Natūralios organizmo „šluotos“: kaip išvalyti organizmą

Pilvas
Pilvas
© Photos.com
UAB „Herba Humana“ inf.
2012-02-02 10:47

Net gyvenant pagal sveikos mitybos principus, žarnyne lieka medžiagų, kurios patekusios į kraują nuodija organizmą.

Tad kartą per metus naudinga išvalyti jį nuo šlakų ir toksinų. Tačiau mes nesiūlome griebtis tokių drastiškų priemonių kaip badavimas ar žarnyno plovimas. Organizmą galima išvalyti ir natūraliai, nesuteikiant jam streso.

Jausitės lengvesnė ir sveikesnė

Išvalius žarnyną jame lengviau prigyja geroji mikroflora, neapkrautas netinkamu maistu jis geriau dirba. Pagerėja ir savijauta, apima lengvumo pojūtis, nes atsikračius toksinų nepučia pilvo, nevargina vidurių užkietėjimas, nukrenta keletas kilogramų. Dėl to, kad organizmas užterštas, gali dažnai skaudėti galvą, varginti odos ligos, nemalonus kūno bei burnos kvapas. Tai netgi gali būti prastėjančios atminties priežastis. Tačiau netradicinės medicinos specialistų rekomendacijomis valyti organizmą, geriant aliejų, įvairias piliules ir ypač plaunant žarnyną vandeniu, labai žavėtis nereikėtų.

Žarnyno plovimas gali pakenkti

reklama

Žarnyno plovimą vandeniu kaip itin efektyvų organizmo valymo būdą šiandien reklamuoja labai daug netradicinės medicinos atstovų. Tačiau gydytojai perspėja, kad tai nenatūralus įsikišimas į žmogaus organizmą. Kai valymo metu į organizmą leidžiamas vanduo, yra sutrikdoma visa valymo sistema. Mat žmogaus virškinimo sistemoje visas suvalgytas maistas slenka žarnynu žemyn, o prileidus vandens viskas pradeda judėti priešinga kryptimi. Tai – nenatūralus procesas. Be to, kartu su blogosiomis yra išvalomos ir gerosios bakterijos, todėl į kraują patenka daugiau alergenų. Dėl to gali paūmėti alergijos, atsirasti uždegimų.

Kaip veikia organizmo valymo sistema

Mūsų organizme yra „sumontuota“ puiki valymo sistema – kepenys, inkstai ir oda pašalina nereikalingas medžiagas. Tačiau, kad ji tobulai veiktų, reikia nuolat sportuoti, dažnai valgyti daug skaidulų turinčio maisto (vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų) ir nepamiršti gerti skysčių, ypač vandens. Mat skaidulos padeda iš žarnyno pašalinti viską, kas nereikalinga, o toksinai pasišalina tik ištirpę vandenyje. Jeigu kuri nors grandis nutrūksta, pavyzdžiui, per mažai sportuojame ar nepasirūpiname reikiamu kiekiu skysčių atsargų, organizmui tampa sunkiau atsikratyti šlakų bei toksinų. Jie lieka organizme, taip jį nuodydami ir sukeldami įvairių sveikatos problemų. Tad kartais reikia peržiūrėti savo maisto racioną.

Valome organizmą

Organizmą rekomenduojama valyti pavasarį, nes žiemą dažniau piktnaudžiaujame riebiu maistu. Be to, manoma, kad pavasarinis „apsivalymas“ yra efektyvesnis dėl to, kad šiuo metų laiku aktyviau veikia biologiniai organizmo ritmai.

· Vieną kartą per metus. Organizmą išvalyti užtenka vieną kartą per metus. Geriausia tam paskirti vieną arba dvi savaites.

· Pasirinkite jums labiausiai tinkantį būdą. Kadangi teršalus iš organizmo puikiai išvalo daug skaidulų turintys produktai, tad organizmo valymo savaitę valgykite tik juos. Taip pat labai gerai padeda daržovių ir vaisių sultys, įvairios arbatos.

· Gerkite kuo daugiau skysčių. Geriausiai tinka negazuotas vanduo ir nesaldinta žalioji arbata. Šiltą vandenį galima sumaišyti su šviežiai spaustomis citrinų arba greipfrutų sultimis. O kava valant organizmą lepintis nerekomenduojama. Per dieną reikia išgerti apie tris litrus skysčių. Kitaip visos medžiagos, nuodijančios organizmą, sunkiau pasišalins.

· Atsisakykite mėsos ir alkoholio. Jei nusprendėte išsivalyti organizmą, pirmiausia atsisakykite svaigiųjų gėrimų, taip pat mėsos, riebaus, sunkiai virškinamo ir aštraus maisto.

· Berkite kuo mažiau cukraus ir druskos. O geriausia tas kelias savaites, kai valote organizmą, jų visai atsisakykite. Šie balti grūdeliai labai sulėtina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, vadinasi, ir šlakų bei toksinų.

reklama

· Organizmo valymas – ne bado streikas. Per dieną su maistu reikėtų gauti apie 1000 kcal. Dienos normą išskirstykite į 4–5 valgymus.

Skaidulos iššluos žarnyną

Valgant pakankamai skaidulinio maisto, žarnynas išsivalo natūraliai. Kokiuose produktuose daugiausia skaidulų?

· Ypač naudingos sėlenos. Ne veltui jos vadinamos „žarnyno šluota“. Sėlenos pagreitina maisto judėjimą žarnyne. Taip pat čia jos veikia kaip balastinė medžiaga – padeda pasišalinti išmatoms, toksinams, šlakams. Nors jos padeda iš organizmo pasišalinti sunkiesiems metalams ir kitiems teršalams, jos palaiko gerųjų žarnyno bakterijų gyvybingumą. Be to, sėlenos gana greitai išbrinksta skrandyje ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Labai sveika saujelę jų suvalgyti prieš pusryčius.

· Kodėl sveika valgyti linų sėmenis? Juose taip pat labai daug skaidulų. Todėl linų sėmenys ne tik gerina ir aktyvina žarnyno veiklą, mažina jame puvimo procesus, bet ir mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.

· Daržovės, kurių nevertėtų pamiršti. Visos daržovės turi gana daug skaidulinių medžiagų, tačiau ypač naudinga valgyti virtus burokėlius ir morkas. Šios daržovės valo ne tik žarnyną, bet ir kepenis, be to, gerina kraujo sudėtį. O salierai ir šparagai puikiai išvalo inkstus. Taip pat labai sveika valgyti žirnius, pupeles, lęšius. Mat ankštinėse daržovėse, kaip ir linų sėmenyse, yra skaidulų, kurios tirpsta vandenyje, todėl jos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Beje, tirpių skaidulų yra ir citrusiniuose vaisiuose, riešutuose.

· Kuo daugiau košių. Grūdinėse kultūrose dominuoja netirpios skaidulos, kurios padidina maisto slinkimo žarnynu greitį. Be to, dalyvauja prisijungiant ir pašalinant kancerogenus. Iš visų grūdų košių bene naudingiausia yra grikių. Ji gerina virškinamojo trakto veiklą ir kitas košes lenkia vitaminų bei mineralų kiekiu. Puikūs antioksidantai ir organizmo „valikliai“ – ryžiai. Geriausiai organizmą valo rudieji arba laukiniai ryžiai. Tačiau galima valgyti ir baltus ilgagrūdžius. Valantis organizmą netinka ryžiai, virti piene, paskaninti sviestu, druska. Juos galite troškinti su pomidorais, pagardinti prieskoninėmis žolelėmis. Arba sumaišyti su obuoliais, virtomis morkomis, žiediniais kopūstais.

· Nė dienos be obuolio! Obuolio odelėje gausu netirpių maisto skaidulų, o minkštime – tirpių. Tad kiekvieną dieną suvalgykite po kelis obuolius. Daug skaidulų turi ne tik obuoliai, bet ir vynuogės, kriaušės, persikai, apelsinai, slyvos.

Išvalys ir sustiprins organizmą

Šlakus puikiai pašalina ne tik daržovės, bet ir šviežios jų sultys. Be to, jos organizmą praturtina vitaminais, fermentais, aminorūgštimis ir mineralinėmis druskomis. Per dieną rekomenduojama išgerti apie litrą ką tik išspaustų sulčių. Jas reikėtų kasdien gurkšnoti 7–10 dienų. Tomis dienomis valgykite lengvą maistą, geriausia turintį kuo daugiau skaidulų.

reklama

· Burokėlių sultys gerina kraujo sudėtį ir padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams. Jos valo kepenis, inkstus, tulžį, turi daug fosforo, kalio bei kitų šarminių elementų. Grynos burokėlių sultys nelabai skanios. Tačiau jas puikiai tinka maišyti su morkų sultimis.

· Morkų sultys – turtingiausias vitamino A šaltinis. Jose gausu antioksidanto beta karotino. Morkų sultis puikiai tinka maišyti su vaisių sultimis.

· Pomidorų sultys labiausiai vertinamos dėl likopeno, kuris mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Be to, turi daug natrio, kalcio, kalio bei magnio. Taip pat puikiai valo organizmą.

· Agurkų sultys – puiki šlapimo varymo priemonė. Be to, jose ypač daug kalio. Agurkų sultys gerai dera su morkų sultimis.

· Kopūstų sultys turi labai daug jodo. Jos valo skrandžio ir žarnyno gleivinę, puikiai padeda užkietėjus viduriams.

· Salierų sultyse gausu biologiškai aktyvaus natrio, kuris padeda pasisavinti kalį. Jos skystina kraują ir limfą.

Vertingosios žolelės

Geriant įvairių žolių užpilus, arbatas ar mikstūras, galima ne tik puikiai išvalyti organizmą, bet ir pasimėgauti neįprastu skoniu, aromatu. Be to, jos naudingos ne tik kaip žarnyno „šluotelės“. Organizmą valančių augalų arbatą gerkite 10–14 dienų kiekvieną rytą.

· Erškėtuogių arbata ne tik valo organizmą, bet ir didina atsparumą infekcinėms ligoms, turi daug vitaminų. Be to, yra gardi.

· Gervuogių lapų arbata reguliuoja žarnyno veiklą, ramina nervų sistemą, puikiai malšina kosulį.

reklama

· Krapų arbata gerina apetitą, virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina pilvo pūtimą.

· Pipirmėčių arbata ramina nervus, skatina tulžies išsiskyrimą, reguliuoja žarnyno veiklą, mažina pilvo pūtimą.

· Petražolės lapų ar šaknų arbata skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina virškinimą.

· Juodųjų serbentų lapų nuoviras varo šlapimą, skatina prakaitavimą. Vertingas kaip vitamino C šaltinis bei aterosklerozės profilaktikai.

· Beržo lapų arbata padeda sutrikus virškinimui, skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą.

· Dilgėlių arbata reguliuoja žarnyno veiklą, pratutinta organizmą vitaminais bei mineralais, padeda sergant avitaminoze, mažakraujyste, tulžies pūslės ir kepenų ligomis.