Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“
Komentarai

Taip pat skaitykite:

​Sveiki pusryčiai su akai uogomis

Susikurkite menišką pusryčių dubenį su akai (acai) uogomis

Skanumėlis: pomidore keptas kiaušinis

Lengvi ir kitokie pusryčiai: saulėje sunokę pomidorai šį patiekalą daro ypatingai skanų.
4 porcijoms Jums reikės:
4 didesnių pomidorų, 5 kiaušinių, 100 g sūrio, 1 šaukštelio majonezo (nebūtinai), svogūnų laiškų, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus.
Gaminame:
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo indą pašlakstykite aliejumi.
Nupjaukite pomidorų apačias ir šaukšteliu išskobkite vidų. Sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su vienu kiaušiniu bei majonezu.

​26 receptai, kuriuos turėtumėte mokėti gaminti būdami 20-ies

1. Keptas lydytas sūris

Kepti cukinijos griežinėliai su lydytu sūreliu

Tai – puikusvasaros patiekalas: lengvas, skanus, nekaloringas

​Kas yra bergamotė?

Bergamotės pavadinimą girdėjo daugelis. Daugiausia tie, kurie mėgsta gerti arbatą su bergamote. Bet, kas yra bergamotė – augalas ar vaisius, – žino ne visi.
Bergamotė – tai visžalis citrusinis medis su pailgais žaliais lapais ir dideliais stipriai kvepiančiais žiedais. Prinokę šio medžio vaisiai yra geltonai žali, savo forma primena kriaušę, o jų skonis – karčiai rūgštus. Iš esmės, tai – apelsino porūšis, tačiau šie vaisiai nevalgomi.

​Pikantiški paukštienos ritinėliai su morkomis ir sūriu

Vasarą nesinori nieko riebaus, todėl vištienos ar kalakutienos ritinėliai su morkomis ir sūriu puikiai tiks ir šeimai.

​Top 10: renkamės, saugome ir valgome medų

Kaip išsirinkti, laikyti ir vartoti medų, kad gautume visas jo naudingąsias medžiagas?
Teisingas gero medaus vartojimas labai naudingas mūsų sveikatai.
Pirkite tik natūralų medų – tik jis naudingas sveikatai. Neretai medus maišomas su cukrumi, krakmolu, miltais ir kitais produktais – tai yra žemos kokybės medus. Todėl, pirkdami medų iš bitininkų, būkite atidūs.

Norite išsiskirti kulinariniais sugebėjimais? Pasigaminkite levandų sirupo

Jei norite išskirtinio desertų skonio, pasigaminkite levandų sirupo.

​Pica keptuvėje

Ši pica – puiki alternatyva tradicinėms picoms. Be to, ji gaminama greitai ir lengvai.
Jums reikės:
1 stiklinės kefyro,
3 pomidorų,
200 g rūkytos dešros (arba kumpio, šoninės),
120 g fermentinio sūrio arba mocarelos,
500 g miltų,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio geriamosios sodos,
druskos, raudonėlio ir picos prieskonių pagal skonį,
aliejaus.

Gaminame:
Į kambario temperatūros kefyrą suberkite sodą ir palaukite, kol ji baigs putoti. Įmuškite kiaušinį. Įberkite druskos, raudonėlių ir išmaišykite.

​Ar žinote, kaip teisingai laikyti kiaušinius?

Vištų kiaušinių yra kone kiekviename namų šaldytuve.

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis

Jautienos guliašas su kava

Valentina: į vyro širdį – per skrandį

Jautienos „carpaccio“

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys