Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“
Komentarai

Taip pat skaitykite:

​Pikantiški paukštienos ritinėliai su morkomis ir sūriu

Vasarą nesinori nieko riebaus, todėl vištienos ar kalakutienos ritinėliai su morkomis ir sūriu puikiai tiks ir šeimai.

​Top 10: renkamės, saugome ir valgome medų

Kaip išsirinkti, laikyti ir vartoti medų, kad gautume visas jo naudingąsias medžiagas?
Teisingas gero medaus vartojimas labai naudingas mūsų sveikatai.
Pirkite tik natūralų medų – tik jis naudingas sveikatai. Neretai medus maišomas su cukrumi, krakmolu, miltais ir kitais produktais – tai yra žemos kokybės medus. Todėl, pirkdami medų iš bitininkų, būkite atidūs.

Norite išsiskirti kulinariniais sugebėjimais? Pasigaminkite levandų sirupo

Jei norite išskirtinio desertų skonio, pasigaminkite levandų sirupo.

​Pica keptuvėje

Ši pica – puiki alternatyva tradicinėms picoms. Be to, ji gaminama greitai ir lengvai.
Jums reikės:
1 stiklinės kefyro,
3 pomidorų,
200 g rūkytos dešros (arba kumpio, šoninės),
120 g fermentinio sūrio arba mocarelos,
500 g miltų,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio geriamosios sodos,
druskos, raudonėlio ir picos prieskonių pagal skonį,
aliejaus.

Gaminame:
Į kambario temperatūros kefyrą suberkite sodą ir palaukite, kol ji baigs putoti. Įmuškite kiaušinį. Įberkite druskos, raudonėlių ir išmaišykite.

​Ar žinote, kaip teisingai laikyti kiaušinius?

Vištų kiaušinių yra kone kiekviename namų šaldytuve.

​12 sveikų receptų, pakeisiančių bulvių traškučius

Bulvių traškučiai skanūs, tačiau nėra naudingi organizmui. Juose pilna kalorijų, druskų ir riebalų.

Konkursas: leidai, pagaminti namie

Į šį šilkinio skonio ledų pagrindą galėsite įmaišyti įvairiausių norimų priedų, kad ledai būtų dar skanesni.

Užkietėjusiems smaližiams: šokoladiniai ledai su riešutais

Naminiai ledai ne tik skaniau, bet ir sveikiau. Kokia gi vasara be naminių ledų?
Jums reikės:
400 ml plakamosios grietinėlės,2 šaukštų kakavos miltelių,2 miltelinio cukraus,100 g juodojo šokolado,100 g riešutų,2 šaukštų apelsinų (arba citrinos) sulčių.
Gaminame:
Šokoladą ištirpinkite ir palikite pravėsti.
Grietinėlę sumaišykite su kakava ir išplakite elektriniu plaktuvu.
Riešutus sumalkite į miltus (galite tai padaryti kavamale).
Į grietinėlę supilkite sultis, suberkite riešutus ir sudėkite šokoladą.

​Ruošiamės žiemai: baklažanai pomidorų padaže

Tai – nuostabus užkandis žiemą, nesunkiai padaromas, greitai suvalgomas.

Jums reikės:
2 kg baklažanų,500 g saldžiųjų pipirų,500 g pomidorų,kelių skiltelių česnako,1 l pomidorų padažo,100–150 ml aliejaus kepimui,lauro lapelio, kelių žirnelių juodųjų pipirų,po žiupsnelį druskos, cukraus, cinamono ir muskato.
Gaminame:
Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite pastovėti 15 minučių.
Nupilkite išsiskyrusį skystį, nusausinkite baklažanus popieriniu rankšluosčiu.

​Kuo savo vaikus sekmadieniais lepina žymios mamos?

Dažnam vaikystės prisiminimai yra persipynę su akimirkomis, praleistomis tėvų ar senelių virtuvėje belaukiant, kol ...

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis

Jautienos guliašas su kava

Valentina: į vyro širdį – per skrandį

Jautienos „carpaccio“

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys