Paieška
Orai ºC
Horoskopai
Astromanija

Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Keisti teksto dydįAa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“
Komentarai

Taip pat skaitykite:

​Citrinų kremas su bezė

Citrinų kremas (angl. curd) yra švelnus, labai tirštas ir saldžiai rūgštaus skonio.

Kefyro padaže kepta menkė

Pagal šį receptą iškepta žuvis išliks sultinga, o daržovės suteiks švelnų skonį.

Tradicinis citrinų ir žaliųjų citrinų marmeladas

Saldžiarūgštis marmeladas, pagamintas pagal tradicinį receptą, tinka ir pusryčių skrebučiams, ir kepiniams gardinti.

​Du viename: pomidorų salotos su duona

Spalvingos salotos puikiai tinka vakarienei – valgykite jas vienas arba su kepta žuvimi.

​Kiauliena su kadagio uogomis ir džiovintais abrikosais

Šis nesudėtingas, greitai pagaminamas sultingas ir kvapnus patiekalas puikiai dera su bulvių koše.

Tiesiog tirpsta burnoje: vyne troškinta vištiena su čiobreliais

Jei pasirinksite muskatinį vyną, daugiau nieko specialaus nereikės.

​Pica su prancūziškomis bulvytėmis

Jums reikės:500 g miltų,250 ml vandens,25 g šviežių mielių,10 g druskos,50 g aliejaus

​Fritata su keptomis daržovėmis ir sūrio padažu

Frittata yra itališkas patiekalas, panašus į omletą, su mėsa, sūriu arba daržovėmis.

Meksikietiškai: pusryčiai su „nachos“ traškučiais

Nachos– meksikiečių patiekalas, gaminamas iš tortilijų gabaliukų, tiekiamų su sūriu ar sūrio padažu.

Verta išbandyti: kakaviniai blynai, pertepti „Oreo“ kremu

Atsibodo įprasti blynai? Kviečiame išbandyti naujoviškus, kakavinius blynus, perteptus Oreo kremu. Išbandykite – tikrai ...

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis

Jautienos guliašas su kava

Valentina: į vyro širdį – per skrandį

Jautienos „carpaccio“

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys