Joninių stalui – namie ruošti lauko kepsniai

Lauko kepsniai (Santa Maria nuotr.)
Aa+Aa-

Vienas tyrimas atskleidė, jog sunkmetis pakeitė lietuvaičių mitybos įpročius: daugelis tautiečių ėmė maistą gaminti namuose, neštis jį į darbą pietums. Pastebima ir tai, jog užuot pirkę jau paruoštą ir marinuotą mėsą lauko kepsniams, lietuvaičiai patys atsiraitoja rankoves ir imasi lauko kepsnių receptų patys.

Kepsnių pagardams – ir vaisiai

Ar žinojote, kad lauko kepsnius galima gardinti ne tik įvairiausių rūšių padažais, bet ir, pavyzdžiui, kepsninėje keptais obuoliais, mangais ar abrikosais. Juos užtenka tiesiog pagardinti alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.

Beje, jei lauke kepate baklažanus, cukinijas, paprikas, ananasus, turėtumėte juos supjaustyti griežinėliais.

Kaip ir kokią mėsą rinktis?

Pasak prieskonių gamintojų „Santa Maria“ ekspertų, jei esate žuvies mėgėjai, ypač geriausia lauko kepsninėje kepti lašišą, upėtakius. Taip pat skanūs lauke kepti ir ešerio, strimelės, lydekos kepsniai.

Prieš kepdami lauke žuvies kepsnį, nepamirškite mėsos palaikyti valandą kambario temperatūroje. Šitaip nesusidarys didelio temperatūrų skirtumo ir kepsnys gražiai apskrus.

Šašlykus ir mėsą kepimui ant grotelių geriausia rinktis iš kiaulienos ir broilerių. Geriausia kepti tą mėsą, kuri turi šiek tiek riebalų.

Mėsai baigus kepti, sudėkite ją į dubenį ir palikite penkioms minutėms, kad nubėgtų sultys. Tačiau neleiskite kepsniui visiškai atvėsti – skaniausias jis dar šiltas.

Kaip kepant mėgautis gardžiu kvapu?

Greičiausiai ne vieną lauko kepsnių mėgėją žavi skanus dūmų ir kepsnio kvapas, dažnai priviliojantis užkąsti ir kitus šeimos narius, draugus. Gardžiu kvapu mėgautis galėsite ant žarijų užmetę rozmarinų, čiobrelių, bazilikų.

Beje, jei kepdami norėtumėte daugiau dūmų, prieš mesdami ant žarijų, žoleles pamirkykite vandenyje.

Jei kepsnius kepate naudodami kepsninę su dangčiu, tuomet ant žarijų barstyti galite ir kavos, arbatos, prieskoninių žolelių, o pabarstę – uždenkite kepsninę dangčiu, kad aromatas įsigertų į kepamą mėsą. Ekspertai rekomenduoja ant žarijų uždėti ir visą česnaką – tai suteiks mėsai puikų kvapą.

Alfa.lt
*Sutinku su taisyklėmis

Taip pat skaitykite: