Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“
Komentarai

Taip pat skaitykite:

Pomidorų pagardas su migdolais

Kai kartais norisi kažko skanaus, bet nežinote, ko, pabandykite pomidorų pagardą su migdolais – labai skanu su šviežia duona.
Jums reikės: apie 1 kg pomidorų; 1 citrinos; 600 g cukraus; 70 g migdolų be odelių; žiupsnelio rozmarinų.
GAMINIMAS
Pomidorus keletui sekundžių įmeskite į verdantį vandenį. Tada perliekite šaltu ir nulupkite. Susmulkinkite mažais kubeliais. Išspauskite citrinos sultis, įberkite rozmarinų ir išmaišykite. Sudėkite į puodą ir užvirkite.

7 patarimai, kaip kepti jautieną folijoje

Paruošti jautieną taip, kad ji būtų minkšta ir sultinga, nėra lengva, todėl daugelis tiesiog vengia gaminti jautienos patiekalus. Tačiau žinant keletą paslapčių net ir iš ne pačios geriausios jautienos galima paruošti puikių patiekalų. Štai keletas patarimų, kaip kepti jautieną folijoje:
1. Prieš suvyniodami jautienos gabalą į foliją, gerai mėsą įtrinkite prieskoniais su aliejumi ir greitai iš visų pusių apkepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje.

Varškės putėsiai su uogomis

Esate smaližius ar smaližė? Tuomet siūlome jums išmokti pasidaryti ir paskanauti varškės putėsiais su uogomis.
Jums reikės:
250 g varškės,75 g cukraus,300 g žemuogių,3 šaukštų kiaušinio likerio,pakelio vanilinio cukraus,stiklinės grietinėlės,šaukštelio želatinos.
Gaminimas:
Į permaltą per mėsmalę varškę dedame pertrintas per sietelį uogas bei paprastą ir vanilinį cukrų, kiaušinių likerį ir viską sumaišome. Į masę dar įpilame ištirpintos želatinos ir plaktą grietinėlę.

Lietinius blynelius valgydavo tik didikai

Lietiniai blyneliai – prabangus patiekalas, kurį XVI–XVII amžiuje skanauti galėjo tik pasiturintys žmonės, – kunigaikščiai, didikai, bajorai ar turtingi miestiečiai.
„Kad iškeptume tikrą ploną lietinį blyną, reikia itin aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie tais laikais buvo brangūs“, – pasakoja lietuviškos virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas. Iš paprastų, nepikliuotų ar ruginių miltų lietinių blynų neiškepsi.“ Lietiniai blynai tuomet dažnai gaminti su įvairiais įdarais. Tokie vadinti naliesnikais.

Kesadilijos su obuolių ir medaus įdaru

Šis patiekalas puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei.
Jums reikės:
4 tortilijų,250 g tarkuotos mocarelos,1 didelio obuolio,skysto medaus arba sirupo.
Gaminimo eiga:
Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais ir jais apdėkite du tortilijų papločius. Pašlakstykite medumi ar sirupu.Mocarelos sūrį padalykite pusiau ir užbarstykite ant kiekvieno papločio su obuoliais. Uždėkite ant viršaus po kitą tortiliją.Gerai įkaitinkite sausą keptuvę ir atsargiai įdėkite į ją tortiliją.

Mėsos kukuliai pomidorų padaže

Sotūs, lengvai pagaminami, ir dangiškai gardūs kukulaičiai, kurie pradžiugins jūsų skrandį ir per sočius sekmadienio pietus, ir po sunkios darbo dienos.
Jums reikės: 700–800 g maltos paukštienos, 1 kiaušinio, 1 šaukšto džiūvėsėlių, 2 šaukštų grietinės, prieskonių paukštienai, aliejaus.
Padažui: 400 g konservuotų arba šviežių smulkintų pomidorų (jei naudosite šviežius, papildomai reikės šaukšto pomidorų pastos), 1 svogūno, 1–2 skiltelių česnako, alyvuogių aliejaus, cukraus ir maltų pipirų, žolelių.

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis

Jautienos guliašas su kava

Valentina: į vyro širdį – per skrandį

Jautienos „carpaccio“

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys