Velykos: visi priešai prie vieno stalo?

Maisto gaminimas
Maisto gaminimas
© 123rf.com

Jo pasisakymai gana griežti, galbūt todėl, kad pats perėjo ir patikrino kelią, kuriuo siūlo eiti kitiems. Jis žino, kaip noriai save apgaudinėjame, nuolaidžiaujame, todėl kalba trumpai ir tiesiai. Nori – klausai, nenori – praleidi pro ausis. Sveikos gyvensenos treneris Saulius Urbonas, prieš dvidešimt metų teatre aktorius mokęs sceninio judesio, sukūrė savitą sveiko gyvenimo būdo sistemą. Su juo pokalbis apie šventinės mitybos ypatumus.

Didžiausiais sveikatos priešais, su kuriais šiuolaikinis žmogus susiduria kasdien, įvardijate alkoholį, cukrų (įvairiais pavidalais) ir mėsoje ar žuvyje esančius hormonus. Vadinasi, per Velykas dauguma mūsų visus tris priešus maloniai pakvies prie šventinio stalo? Ką daryti tiems, kurie nori švęsti su draugais?

Jei dar neturite draugų, kurie mąsto ir maitinasi taip, kaip ir jūs, tai pasistenkite suvalgyti kuo mažiau patiekalų ir kuo mažesnius jų kiekius, – S. Urbonas elektroniniu paštu lakoniškai atsakinėjo į užduotus klausimus.

Įvardykite tris didžiuosius sveikos mitybos draugus.

ŠVIEŽI: vaisiai, daržovės ir sėklos.

Kiek laiko Jums užtruko, kol ėmėte „draugauti“ su sveikatą palaikančia ir stiprinančia mityba?

reklama

Gaila, bet daugiau kaip 10 metų.

Nuo ko pradėjote?

Atsisakiau alkoholio.

Ko sunkiausia buvo atsisakyti?

Saldumynų.

Kaip atrodydavo Jūsų stalas per didžiąsias metų šventes anksčiau, o koks jis yra dabar?

Stalas, jei ruoščiau aš, būtų skirtas ne valgymui, o žaidimams.

Ar didžiausia klaida, kurią dažnas darome, yra ta, kad ypatingomis progomis stengiamės kuo daugiau ir sudėtingesnių patiekalų paruošti?

Didžiausia klaida yra daroma išeities taške – mąstyme.

Suprantamas noras per šventes valgyti kitokį, nekasdienį maistą. Tačiau šventinio skrandžio neturime, vis tą patį. Kokių principų reikėtų laikytis, kad iš tiesų švęstume, t. y. būtume džiugios nuotaikos, žvalūs ir energingi, o ne apsunkę nuo maisto gausos ar besirūpinantys kaip „gesinti gaisrus“ skrandyje ar žarnyne?

reklama

Kai suprasime, kad per šventes svarbiausia yra bendravimas, o ne valgymas, viskas atsistos į savo vietas.

Teigiate, kad dabartinis žmogus gali mirti iš bado, nors maisto yra pakankamai. Kaip tai nutinka? Kurie maisto produktai, gaminiai mus taip apgauna? Kurie iš tiesų pasotina? 

Žmogaus organizmas yra labai stiprus ir gana ilgai gali atsilaikyti nenatūraliai maitinamas. Bet visą tą laiką jis yra nuodijamas. Tai išgyvenimo, o ne sveikatos kelias. Jei organizmas negauna šviežio augalinio, jam „gamtos“ skirto maisto, pirmas draugiškas kūno signalas yra liga.

Kaip elgtis, jei esi svečiuose, o tradicinė lietuviškų patiekalų pasiūla tau visiškai netinka? Patys artimiausi žmonės dažniausiai žino mūsų mitybos įpročius, bet jei patenki į kitą šeimą, kitus namus, kur to nežino? Ką „saugiausia“ pasirinkti valgyti nuo, tarkime, tradicinio velykinio stalo, jei nenori į save atkreipti dėmesio sėdėdamas prie tuščios lėkštės ir taip įžeisti šeimininkų?

Kiekvienas turi nuspręsti pats, kiek jis yra pasiryžęs nuodytis dėl kompanijos. Sako, čigonas dėl kompanijos pasikorė.

Ko dažniausiai linkite į Jūsų rengiamus sveikos gyvensenos seminarus atėjusiems ar naujai sutiktiems žmonėms (tokiais galite laikyti ir mūsų portalo skaitytojus)?

Proto, valios ir nuoseklumo, kol visa tai, ką darote, pradeda patikti.