Jautienos steikas šventiniam stalui

Jatienos steikas (Flickr nuotr.)
Aa+Aa-

Šaltėjant orams vis dažniau į skrandį norisi „įsimesti“ mėsos. Baltymų šaltinis išties reikalingas, kad pakaktų energijos ir su šalčiu, ir su rudeniniu tinguliu pakovoti. Virtuvės šefai rekomenduoja pasigaminti steiką.

Patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti ne ilgiau kaip valandą, pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Steikas – tai didokas mėsos, dažniausiai jautienos, gabalas. Lietuvoje steikui dažniausiai naudojama jautienos išpjova.

Steikas, priklausomai nuo įpročių bei skonio, gali būti kepamas ant grilio, atviros ugnies ar net keptuvėje. Pagal skonį skiriasi ir patiekalo iškepimo laipsnis. Vieni mėgsta iškeptą steiką, kiti – iškeptą ne iki galo, o treti – vos apkeptą su krauju. Būtent pastarasis ir yra labiausiai vertinamas šio patiekalo mėgėjų.

Steikui skirta mėsa yra brandinama (laikoma žemoje pliusinėje temperatūroje, gerai vėdinamose patalpose) kone 4 savaites. Tokios mėsos retai, bet galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Namuose mėsos brandinti nerekomenduojama. Todėl patyrę virėjai rekomenduoja steikui skirtą mėsą pamarinuoti valandą–pusantros. Geriausiai marinatui tinka garstyčios.

Kiekvieną mėsos gabalą reikia gausiai ištrinti garstyčiomis ir nedelsiant suvynioti į plėvelę arba kepimui skirtą rankovę ir palikti kambario temperatūroje.

Be garstyčių marinatui tinka aliejus su česnaku, citrina, vyno actas.

Prieš kepant nuo mėsos popierine servetėle reikia nušluostyti nesusigėrusį marinatą. Jeigu norite, kad steikas būtų aštrus, apvoliokite mėsą grubiai maltuose pipiruose. Sūdyti mėsos nereikia. Keptuvę stipriai įkaitinkite. Galima kepti ant aliejaus ir be jo.

Steikui dėti skirta lėkštė turi būti karšta. Ją sušildyti galima mikrobangų krosnelėje arba aplieti karštu vandeniu ir sausai nušluostyti.

Tik įdėtą į lėkštę steiką sūdome ir gardiname pipirais. Jeigu mėsą kepėte be aliejaus, galite ant jos uždėti gabalėlį sviesto.

--------------------------------------------------------------------------------

Komentaras:

Dietologė Daiva Pipiraitė:

Teigti, kad žalios mėsos vartojimas sveikas ar nesveikas žmogui, negaliu, nes ne viskas yra moksliškai pagrįsta ir įrodyta. Steikas nėra pavojingas žmogaus sveikatai. Nors, skrudinant raudoną mėsą, gali susidaryti kancerogeninių medžiagų. Galbūt termiškai neapdorota mėsa sunkiau virškinama. O kiti teiginiai apie žalą arba naudą yra tik spekuliacijos.

--------------------------------------------------------------------------------

Verta žinoti:

◦šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiesiems;

◦pastaraisiais metais pasikeitė galvijų auginimo būdai bei jų paruošimas vartojimui. Šiuo metu jautienoje apytiksliai 20 proc. mažiau riebalų, daug sveikesnis „gerųjų“ ir „blogųjų“ riebalų santykis negu prieš daugelį metų. Be to, jautienoje esanti linolo rūgštis (riebalų rūgštis) mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

◦jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies - ypač moters organizmui vertingų mineralų.

◦keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti sergantieji šizofrenija.

 

„Lietuvos sveikata“


*Sutinku su taisyklėmis

Taip pat skaitykite:

Savaitgalio pusryčiai: citrininiai blynai su rikotos sūriu ..

Skanauti blynus nereikia rimtos priežasties. Šis patiekalas puikiausiai tiks ir be progos.

​Pasiilgusiems vasaros – ledų sumuštinių receptas ..

Nors šiuo metu ledai lauke, siūlome jums išbandyti šį viliojantį receptą, kad atėjus vasarai – būtumėte tikri ledų ...

​5 būdai, kaip greitai paruošiamus makaronus paversti gurmanišku patiekalu ..

Ar žinote, kad virtuvės virtuozai tailandietišką vištieną ruošia su paprasčiausiais karštu vandeniu užpilamais ...

Japoniškai virti kiaušiniai: kaip kiaušinio trynį ir baltymą sukeisti vietomis? ..

Jei pabodo virtas kiaušinis, kurio viduryje – geltonas trynys, gaubiamas balto baltymo, galbūt panorėsite sužinoti ...

​Špinatų ir rikotos sūrio rutuliukai ..

Puikus patiekalas pietums. Food52.

​Naudingi patarimai: kaip be vargo nulupti kiaušinio lukštą 1

Internete atsiranda vis daugiau patarimų, kaip tvarkyti namus, prižiūrėti gėles ar panaudoti įprastus maisto produktus ...

Savaitgalio pusryčiai: sveiki grikių blynai su bananais 1

Skanauti blynus nereikia rimtos priežasties - nors Užgavėnės ir blynų diena - jau praeityje, tačiau šis patiekalas ...

​Savaitgalio pusryčiai: blynai su cinamoniniu sūkuriu ..

Skanauti blynus nereikia rimtos priežasties - nors Užgavėnės ir blynų diena - jau praeityje, tačiau šis patiekalas ...

​Ir stilingai, ir skaniai – puikus sausainių receptas ..

Jei pabodo močiučių sausainiai ar obuolių pyragai, kuriuos iškepti moka beveik visos, rinkitės šiuos spalvingus, be ...

​Kiaušiniai su burokėlių įdaru ..

Mėgstantiems pusryčių metu pasistiprinti virtais kiaušiniais Bonappetit.

Susijusios naujienos

Jautienos išpjova su kavoje brandintomis bulvėmis ..

Jautienos guliašas su kava 1

Valentina: į vyro širdį – per skrandį 2

Jautienos „carpaccio“ ..

Pietų Prancūzijos receptas: faršo troškinys ..