunitetą bei širdies ir ...

​Kalmarai: kaip išsirinkti ir ką gaminti?
..

Kalmarų mėsa yra labai naudinga ir maistinga.

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis 2 ..

Jautienos guliašas su kava 1

Valentina: į vyro širdį – per skrandį 2

Jautienos „carpaccio“ ..

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys ..